Manukahonungens fördelar för hälsan

av | jun 14, 2012 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Manukahonungen kommer från Nya Zeelands avlägsna, föroreningsfria skogar och är känd för sina fantastiska hälsofördelar. Det som gör denna honungen så speciell och unik är de starka antibakteriella egenskaperna som den har tack vare det höga innehåll av metylglyoxal (MGO).

Manukahonungens fördelar för hälsan

Det aktiva ämnet MGO i Manukahonung

Manukahonung skiljer sig mycket från annan honung, eftersom den har betydligt starkare antibakteriella egenskaper. Forskning har visat att manukahonung kan skydda mot omkring 80 olika bakterier och vara mer effektiv än antibiotika vid vissa typer av infektioner (1). Det har utförts en mängd studier genom åren som visat mycket positiva resultat vid bland annat förkylning och olika bakterieinfektioner (2) (3) (4).

Det speciella med manukahonung är att den är väldigt rik på det bioaktiva ämnet MGO (methylglyoxal). NPA (non-peroxide activity) är den internationella termen som mäter den totala antibakteriella aktiviteten i honungen. När man testat över 300 typer av honung runt om i världen så var manukahonungen den enda som man fann hade denna icke-peroxid-aktivitet. För att kallas manukahonung så måste den ha UMF, MGO eller NPA-märkning. Ju högre värde desto större är honungens antibakteriella effekt.

Kvalitésystemet för manukahonung

När man köper manukahonung så ska UMF framgå tydligt på produkten. UMF står för Unique Manuka Factor och är ett speciellt graderingssystem för att mäta renhet och kvalité på manukahonungen. NPA, står för Non-Peroxid-Activity, som anger honungens välgörande egenskaper och styrka på en skala 1 – 30. Manukahonung som är märkt 10 + eller högre är en bra honung om man är ute efter de antibakteriella egenskaperna. Licensierade tillverkare som väljer att använda sig av UMF-märkning måste också uppfylla följande kriterier:

  • De skall ha namnet UMF tydligt angivet på framsidans etikett.
  • Honungen ska förpackas och märkas i Nya Zeeland.
  • Den skall vara från ett företag i Nya Zeeland med licens att använda namnet UMF.
  • Den skall ha licenstagarens namn på etiketten.

Användning av manukahonung:

Ta en struken tesked (5-10 g) 15-20 minuter innan maten, 2-3 gånger per dag vid infektioner. Man kan även inta 1 tsk manukahonung som ett dagligt tillskott om man vill. Honungen kan med fördel även användas direkt på huden för att ge fukt, näring och när man vill utnyttja de antibakteriella egenskaperna lokalt som t.ex vid akne, sår och bakterieinfektioner. Via kliniska studier har man också sett mycket positiva resultat vid eksem, dermatit och psoriasis (5) (6) (7).

 

Återförsäljare av manukahonung hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Kwakman P.H.S., Velde A.A., de Boer L. & Christina M.J.E. ”Two Major Medicinal Honeys Have Different Mechanisms of Bactericidal Activity”, PLoS ONE 6(3), 7709. doi: 10.1371/journal.pone.0017709 

(2) Maddocks S.E., Salinas Lopez M., Rowlands R.S. & Cooper, R.A., ”Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins”, Microbiology, 2012, 158, 781-790.

(3) Jervis-Bardy J, Foreman A, Bray S & Tan L ”Methylglyoxal-Infused Honey Mimics the Anti-Staphylococcus aureus Biofilm Activity of Manuka Honey: Potential Implication in Chronic Rhinosinusitis”, Laryngoscope, 2011, 121:1104-1107.

(4) Majtan, J., Klaudiny, J., Bohova, J. & Kohutova, L. ”Methylglyoxal-induced modifications of significiant honeybee proeinous components in manuka honey: Possible therapeutic implications”. Fitoterapia, 2012, 83 (4): 671-677. doi:10.1016/j.fitote.2012.02.002. PMID 22366273.

(5)Honey in dermatology and skin care: a review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24305429

(6) Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661189/

(7) Honey: A realistic antimicrobial for disorders of the skin: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S168411821500033X 

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

4 Kommentarer

  1. Miriam

    Jag har hört om Manukahonung och att det ska ha otroliga egenskaper. Nyfiken på att prova.

    Svara
  2. Ulla

    Jag som ständigt åker på förkylningar och infektioner borde prova på denna Manukahonung. Jag använder ändå honung i mitt te, så ska prova Manukahonung nästa gång.

    Svara
  3. Fredrik K

    Manukahonung låter intressant!

    Svara
  4. Anna W

    Manukahonung är dyr, men värt varenda krona! jag brukar göra en ansiktsmask av manukahonung och citron som jag låter ligga på ca 30 min. Huden känns underbar efteråt och strålar 🙂 Love it!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...