– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Att göra egen mandelmjölk, frömjölk, nötmjölk eller glutenfri havremjölk är superenkelt och rena lyxen för smaklökarna. Det blir dessutom mer ekonomiskt och du kan skapa dina egna kreativa smakkombinationer.
För att göra vegetabilisk mjölk kan du använda dig av valfria frön, nötter eller varför inte rent havre för en glutenfri havredryck. Prova gärna att blanda olika nötter och fröer för att skapa din egen originella dryck. Till exempel är chiafrön och mandlar en vinnande kombination. En nötmjölkspåse är här det perfekta hjälpmedlet för att få en slät och fin vegetabilisk mjölk. Påsen är tillverkad av slitstarkt tyg som du kan använda om och om igen.
När du gör mjölk av mandlar, fröer eller nötter så ska dessa blötläggas först. Det gör man för att bryta ner antinutrienterna som de innehåller rikligt av. Dessa ämnen försvårar matsmältningen och hämmar näringsupptaget.
Detta behöver du (ca 1 liter):
- 2 dl frön, nötter, mandlar, eller glutenfri havre
- 1 liter vatten
- 1 nypa havssalt
- 1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
- 1 msk honung eller 1 st dadel (kan uteslutas)
Redskap:
- Mixer
- Skål
- Nötmjölkspåse
- Flaska/karaff
Så här gör du:
- För att blötlägga dina nötter och fröer lägger du dom i en skål eller glasburk. Häll på med rumstempererat vatten så de täcks helt och tillsätt ca 1 msk havssalt per liter vatten. Täck skålen eller burken med en kökshandduk (det ska inte vara lufttätt). Låt dom sedan stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Rekommenderade blötläggningstider för olika nötter och fröer hittar du längre ner i inlägget.
- Häll av vattnet från blötläggningen och skölj nötterna/fröerna noga under rinnande vatten. Lägg dom sedan i en mixer tillsammans med övriga ingredienser. Mixa tills helt slätt.
- Ta fram en skål och din nötmjölkspåse och häll i den mixade massan i påsen. Låt vätskan silas ner i skålen och vrid om påsen i slutet så du får ut så mycket vätska som möjligt. Häll därefter över mjölken i en karaff eller flaska. Cashewmjölk behöver generellt inte silas.
- Den vegetabiliska mjölken håller sig i kylskåp i cirka 3-5 dagar.
- Nöt- eller frömassan som blir över kan du med fördel ta tillvara på och använda i bakning eller matlagning. Den kan till exempel blandas ner i grönsaksbiffar eller Rawfood bollar.
Ungefärliga Blötläggningstider:
- Mandlar 10 – 12 timmar
- Hasselnötter 6- 7 timmar
- Pinjenötter 6 – 7 timmar
- Valnötter 4 – 7 timmar
- Pekannötter 6 timmar
- Cashewnötter 2-3 timmar
- Solrosfrön 2 – 3 timmar
- Pumpafrön 5-7 timmar
Det ska jag absolut testa! 🙂 Tack för tipset.
Riktigt enkelt och så gott! 🙂
Oh så bra, det ska jag absolut börja göra. Visste inte att det var så lätt att göra egen nötmjölk 🙂
Riktigt enkelt, så det tycker jag absolut du ska prova. 🙂