Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Naturlig hjälp vid blödande och inflammerat tandkött

av | maj 4, 2017 | Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Inflammation, Munhälsa, Munvård | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ömt, svullet och blödande tandkött är oftast ett tecken på tandköttsinflammation. Det skapar inte bara obehag, det kan även leda till tandlossning om det inte behandlas. Vid första tecken gäller det därför att ta till åtgärder. Här följer några tips om hur du kan ta lite extra hand om dina tänder och tandkött.

Naturlig hjälp vid blödande och inflammerat tandkött

Att drabbas av tandköttsinflammation

Alla kan någon gång drabbas av inflammation i tandköttet (gingivit) som ofta visar sig som svullet, ömt och blödande tandkött. Tandköttsinflammation är ett av de vanligaste problemen i munnen och orsakas av att bakterier har fått sitta för länge på eller runt tänderna. Tar man inte tag i problemet så kan det leda till tandlossning. Faktum är att cirka 40 procent av den vuxna befolkningen har tandlossning i någon grad (1), många utan att veta om det. Orsaken till blödande tandkött och tandköttsinflammation beror i de flesta fall på att man slarvat med munhygienen, men det kan även vara relaterat till kosten och livsstilen. Vid ihållande och akuta problem bör man först och främst uppsöka en tandläkare som kan hjälpa dig få bukt med problemet så snabbt som möjligt. Därefter finns det även en hel del som man kan göra själv för att ta hand om sina tänder och tandkött lite extra.

Var noggrann med munhygienen

Bra och noggrann munhygien är det bästa sättet att förebygga och avhjälpa problem som karies och tandköttsinflammation. Borsta morgon och kväll med en effektiv och bakteriedödande tandkräm. Använd även tandtråd eller mellanrumsborste.

Borsta och massera tandköttet

Var noga med att även borsta tandköttskanten och borsta och massera tandköttet. Massagerörelserna hjälper till att förbättra blodcirkulationen, vilket ökar näringstillförseln som gör att tandköttet lättare kan läka. 

Gurgla med koksaltlösning

Att gurgla med saltlösning vid blödande tandkött och tandköttsinflammation kan vara en riktigt effektiv huskur. Natriumlösningar har antiseptiska egenskaper som hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minska bakterietillväxten. Blanda vatten med havssalt och gurgla upprepande gånger under dagen. Det kan även vara en effektiv kur vid karies, förkylning, halsfluss, halsont, hosta och dålig andedräkt.

Oil pulling

Oil Pulling är en ayurvedisk metod för att främja munhälsan och den allmänna hälsan. Med hjälp av kokosolja eller sesamolja renar man munnen från dåliga bakterier, svampar och andra skadliga mikroorganismer. Ta en matsked olja och skölj runt den i munnen så att den blandas med saliven. Det rekommenderas att man gör det i cirka 20 minuter innan man spottar ut den. Skölj munnen noga efteråt. Den positiva effekten av oil pulling har även visats genom en rad vetenskapliga studier. (2), (3), (4), (5), (6). Mer om oil pulling kan du läsa om här.

Näring för starka tänder och friskt tandkött

Många näringsämnen har en stor betydelse för vår munhälsa och näringsbrister kan bidra till problem som blödande tandkött och tandköttsinflammation. Till exempel vet man att C-vitamin bidrar till kollagenbildning som har betydelse för normal funktion av blodkärlen, tandköttet och tänderna. C-vitaminbrist kan därför orsaka tandköttsproblem, så se till att du får i dig tillräckligt varje dag.

Förutom C-vitamin och så har även D-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, bioflavonoider, folsyra, Q10, MSM, klorofyll, kalcium, zink och magnesium en betydande roll för starka tänder och ett friskt tandkött. Det betyder att en bra och näringstät kost spelar en stor roll. Om man har behov kan man komplettera med ett kosttillskott. Det är också av betydelse att man får i sig tillräckligt med enzymer och att tarmfloran är i en bra balans. Mer om hur du stödjer mag-tarmhälsan kan du läsa här.

 

Källor och Referenser:

(1) Tandlossning – en dold folksjukdom: https://fof.se/tidning/2007/3/tandlossning-en-dold-folksjukdom

(2) Studier om fördelarna med oil pulling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/

(3) Venugopal T, Kulkarni S, Nerurker A, Damle S, Patnekar N. Epidemiological study of dental caries. Indian J Pediatr. 1998;65:883–9

(4) Hebbar A, Keluskar V, Shetti A. Oil pulling – Unraveling the path to mystic cure. J Int Oral Health. 2010;2:11–4.

(5) Asokan S. Oil pulling therapy. Indian J Dent Res. 2008;19:169.

(6) Robert BS, Stefanos NK, Janet P, Michael JB, David ME, Roger BD, et al. Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products (HMPs) JAMA. 2004;292:2868–73. 

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close