Granatäpple

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Sedan urminnes tider har granatäpplet varit en symbolisk frukt för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Det är en väldigt näringsrik frukt som innehåller generöst med antioxidanter och då främst av sorterna polyfenoler och flavonoider. Klicka här för att läsa mer om granatäpple

BetaGranat, Bringwell 60 kapslar

BetaGranat innehåller betakaroten, granatäpple och c-vitamin. Det är ett tillskott som är rikt på antioxidanter och som fungerar vårdande för huden.

105 kr

 

Granatäppelkärnor, Go for life 150 gram

Torkade granatäppelkärnor från Go for life. Rika på C-vitamin, karoten och antocyaniner. Ät de som de är eller blanda i sallad eller smoothies.

149 kr

 

Granatäpplepulver, Wellaware 200 gram

Granatäpplepulver från Wellaware är ett finmalt och smakrikt pulver som innehåller 100 % ekologiskt granatäpple.

129 kr

 

Fler produkter med granatäpple hittar du här

Om granatäpple

Granatäpple (Punica granatum) är en frukt som växer på träd som kan bli upp till 8 meter höga och som blommar från maj till oktober. De röda blommorna utvecklas senare till granatäpplen. Frukten tillhörde tidigare en egen botanisk familj, men enligt senare forskning har den placerats i familjen fackelblomsväxter. Granatäpplet har använts av människan som livsmedel och medicinalväxt sedan mycket långt tillbaka. Faktum är att frukten tidigt kom att bli en symbol för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Än idag används granatäpple som läkeväxt i flera kulturer för att stödja hälsan vid en rad åkommor.

Näringsinnehåll av granatäpple

Frukten är väldigt näringsrik och tillhör topplistan av livsmedel som innehåller skyddande antioxidanter, och då speciellt av sorterna polyfenoler och flavonoider. Antioxidanternas funktion i kroppen är bland annat att skydda cellerna mot de skador som fria radikaler kan orsaka. Förutom flavonoider och polyfenoler innehåller frukten även växtöstrogener som genistein, samt ellaginsyra och tanniner där punicalagin har intresserat forskarvärlden. Vidare innehåller granatäpple fibrer och en långa rad vitaminer och mineraler som inkluderar en betydande mängd C-vitamin, karoten, kalium och vitamin B6.

Granatäpple som livsmedel

Frukten har ett hårt gult eller rött skal. Inuti finns flera rum med 500–800 frön omgivna av ett saftigt rött hölje. Granatäpplekärnornas starka röda färg indikerar dess rika innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Ät dom som de är, använd i matlagning eller tillsätt i smoothies. Man kan även använda sig av torkade granatäpplekärnor som finns både som hela kärnor och som malt till ett fint pulver.

Relaterade inlägg: