Del 2 – Utmattningssyndrom och vägen tillbaka från utbrändhet

by Mikaela Bjerring on 4 augusti, 2016 · 2 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Energibrist, Hälsa, Psykisk hälsa, Sjukdomar - Symtom, Stress

Att bli utbränd, gå in i väggen, att tappa all energi och livslust är något som i dag drabbar många. Detta är del 2 av en artikelserie om utmattningssyndrom – hur det är att drabbas, vad som händer i kroppen vid utmattning, vilka kroppssignaler man ska vara uppmärksammad på och hur man kan återhämta sig och hjälpa kroppen att återställa sig. Du får även följa Margaretas historia och hur hon drabbades av utbrändhet och hur hon hittade vägen tillbaka till balans, energi och livslust. Om du vill läsa artikelserien från början kan du göra det här.

Utmattningssyndrom - Utbrändhet

Margaretas väg tillbaka från utbrändhet

Margareta hade svårt att sova på nätterna. Hon gick och la sig utmattad, men vaknade efter någon timme och hade svårt att somna om. Hon låg och vred och vände på sig och kroppen värkte till den mån att hon ofta var tvungen att stiga upp. Nästa dag låg tröttheten som en dimma och så fortsatte det dag efter dag, natt efter natt. Konstant värk och svullnad i hela kroppen. Maten kunde hon inte hålla nere och hon kräktes efter varje måltid. Håret föll, naglarna gick sönder – smärta, förvirring och oro. Läkarna som inte trodde på henne och påstådde att hon ljög när hon beskrev sina symtom. En ond, mörk cirkel som fortsatte att snurra.

Margareta började prata med människor om hur hon mådde, och inte så sällan hörde hon liknande historier. Det var då hon bestämde sig för att ta det i egna händer och själv söka svar. Hon började läsa om olika alternativa läkare. En av dom var Dr. Earl Mindell.

Mötet med Dr Earl Mindell blev vändpunkten

Efter att ha läst om Earl Mindell, hans erfarenhet och behandlingssätt så sökte hon upp honom genom en agent i New York. Hon fick hans telefonnummer, ringde och bokade tid och satte sig därefter på ett plan till Los Angeles.

Redan vid första mötet upplevde hon att det var lätt att prata med Dr. Mindell. Han förstod hur hon mådde och hennes symtom var inget främmande för honom. Äntligen fanns det ett ljus av hopp i mörkret. Hennes rop på hjälp hade blivit hört. Han trodde inte hon var galen som alla andra läkare. Han hade en förklaring, han kunde hjälpa. Han kunde ge svar på hennes frågor. För Margareta var det en enorm lättnad att äntligen få reda på varför hon mådde som hon mådde. Och bäst av allt, det fanns en väg tillbaka.

Kroppssignaler vid utbrändhet

När en person drabbats av stressammanbrott så kan man dels drabbas av en enorm trötthet och utmattning som inte går att vila upp sig från. För det andra handlar det om en rad kognitiva (förnuftsmässiga) begränsningar som ofta upplevs som otroligt hämmande. Man kan inte längre tänka klart, man är både fysiskt och mentalt totalt uttömd. Man kan uppleva minnesrubbningar på olika nivåer. Man kan även känna ökad känslighet i olika sinnen, vissa blir känsliga för ljud eller ljus och får tunnelseende på grund av perceptionsstörningar.

Det är även vanligt med ångestattacker. Känslolivet kan kännas väldigt labilt med starka känslor som snabbt avlöser varandra. Irritation, känslosvaj, avståndstagande och en tendens till isolering är exempel på några beteenden hos en drabbad. Fysiska symtom kan t.ex vara smärta och värk i muskler och leder, mag-tarmbesvär, yrsel, återkommande huvudvärk, hjärtklappningar, illamående, förvirring, minnesförlust, bröstsmärtor och känslor av panik.

I nästa del kan du läsa vidare om Margaretas möte med Dr. Earl Mindell och om vad som faktiskt händer i kroppen vid utbrändhet.

Gå vidare och läs del 3 här

Du kan läsa artikelserien från början här

Spara

Denna artikelserie är skriven i samarbete med Biocare VSYP AB, med fokus på att uppmärksamma utmattningssyndrom som idag är ett utbrett hälsoproblem. Jag har fått möjligheten att ta del av Margaretas historia om hur hon själv kom tillbaka från total utmattning för många år sedan. Vidare om hur hon därefter skapade kosttillskottet LE Original med tanken att hjälpa andra som finner sig i samma situation.

Spara

Spara

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Lina M. augusti 6, 2016 kl. 16:07

Vet hur det känns, har själv åkt dit för ett par år sedan. Är inte 100 återställd men näst intill.

Svara

2 Lina M. augusti 7, 2016 kl. 13:44

Så bra och informativt. Jag har själv varit där en gång i tiden. Ser fram emot att läsa dom kommande delarna.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: