Förra året fick cirka 20 000 människor i Sverige diagnosen demens, en siffra som ökar för varje år. En folksjukdom som börjar bli så vanlig att det nästan anses normalt, men det är ingen naturlig del av åldrandet. Enligt studier finns det dock en hel del man kan göra själv för att minska risken för demens på äldre dar.

Ge hjärnan näring
Att äta en näringstät kost som är rik på antioxidanter och omega-3 fettsyror stödjer hjärnhälsan. Socker och dåliga fetter ökar däremot risken för demens. Forskning visar även att brist på D-vitamin kan vara en bidragande orsak för att utveckla sjukdomen (1). En Svensk-Italiensk studie (2) visade också att ett tillräckligt intag av E-vitamin verkar minska risken för att utveckla Alzheimers.
Håll koll på blodsockret
Vid en studie (3) som publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine, såg man att risken för att utveckla demens är högre hos personer med högt blodsocker. Detta gäller även hos dom med så kallade ”normala” blodsockervärden, alltså inte bara hos diabetiker. Diabetes anses dock utgöra en väsentlig riskfaktor. Faktum är att diabetiker löper en dubbelt så stor risk att bli dementa, både vid diabetes typ-1 och typ-2.
Undvik negativ stress
Studier (4) visar att negativ stress under längre perioder kan öka risken för demens senare i livet. Hos personer med alzheimers har man sett höga nivåer av stresshormoner i hippocampus, den del av hjärnan som drabbas hårdast vid sjukdomen. Skadlig stress innebär att hjärnan utsätts för höga nivåer av kortisol, vilket kan leda till minnesproblem.
Ha ett rikt socialt liv
Vid en studie som utfördes vid Karolinska institutet (5) ville man titta närmare på betydelsen av social stimulans och minskad risk för att utveckla demens. Man såg att lugna och optimistisk människor, med ett rikt socialt liv löper mindre risk att utveckla demens på äldre dar. Samma studie visar även att den som är lättstressad har ökad risk för att drabbas av demens.
Var fysiskt aktiv
En studie (5) som gjordes vid Karolinska institutet visar att personer som ägnar sig åt fysisk aktivitet i medelåldern, löper en betydligt lägre risk för att utveckla alzheimers vid ett senare skede i livet. Att man rör på sig tillräckligt mycket kan ha lika stor effekt som bromsmediciner hos de som redan är sjuka. Att vara fysiskt aktiv har en positiv inverkan på blodkärlen och kan stärka immunförsvaret, vilket gör att infektioner blir mindre skadliga för hjärnan.
Gör hjärngympa
Om du håller hjärnan i trim minskar risken för att utveckla demens. Det visar en studie som gjordes av en grupp forskare från Rush University Medical Center i Chicago (6). Ju mer reservkapacitet du skaffat dig, desto längre tid tar det för sjukdomen att bryta ner hjärnan. Hjärngymnastik och intellektuell aktivitet kan inte helt skydda från demens, men det kan förskjuta sjukdomen och den drabbade kan fungera bättre under längre tid.
Se efter din mentala hälsa
Att lida av depression kan nästan dubbla risken för att utveckla demens senare i livet. Det visar en studie som publicerats i tidskriften American journal of Neurology (7). Flera studier genom åren har visat liknande resultat. Dock är det fortfarande inte helt klart varför.
Källor och referenser
(1) Vitamin D in dementia prevention: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27116242
(2) Demenscentrum.se: http://www.demenscentrum.se/Forskning/Nyheter/E-vitamin-kan-motverka-alzheimer/
(3) Studie i New England Journal of Medicine: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1215740#t=abstract
(4) Stress, depression, and risk of dementia – a cohort study in the total population between 18 and 65 years old in Region Stockholm. 2023 Oct 2;15(1):161. doi: 10.1186/s13195-023-01308-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37779209/
(5) Studie: Karolinska institutet, Personality and lifestyle in relation to dementia incidence Neurology, 20 januari 2009 – www.ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=67778&l=sv&newsdep=130
(6) Keeping your brain fit can help you manage and reduce your risks for conditions like multiple sclerosis and Alzheimer’s disease. https://www.rush.edu/news/how-boost-your-brain-health
(7) Depression and Risk of Developing Dementia. 2011 May 3;7(6):323–331. doi: 10.1038/nrneurol.2011.60. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3327554/
Relaterade inlägg:
0 kommentarer