– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Sedan urminnes tider har granatäpplet varit en symbolisk frukt för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Det är en väldigt näringsrik frukt som innehåller generöst med antioxidanter och då främst av sorterna polyfenoler och flavonoider.
Kort om granatäpple
Granatäpple (Punica granatum) är en frukt som växer på träd som kan bli upp till 8 meter höga och som blommar från maj till oktober. De röda blommorna utvecklas senare till granatäpplen. Frukten tillhörde tidigare en egen botanisk familj, men enligt senare forskning har den placerats i familjen fackelblomsväxter. Granatäpplet har använts av människan som livsmedel och medicinalväxt sedan mycket långt tillbaka. Faktum är att frukten tidigt kom att bli en symbol för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Än idag används granatäpple som läkeväxt i flera kulturer för att stödja hälsan vid en rad åkommor.
Näringsinnehållet av granatäpple
Frukten är väldigt näringsrik och tillhör topplistan av livsmedel som innehåller skyddande antioxidanter, och då speciellt av sorterna polyfenoler och flavonoider. Antioxidanternas funktion i kroppen är bland annat att skydda cellerna mot de skador som fria radikaler kan orsaka. Förutom flavonoider och polyfenoler innehåller frukten även växtöstrogener som genistein, samt ellaginsyra och tanniner där punicalagin har intresserat forskarvärlden. Vidare innehåller granatäpple fibrer och en långa rad vitaminer och mineraler som inkluderar en betydande mängd C-vitamin, karoten, kalium och vitamin B6.
Granatäpple som livsmedel
Frukten har ett hårt gult eller rött skal. Inuti finns flera rum med 500–800 frön omgivna av ett saftigt rött hölje. Granatäpplekärnornas starka röda färg indikerar dess rika innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler. Ät dom som de är, använd i matlagning eller tillsätt i smoothies. Man kan även använda sig av torkade granatäpplekärnor som finns både som hela kärnor och som malt till ett fint pulver.
Exempel på hälsokostprodukter med granatäpple:
Fler produkter med granatäpple hittar du här
Relaterade inlägg:
- 6 anledningar att äta granatäpple
- Antiinflammatoriska egenskaper av spirulina
- Hälsosamt sött med superfoods