– I samarbete med Medfour – Sidan innehåller reklam genom länkar till Medfour.se –
Den exceptionella manukahonungen är resultatet av ett unikt samspel mellan bin och myrtenväxten Manuka (Leptospermum Scoparium). Manukahonungen kommer från några av Nya Zeelands mest oförorenade platser och är i dag världskänd för sin goda smak och sina starka antibakteriella egenskaper som gör den unik.
Vad som gör manukahonungen så speciell
Det som gör manukahonungen så speciell är att den är rik på MGO (methylglyoxal), ett bioaktivt ämne som anses hindra bakterier från att fastna på celler. Nivåerna som frigörs är tillräckligt starka för att kunna påverka ovälkomna mikroorganismer. Moderna studier (1) på manukahonung visar att den äger kraftfulla antibakteriella, antimikrobiella, antivirala, antioxidativa, antiseptiska, antiinflammatoriska och antifungala egenskaper.
I manukahonungens hemland Nya Zeeland har den används i tusentals år av urinvånarna, maorierna. Där har honungen en lång traditionell användning som ett mer eller mindre universalmedel vid allt från matsmältningsbesvär, diarré, kolik, feber, halsont, förkylning, urinvägssjukdomar, ryggvärk, inflammationer till ett lugnande medel. Vid brännskador, infekterade hudskador, insektsbett och sår används kompresser med manukahonung för snabbare läkning.
En av de första forskarna i modern tid att studera fördelarna med manukahonung var Peter Molan, en docent i biokemi från University of Waikato i Hamilton, Nya Zeeland. Dr. Molan kunde 1981 påvisa att manukahonungen innehåller en icke-peroxidkomponent med en mycket stark antibakteriell aktivitet som han namngav icke-peroxidelement UMF (Unique Manuka Factor). Detta graderingssystem används än idag för att mäta antibakteriell styrka, renhet och kvalité på manukahonungen. NPA (non-peroxide activity) är den internationella termen som mäter den totala antibakteriella aktiviteten i honungen. När man testade över 300 honungstyper runt om i världen så var manukahonung den enda som man fann hade denna icke-peroxidaktivitet. För att kallas Manukahonung så måste den ha UMF, MGO eller NPA-märkning. Ju högre värde, desto större antibakteriell effekt har honungen.
Modern forskning om manukahonung
Det har utförts ett flertal studier där man jämfört manukahonungens egenskaper med antibiotiska läkemedel. År 2012 upptäckte forskare vid universitetet i Cardiff (2) att manukahonung redan vid små mängder snabbt kunde slå ut streptokocker kända för att orsaka en lång rad olika infektioner. Det visade sig att manukahonungen redan efter två timmar hade hindrat 85 procent av bakterierna där antibiotiska läkemedlet hade svårt att tränga igenom streptokocken. Honungen tog inte bara bort streptokocken utan visade sig även förebygga infektioner. Studien publicerades bland annat i tidskriften Microbiology. Andra studier (3) visar att honungen även har en stark effekt på MRSA-bakterier vilka är multiresistent mot flera sorters antibiotika och orsakar klassisk sjukhussjuka. Det har gjort att intresset för manukahonung varit stort inom forskning. Man ser den som en potentiell lösning för det tilltagande problemet med antibiotikaresistens (4) (5).
Att använda manukahoung
Idag vet man att manukahonung skyddar mot omkring 80 olika typer av bakterier och ingår i många preparat för sårläkning som går under namnet Manuka Fill. Enligt forskare hindrar honungen bakterierna från att fästa på mänskliga celler genom att angripa bakteriernas dockningsproteiner som de har på sin yta.
Manukahonung kan även vara ett suveränt egenvårdsmedel när man drabbas av en virusinfektion. Traditionellt har manukahonung länge använts vid influensa, förkylning och andra typer av infektioner. Manukahonung har bland annat visat sig vara mer effektivt än antibiotika vid t.ex halsfluss (6). Dess starka egenskaper gör att den är även värd att prova vid andra åkommor som t.ex mag- tarmproblem, inflammatoriska tillstånd, sår, solskador, brännsår och olika typer av hudproblem så som psoriasis, eksem, akne och dermatit.
Att välja rätt manukahonung
När man köper manukahonung så ska man vara noga med att välja en av bra kvalité som är certifierad. Som nämnt ovan så finns det ett speciellt certifiering och graderingssystem för manukahonung. Siffran anger hur mycket Methylglyoxal de den innehåller, vilket som sagt är den antibakteriella komponenten. Desto högre siffra desto större antibakteriell effekt. Smakmässigt är det ingen skillnad. Den högsta kvalité som finns att köpa av manukahonung är MGO 600 + som motsvarar ett värde av 17 på UMF-skalan. Det är den som ni ser på bilden ovan och den styrka som man vill använda när man verkligen vill utnyttja de fantastiska egenskaperna av manukahonung. MGO manukahonung finns även i styrkorna 100 + och 300 +.
Manukahonung kan intas vid behov eller som ett dagligt komplement till kosten. Ta en tesked ca 15 minuter innan måltid, 2-3 gånger per dag. Observera att ingen typ av honung rekommenderas till barn under 1 år.
Mer om MGO manukahonung i olika styrkor kan du läsa om här
Relaterade inlägg:
- Därför vill du äta antiinflammatorisk mat
- Att stödja tarmfloran och tarmhälsan
- Så påverkar tarmfloran ditt immunförsvar
Var kan man köpa manukhonungen?
Happy Green och Hälsa för alla är exempel på två återförsäljare. Om du klickar längst ner i inlägget på ”Mer om MGO manukahonung i olika styrkor kan du läsa om här” så hittar du samtliga återförsäljare längts upp till höger.
Manukahonung använder jag flitigt under förkylningssäsongen och lyckas hålla mig friskt. Kan starkt rekommendera den.
Visst är manukahonung effektivt. 🙂
En fantastisk honung!
Verkligen en honung med fantastiska egenskaper!
Manukahonung är så bra!
Visst är den fantastiskt!
Funkar den även i en varm kopp te?
Värmen slår inte ut egenskaperna?
Egenskaperna av Methylglyoxal bryts inte ner av värme, så den går utmärkt att använda i te.
Hej ! Jag har ofta ont i halsen nästan 4 gång eller flera om året. Jag har läst om manukahonong . Den hjälper mot halsfluss?
Mvh adil
Det kan vara väl värt att prova.