Diabetiker kan förbättra sina värden genom vegankost

av | jan 10, 2015 | Hälsa, Kost & Näring | 5 Kommentarer

Ett flertal studier visar att diabetiker som äter mer vegetabilier och mindre animaliska produkter kan förbättra sina värden betydligt när det gäller blodfetter, insulin och blodsocker.

Diabetiker kan förbättra sina värden genom vegankost

Vegetabilisk kost bidrar till bättre värden

Vid en studie som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition (1) såg man att diabetiker som ersatte kött med baljväxter fick lägre blodfetter och bättre värden av insulin och blodsocker. I studien ingick 31 patienter med diabetes som fick följa två olika typer av kost. Båda dieterna utgick från en kost kallad Therapeutic Lifestyle Change (TLC), vilken går ut på att minska intaget av mättat fett samt att äta mer av fullkorn, frukt och grönt. Den ena av dieterna innebar dock att man ersatte kött med baljväxter (kikärtor, linser, ärtor och bönor) tre gånger i veckan.

Studien hade en så kallad cross-over design. Deltagarna fick i åtta veckor äta den ena TLC-kosten. Därefter fick de under två veckor äta som de gjort innan studien, för att sedan övergå till den andra TLC-kosten under åtta veckor. Trots att det bara var en liten skillnad mellan de två olika TLC-dieterna såg forskarna klara förbättringar i blodvärden under den period deltagarna åt kosten med mer baljväxter och mindre kött. Värdena för triglycerider, LDL-kolesterol samt blodsocker och insulin hade samtliga förbättras markant, vilket är gynnsamt både vid diabetes och för generell god hälsa. Hela studien kan du läsa här.

Fler studier visar att vegankost gynnar diabetiker

Vid en annan studie med forskarlag från Japan och USA (2) visade det sig att personer med diabetes som kräver en mer kraftfull behandling mår bättre med en växtbaserad kost. Genom att kombinera resultat från sex olika studier fann forskarna att en växtbaserad kost signifikant förbättrar blodsockerkontroll vid diabetes typ 2.

När man fokuserade på långsiktiga effekter och resultat av alla tillgängliga studier fann forskarna fördelar med att utesluta animaliska livsmedel i kosten. Studierna visar att en växtbaserad kost kan förbättra det långa blodsockret så mycket som 1,2 enheter. Det är mycket mer än vad som kan åstadkommas med typiska diabetesmediciner i tablettform. Studien var en så kallad meta-analys, vilket man anser ger trovärdiga resultat. I de flesta studierna behövde inte deltagarna minska sitt kaloriintag eller mängden kolhydrater.

American Diabetes Association har lyft fram värdet av vegankost vid typ 2 diabetes i flera år. Nu hoppas man att dessa redovisade resultat kommer att ge läkare som önskar minska patienters läkemedel en större grund att rekommendera en kostförändring. Hela studien kan du läsa här.

 

Källor och Referenser:

(1) Eurpean journal of clinical nutrition: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25351652, IRCT201202251640N7.European Journal of Clinical Nutrition advance online publication, 29 October 2014; doi:10.1038/ejcn.2014.228.

(2) Cardiovascular  diagnosis & Therapy: http://www.thecdt.org/article/view/4977

(3) Yokoyama Y, Barnard ND, Levin SM, Watanabe M. Vegetarian diets and glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis. Cardiovasc Diagn Ther. 2014;4:373-382.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

5 Kommentarer

  1. Sabine-Välbefinnaren

    Gu vad spännande, speciellt för mig som är diabetiker (typ 1). Det är alltid intressant att höra om forskning som gjorts kring diabetes. jag var vegetarian i 9 månader för två år sen, men det var inget för mig. Jag upplevde en proteinbrist även om jag tyckte jag åt mycket bönor och linser. Så att bli vegan är inget jag vill. Dessutom gillar jag ägg, fisk och blodig biff för mycket! =) Kram på dig

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Du är ju väldigt hälsomedveten ändå Sabine, så du håller säkerligen dina värden i schack även om du inte är vegan 🙂 – mycket grönt och bra fettsyror ect. I en av studierna så visade det sig ju att bara det att byta ut kött mot baljväxter 3 gånger i veckan gav goda resultat, vilket känns hållbart även för den som inte önskar att bli vegan.

    • Jenny

      Ja, för dina smaklökar är viktigare än att inte bidra till djurplågeri *facepalm* Äter du rätt så får du inte proteinbrist vid vegansk kost, du behöver läsa på hur man äter som vegan!

  2. C. Melander

    Framför allt rött kött ska ju vara väldigt dåligt om man är diabetiker.

    Svara
  3. Sabine-Välbefinnaren

    Vet du C.Melander eller Mikaela varför rött kött skulle vara väldigt dåligt för diabetiker? Aldrig hört talas om de tidigare och kan inte komma på vad anledningen skulle vara och blir nyfiken. Hälsningar Sabine

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...