Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Fantastiska nyttoväxter som du kan odla själv

av | apr 1, 2019 | Hälsa, Huskurer & Husmorstips | 8 Kommentarer

– I betalt samarbete med Impecta – 

Det finns många örter och nyttoväxter som är lätta att odla själv i trädgården eller på balkongen. Att omge sig av naturen är verkligen näring för själen. Underbara dofter och färgsprakande blommor som du dessutom kan dra stor nytta av som mat, för hudvård och inte minst i ditt husapotek.

Fantastiska nyttoväxter som du kan odla själv

Ringblomma (Calendula officinalis)

De vackra ringblommorna lyser upp som små solar och är en sann fröjd för så väl synen som doftsinnet. De kan även ge dig glädje på flera andra sätt. Blommorna kan nämligen användas som mat, i hudvård och som läkeväxt. Antikens egyptier ansåg ringblomman som föryngrande och för hinduerna blev den en tempelblomma. I Europa har ringblomman traditionellt använts som smaksättning i soppor, grytor och sallader, samt för att ge färg åt smör och ost.

Ringblomman har även en mycket lång tradition inom hudvård som läkande och förskönande. Du kan t.ex. prova att göra egen ringblomssalva eller ringblomsolja. En gammal uppskattad huskur är att dricka avkok på ringblomma för att främja matsmältningen.

Att odla ringblomma: Den lättodlade blomman kommer inte kräva mycket av dig som odlare, men kommer garanterat ge dig mycket glädje. Fröna direktsås på våren när jorden blivit tillräckligt varm. Dom går lika bra att odla i rabatt som i kruka utomhus. Ringblomman har små krav på jordmån, men den vill inte stå för blött och läget ska vara soligt. Den långa blomningen gör att du kan njuta av den tills långt in på hösten.

Gurkört (Borago officinalis)

Med sina vackra himmelsblå blommor är gurkört en växt som hör hemma i varje örtträdgård. Namnet gurkört har den fått för att smaken påminner om gurka. Hela växten är ätlig.

Kronbladen passar mycket bra i sallader, desserter och en mängd maträtter. Blommorna kan frysas in i iskuber och sedan användas i kalla drinkar för att ge en uppfriskande smak och vackert inslag. Bladen kan användas i dressing, hackas till sallad eller kokas som spenat. Gurkört har även varit en uppskattad läkeväxt genom tiderna där den bland annat använts vid hosta, astma, samt för att främja frisk och fin hud.

Att odla gurkört: Örten är mycket lättodlad och kan direktsås i april månad och ända in i juni. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. En solig växtplats i köksträdgården är lämplig, men den går även utmärkt att odla i krukor.

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendels vackra och väldoftande blommor är en sann fröjd för alla sinnen. Örten har varit flitigt använd sedan medeltiden och är ett känt och uppskattat tonikum för nervsystemet. Genom tiderna har lavendel använts för allt från matsmältningsproblem till att hålla tygätande insekter på avstånd. I hudvård används den främst för sina lugnande och hudläkande egenskaper.

Genom att placera små tygpåsar med lavendelblom i linneskåp och garderober håller du mal och pälsängrar borta. Te gjort på lavendelblom kan främja matsmältningen. Örten är dessutom kramplösande och urindrivande och kan vara väl värd att prova vid orolig mage. Doften av lavendel är känd för att vara mycket effektiv vid sömnproblem, oro, stress, huvudvärk och migrän.

Det du ska tänka på när du torkar lavendel är att du bör skörda den innan blomknopparna slagit ut allt för mycket. Du skär av stjälkarna med hela axet. Bind ihop i små knippen och torka upp och ner på en mörk plats. När lavendeln är helt torr, repar du av blommorna och förvarar dom i en glasburk eller påse.

Att odla lavendel: Det är lätt att odla lavendel om man ger den rätt förutsättningar som liknar de där ”hemma” i länderna runt Medelhavet. Den trivs på en solig, ganska torr och mager plats. Lavendel försås inomhus. Fröna blandas med sand och fördelas jämnt på en fuktad jordyta. Sådden täcks med klar plast som du gör små lufthål i. Om groningen inte kommit igång inom fyra veckor, kan du sätta in sådden i kylskåpet en månad. Därefter placeras dom först utomhus i skuggläge, eftersom plantorna behöver vänjas successivt vid utomhusklimatet innan de kan planteras ut.

Dessa fantastiska växter är bara några exempel på örter och nyttoväxter som du kan odla själv. Ett stort utbud av ekologiska fröer av bra kvalité till bra pris finns på Impecta. Där hittar du även massor av härlig inspiration för hur du kan skapa ditt eget blomstrande hälsoparadis.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Mia

    Tänkte försöka mig på att göra ringblomssalva i år, så ska plantera blommorna snart. Har du något bra recept på ringblomssalva?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Vad trevligt! Jag planerar att lägga ut ett recept på ringblomssalva inom kort. 🙂

  2. Krestina

    Ja, det är dags att börja tänka på planteringen nu. 🙂 Tack för tipsen! Det är ju fantastiskt att förena vackra blommor med nytta.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja det är det, så härligt att våren är här. 🙂 Det finns så många underbara växter och blommor man kan odla och använda till allt möjligt.

  3. Ann

    Tack för tipsen!

    Svara
  4. Lorna A

    Så härligt när våren är på intåg och snart kommer det att blomstra. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close