Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Vad som gör manukahonung exceptionell

av | jul 5, 2018 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 12 Kommentarer

– I samarbete med Medfour – Sidan innehåller reklam genom länkar till Medfour.se – 

Den exceptionella manukahonungen är resultatet av ett unikt samspel mellan bin och myrtenväxten Manuka (Leptospermum Scoparium). Manukahonungen kommer från några av Nya Zeelands mest oförorenade platser och är i dag världskänd för sin goda smak och sina starka antibakteriella egenskaper som gör den unik.

Vad som gör manukahonungen så speciell

Det som gör manukahonungen så speciell är att den är rik på MGO (methylglyoxal), ett bioaktivt ämne som anses hindra bakterier från att fastna på celler. Nivåerna som frigörs är tillräckligt starka för att kunna påverka ovälkomna mikroorganismer. Moderna studier (1) på manukahonung visar att den äger kraftfulla antibakteriella, antimikrobiella, antivirala, antioxidativa, antiseptiska, antiinflammatoriska och antifungala egenskaper.

I manukahonungens hemland Nya Zeeland har den används i tusentals år av urinvånarna, maorierna. Där har honungen en lång traditionell användning som ett mer eller mindre universalmedel vid allt från matsmältningsbesvär, diarré, kolik, feber, halsont, förkylning, urinvägssjukdomar, ryggvärk, inflammationer till ett lugnande medel. Vid brännskador, infekterade hudskador, insektsbett och sår används kompresser med manukahonung för snabbare läkning.

En av de första forskarna i modern tid att studera fördelarna med manukahonung var Peter Molan, en docent i biokemi från University of Waikato i Hamilton, Nya Zeeland. Dr. Molan kunde 1981 påvisa att manukahonungen innehåller en icke-peroxidkomponent med en mycket stark antibakteriell aktivitet som han namngav icke-peroxidelement UMF (Unique Manuka Factor). Detta graderingssystem används än idag för att mäta antibakteriell styrka, renhet och kvalité på manukahonungen. NPA (non-peroxide activity) är den internationella termen som mäter den totala antibakteriella aktiviteten i honungen. När man testade över 300 honungstyper runt om i världen så var manukahonung den enda som man fann hade denna icke-peroxidaktivitet. För att kallas Manukahonung så måste den ha UMF, MGO eller NPA-märkning. Ju högre värde, desto större antibakteriell effekt har honungen.

Modern forskning om manukahonung

Det har utförts ett flertal studier där man jämfört manukahonungens egenskaper med antibiotiska läkemedel. År 2012 upptäckte forskare vid universitetet i Cardiff (2) att manukahonung redan vid små mängder snabbt kunde slå ut streptokocker kända för att orsaka en lång rad olika infektioner. Det visade sig att manukahonungen redan efter två timmar hade hindrat 85 procent av bakterierna där antibiotiska läkemedlet hade svårt att tränga igenom streptokocken. Honungen tog inte bara bort streptokocken utan visade sig även förebygga infektioner. Studien publicerades bland annat i tidskriften Microbiology. Andra studier (3) visar att honungen även har en stark effekt på MRSA-bakterier vilka är multiresistent mot flera sorters antibiotika och orsakar klassisk sjukhussjuka. Det har gjort att intresset för manukahonung varit stort inom forskning. Man ser den som en potentiell lösning för det tilltagande problemet med antibiotikaresistens (4) (5).

Att använda manukahoung

Idag vet man att manukahonung skyddar mot omkring 80 olika typer av bakterier och ingår i många preparat för sårläkning som går under namnet Manuka Fill. Enligt forskare hindrar honungen bakterierna från att fästa på mänskliga celler genom att angripa bakteriernas dockningsproteiner som de har på sin yta.

Manukahonung kan även vara ett suveränt egenvårdsmedel när man drabbas av en virusinfektion. Traditionellt har manukahonung länge använts vid influensa, förkylning och andra typer av infektioner. Manukahonung har bland annat visat sig vara mer effektivt än antibiotika vid t.ex halsfluss (6). Dess starka egenskaper gör att den är även värd att prova vid andra åkommor som t.ex mag- tarmproblem, inflammatoriska tillstånd, sår, solskador, brännsår och olika typer av hudproblem så som psoriasis, eksem, akne och dermatit.

Att välja rätt manukahonung

När man köper manukahonung så ska man vara noga med att välja en av bra kvalité som är certifierad. Som nämnt ovan så finns det ett speciellt certifiering och graderingssystem för manukahonung. Siffran anger hur mycket Methylglyoxal de den innehåller, vilket som sagt är den antibakteriella komponenten. Desto högre siffra desto större antibakteriell effekt. Smakmässigt är det ingen skillnad. Den högsta kvalité som finns att köpa av manukahonung är MGO 600 + som motsvarar ett värde av 17 på UMF-skalan. Det är den som ni ser på bilden ovan och den styrka som man vill använda när man verkligen vill utnyttja de fantastiska egenskaperna av manukahonung. MGO manukahonung finns även i styrkorna 100 + och 300 +.

Manukahonung kan intas vid behov eller som ett dagligt komplement till kosten. Ta en tesked ca 15 minuter innan måltid, 2-3 gånger per dag. Observera att ingen typ av honung rekommenderas till barn under 1 år.

 

Mer om MGO manukahonung i olika styrkor kan du läsa om här

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

12 Kommentarer

 1. Christine Lundin

  Var kan man köpa manukhonungen?

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Happy Green och Hälsa för alla är exempel på två återförsäljare. Om du klickar längst ner i inlägget på “Mer om MGO manukahonung i olika styrkor kan du läsa om här” så hittar du samtliga återförsäljare längts upp till höger.

 2. Karin

  Manukahonung använder jag flitigt under förkylningssäsongen och lyckas hålla mig friskt. Kan starkt rekommendera den.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Visst är manukahonung effektivt. 🙂

 3. Mia

  En fantastisk honung!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Verkligen en honung med fantastiska egenskaper!

 4. Anette K

  Manukahonung är så bra!

  Svara
  • Frederik

   Funkar den även i en varm kopp te?
   Värmen slår inte ut egenskaperna?

  • Mikaela Bjerring

   Egenskaperna av Methylglyoxal bryts inte ner av värme, så den går utmärkt att använda i te.

 5. Adil

  Hej ! Jag har ofta ont i halsen nästan 4 gång eller flera om året. Jag har läst om manukahonong . Den hjälper mot halsfluss?
  Mvh adil

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Det kan vara väl värt att prova.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close