– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Zaatar är en riktigt god kryddblandning eller örtpasta som ibland kallas för Mellanösterns pesto. Den kan förhöja smaken i en lång rad maträtter och är en av mina personliga favoriter.

Kryddblandningen zaatar recept

Att använda generöst med kryddor i matlagningen ger inte bara en förhöjd smakupplevelse, utan kan även öka näringsvärdet markant. De flesta kryddor innehåller nämligen rikligt med antioxidanter och andra värdefulla växtämnen. Det finns vissa kryddkombinationer som man tycker lite extra mycket om och för mig är zaatar en av dom.

Zaatar äts i många länder i Mellanöstern och finns i en mängd olika varianter. Det klassiska sättet är att kombinera oregano, timjan, sumak och rostade sesamfrön. Sumak är ett rött bär med en syrlig och fräsch smak som man främst hittar som krydda mald till pulver eller flingor. Bäret är mycket näringsrikt och innehåller bland annat en betydande mängd antioxidanter som olika polyfenoler, inklusive flavonoiden quercetin. 

Zaater går verkligen att använda till nästan allt. Oftast blandar man den torra kryddblandningen med olivolja till en pasta. Jättegod till grillade grönsaker, bönor, bröd, olika såser, dressingar, marinader och som salladskrydda. Sedvanligt används den främst för kött, yoghurtsåser och penslas på bröd. Har du inte provat zaatar än, så har du verkligen missat något.

Ingredienser för zaatar:

Gör så här:

  1. Rosta sesamfröna i en stekpanna under ett par minuter tills gyllenbruna.
  2. Mortla kryddorna: oregano, timjan, sumak och havssalt. Blanda sedan i de rostade sesamfröna och ta några tag till med morteln. Förvara kryddblandningen i en lufttät burk.
  3. Tillsätt olivolja till kryddblandningen och blanda till en pasta, eller använd den torr beroende på vad du ska ha den till.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

8 Kommentarer

  1. Ann

    Det är så gott! 🙂

    Svara
  2. Carolina

    Tack för en jättebra blogg, så många bra tips!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Så roligt att du uppskattar min blogg. 🙂

  3. Maja

    Tack för tipset! Låter jättegott och ska definitivt provas.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Jättegott så det tycker jag du definitivt ska göra. 🙂

  4. Helena

    “Zaatar”
    Äkta Zaatar görs utan salt, men finns det ingen salt i själva maträtten så kan man ju lägga den i kryddan
    Här i mellanöstern där jag bor (34 år) används den dagligen i maträtter, mest med bröd o sur äkta yoghurt, (Lebane’)❣️❣️

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja saltet kan ju såklart uteslutas. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...