Så näringsrik är spirulina

av | mar 31, 2020 | Hälsa, Kost & Näring | 10 Kommentarer

– I betalt samarbete med WellAware – Sidan innehåller reklam genom länkar till Meds.se – 

Spirulina är en blågrön mikroalg med en mycket imponerande näringsprofil. Faktum är att den kommit att kallas för ”naturens perfekta mat”. Med alla dess nyttigheter är spirulina idag en mycket älskad ”superfood”.

Så näringsrik är spirulina

Vad är spirulina?

Spirulina tillhör cyanobakterierna. Det finns totalt 35 olika arter av spirulina där Arthrospira platensis är den mest använda. Namnet betyder ”liten spiral” på latin, som den har fått pågrund av sin spiralform och lilla storlek. I en enda vattendroppe får det plats flera hundra spirulinaalger. Den innehåller rikligt med fotosyntetiska färgpigment, både gröna (klorofyll) och blåa (fykocyaniner). Idag är spirulina en av de mest studerade och omtalade superfoods tillsammans med sin släkting chlorella. 

Spirulina är mycket rik på lättupptaglig energi och näring. Med ett innehåll på över 100 olika näringsämnen tillhör den en av de mest näringstäta och bredspektriga födoämnen (1). På FN:s matkonferens i Rom 1974 presenterades spirulina som framtidens mat. WHO (World health organisation) har kallat spirulina för ett av “superfödoämnena” på jorden och NASA tar med den på sina rymdfärder eftersom är väldigt näringsrik och tar liten plats (2).

Spirulinas intressanta näringsinnehåll

Spirulina är som sagt en av naturens mest koncentrerade näringskällor – rik på vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer, fettsyror och en mängd andra viktiga näringsämnen. Det är inte för intet som spirulina kommit att kallas ”naturens perfekta mat”. Här följer kort om några intressanta näringsämnen som kan hittas i spirulina.

Vitaminer – Innehåller samtliga vitminer med undantag för D-vitamin.

Mineraler – Rik på mineraler och då i synnerhet magnesium, kalium, natrium, mangan, jod, fosfor, krom och molybden.

Aminosyror – Innehåller cirka 65 procent protein, 18 olika aminosyror inklusive alla essentiella.

Enzymer – Rik på matsmältningsenzymer, vilket gynnar mag-tarmsystemet, matsmältningen och näringsupptaget.

Fykocyanin – Det blåa färgpigmentet är ett proteinkomplex som har starka antioxidativa egenskaper. Studier har även visat att ämnet fungerar antiinflammatoriskt genom att hämma produktion av inflammatoriska signalmolekyler (3).

Klorofyll – Det gröna färgpigmentet fungerar som ”växternas blod” och är i sin kemiska struktur väldigt likt människans hemoglobin. Medan hemoglobinet är byggt runt en järnatom är klorofyll byggt runt en magnesiumatom. Det gör att klorofyll fungerar bloduppbyggande, bidrar till syreupptaget och näringsomsättningen.

SOD (superoxiddismutas) – Ett viktigt enzym och en kraftig antioxidant. Superoxider är den vanligaste formen av fria radikaler i vår kropp och SOD är det enzym som bryter ner dessa. SOD bidrar därmed till att skydda kroppens celler.

MP (Mykopolysackarider) – Detta är lättsmälta komplexa kolhydrater som tillsammans med proteiner finns i algens cellväggar. Dessa kraftfulla föreningar bidrar till att stärka bindväven i kroppen så att den blir mer elastisk och smidig. Man har även sett att MP har en inflammationsdämpande effekt och gynnar hälsosamma blodfetter (2).

Att inkludera spirulina i kosten

Spirulina är ett fantastiskt livsmedel för att öka näringstätheten i kosten och ett bra komplement till en annars varierad och hälsosam kosthållning. Algen finns både att köpa i form av pulver och tabletter. Eftersom spirulina har en mycket speciell smak föredrar många tabletter framför pulver. 

 

Källor och Referenser:

(1) Nutritional and Healthical Aspects of Spirulina (Arthrospira). https://www.researchgate.net/publication 288670102_Nutritional_and_Healthical_Aspects_of_Spirulina_Arthrospira_for_Poultry_        Animals_and_Human

(2) Abrams, karl J. Algae to the rescue. Everything you need to know about nutritional blue-green algae, 2:nd  edition October, 1996.

(3) C-phycocyanin: a biliprotein with antioxidant, anti-inflammatory and neuroprotective effects. Curr Protein Pept Sci. 2003 Jun;4(3):207-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12769719

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

10 Kommentarer

  1. Kattis

    Smakar verkligen inte gott! Tur att det finns tabletter.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, många har svårt för smaken. Tabletter är väldigt praktiskt.:)

  2. E.O

    Tar greens varje dag. Brukar variera mellan olika sorter. 🙂

    Svara
  3. Sarah

    Så näringsrikt. Tar spirulina varje morgon. 🙂

    Svara
  4. Anne

    Tack för tipset och en inspirerande blogg!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Trevligt att du uppskattar min blogg. 🙂

  5. Mia

    Äter spirulina och chlorella varje dag. Så bra!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds