Vad som gör manukahonung exceptionell

av | jul 5, 2018 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 12 Kommentarer

– I samarbete med Medfour – Sidan innehåller reklam genom länkar till Medfour.se – 

Den exceptionella manukahonungen är resultatet av ett unikt samspel mellan bin och myrtenväxten Manuka (Leptospermum Scoparium). Manukahonungen kommer från några av Nya Zeelands mest oförorenade platser och är i dag världskänd för sin goda smak och sina starka antibakteriella egenskaper som gör den unik.

Vad som gör manukahonungen så speciell

Det som gör manukahonungen så speciell är att den är rik på MGO (methylglyoxal), ett bioaktivt ämne som anses hindra bakterier från att fastna på celler. Nivåerna som frigörs är tillräckligt starka för att kunna påverka ovälkomna mikroorganismer. Moderna studier (1) på manukahonung visar att den äger kraftfulla antibakteriella, antimikrobiella, antivirala, antioxidativa, antiseptiska, antiinflammatoriska och antifungala egenskaper.

I manukahonungens hemland Nya Zeeland har den används i tusentals år av urinvånarna, maorierna. Där har honungen en lång traditionell användning som ett mer eller mindre universalmedel vid allt från matsmältningsbesvär, diarré, kolik, feber, halsont, förkylning, urinvägssjukdomar, ryggvärk, inflammationer till ett lugnande medel. Vid brännskador, infekterade hudskador, insektsbett och sår används kompresser med manukahonung för snabbare läkning.

En av de första forskarna i modern tid att studera fördelarna med manukahonung var Peter Molan, en docent i biokemi från University of Waikato i Hamilton, Nya Zeeland. Dr. Molan kunde 1981 påvisa att manukahonungen innehåller en icke-peroxidkomponent med en mycket stark antibakteriell aktivitet som han namngav icke-peroxidelement UMF (Unique Manuka Factor). Detta graderingssystem används än idag för att mäta antibakteriell styrka, renhet och kvalité på manukahonungen. NPA (non-peroxide activity) är den internationella termen som mäter den totala antibakteriella aktiviteten i honungen. När man testade över 300 honungstyper runt om i världen så var manukahonung den enda som man fann hade denna icke-peroxidaktivitet. För att kallas Manukahonung så måste den ha UMF, MGO eller NPA-märkning. Ju högre värde, desto större antibakteriell effekt har honungen.

Modern forskning om manukahonung

Det har utförts ett flertal studier där man jämfört manukahonungens egenskaper med antibiotiska läkemedel. År 2012 upptäckte forskare vid universitetet i Cardiff (2) att manukahonung redan vid små mängder snabbt kunde slå ut streptokocker kända för att orsaka en lång rad olika infektioner. Det visade sig att manukahonungen redan efter två timmar hade hindrat 85 procent av bakterierna där antibiotiska läkemedlet hade svårt att tränga igenom streptokocken. Honungen tog inte bara bort streptokocken utan visade sig även förebygga infektioner. Studien publicerades bland annat i tidskriften Microbiology. Andra studier (3) visar att honungen även har en stark effekt på MRSA-bakterier vilka är multiresistent mot flera sorters antibiotika och orsakar klassisk sjukhussjuka. Det har gjort att intresset för manukahonung varit stort inom forskning. Man ser den som en potentiell lösning för det tilltagande problemet med antibiotikaresistens (4) (5).

Att använda manukahoung

Idag vet man att manukahonung skyddar mot omkring 80 olika typer av bakterier och ingår i många preparat för sårläkning som går under namnet Manuka Fill. Enligt forskare hindrar honungen bakterierna från att fästa på mänskliga celler genom att angripa bakteriernas dockningsproteiner som de har på sin yta.

Manukahonung kan även vara ett suveränt egenvårdsmedel när man drabbas av en virusinfektion. Traditionellt har manukahonung länge använts vid influensa, förkylning och andra typer av infektioner. Manukahonung har bland annat visat sig vara mer effektivt än antibiotika vid t.ex halsfluss (6). Dess starka egenskaper gör att den är även värd att prova vid andra åkommor som t.ex mag- tarmproblem, inflammatoriska tillstånd, sår, solskador, brännsår och olika typer av hudproblem så som psoriasis, eksem, akne och dermatit.

Att välja rätt manukahonung

När man köper manukahonung så ska man vara noga med att välja en av bra kvalité som är certifierad. Som nämnt ovan så finns det ett speciellt certifiering och graderingssystem för manukahonung. Siffran anger hur mycket Methylglyoxal de den innehåller, vilket som sagt är den antibakteriella komponenten. Desto högre siffra desto större antibakteriell effekt. Smakmässigt är det ingen skillnad. Den högsta kvalité som finns att köpa av manukahonung är MGO 600 + som motsvarar ett värde av 17 på UMF-skalan. Det är den som ni ser på bilden ovan och den styrka som man vill använda när man verkligen vill utnyttja de fantastiska egenskaperna av manukahonung. MGO manukahonung finns även i styrkorna 100 + och 300 +.

Manukahonung kan intas vid behov eller som ett dagligt komplement till kosten. Ta en tesked ca 15 minuter innan måltid, 2-3 gånger per dag. Observera att ingen typ av honung rekommenderas till barn under 1 år.

 

Mer om MGO manukahonung i olika styrkor kan du läsa om här

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

12 Kommentarer

  1. Christine Lundin

    Var kan man köpa manukhonungen?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Happy Green och Hälsa för alla är exempel på två återförsäljare. Om du klickar längst ner i inlägget på ”Mer om MGO manukahonung i olika styrkor kan du läsa om här” så hittar du samtliga återförsäljare längts upp till höger.

  2. Karin

    Manukahonung använder jag flitigt under förkylningssäsongen och lyckas hålla mig friskt. Kan starkt rekommendera den.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är manukahonung effektivt. 🙂

  3. Mia

    En fantastisk honung!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Verkligen en honung med fantastiska egenskaper!

  4. Anette K

    Manukahonung är så bra!

    Svara
    • Frederik

      Funkar den även i en varm kopp te?
      Värmen slår inte ut egenskaperna?

    • Mikaela Bjerring

      Egenskaperna av Methylglyoxal bryts inte ner av värme, så den går utmärkt att använda i te.

  5. Adil

    Hej ! Jag har ofta ont i halsen nästan 4 gång eller flera om året. Jag har läst om manukahonong . Den hjälper mot halsfluss?
    Mvh adil

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det kan vara väl värt att prova.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − fem =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda vitaminet genom solens strålar? Dom frågorna och...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds