– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Zaatar är en riktigt god kryddblandning eller örtpasta som ibland kallas för Mellanösterns pesto. Den kan förhöja smaken i en lång rad maträtter och är en av mina personliga favoriter.
Att använda generöst med kryddor i matlagningen ger inte bara en förhöjd smakupplevelse, utan kan även öka näringsvärdet markant. De flesta kryddor innehåller nämligen rikligt med antioxidanter och andra värdefulla växtämnen. Det finns vissa kryddkombinationer som man tycker lite extra mycket om och för mig är zaatar en av dom.
Zaatar äts i många länder i Mellanöstern och finns i en mängd olika varianter. Det klassiska sättet är att kombinera oregano, timjan, sumak och rostade sesamfrön. Sumak är ett rött bär med en syrlig och fräsch smak som man främst hittar som krydda mald till pulver eller flingor. Bäret är mycket näringsrikt och innehåller bland annat en betydande mängd antioxidanter som olika polyfenoler, inklusive flavonoiden quercetin.
Zaater går verkligen att använda till nästan allt. Oftast blandar man den torra kryddblandningen med olivolja till en pasta. Jättegod till grillade grönsaker, bönor, bröd, olika såser, dressingar, marinader och som salladskrydda. Sedvanligt används den främst för kött, yoghurtsåser och penslas på bröd. Har du inte provat zaatar än, så har du verkligen missat något.
Ingredienser för zaatar:
- 2 msk sesamfrön
- 2 msk oregano
- 2 msk timjan
- 2 msk sumak
- 0,5 tsk havssalt
- Olivolja för att göra en zaaterpasta
Gör så här:
- Rosta sesamfröna i en stekpanna under ett par minuter tills gyllenbruna.
- Mortla kryddorna: oregano, timjan, sumak och havssalt. Blanda sedan i de rostade sesamfröna och ta några tag till med morteln. Förvara kryddblandningen i en lufttät burk.
- Tillsätt olivolja till kryddblandningen och blanda till en pasta, eller använd den torr beroende på vad du ska ha den till.
Det är så gott! 🙂
Visst är det! 🙂
Tack för en jättebra blogg, så många bra tips!
Tack! Så roligt att du uppskattar min blogg. 🙂
Tack för tipset! Låter jättegott och ska definitivt provas.
Jättegott så det tycker jag du definitivt ska göra. 🙂
“Zaatar”
Äkta Zaatar görs utan salt, men finns det ingen salt i själva maträtten så kan man ju lägga den i kryddan
Här i mellanöstern där jag bor (34 år) används den dagligen i maträtter, mest med bröd o sur äkta yoghurt, (Lebane’)❣️❣️
Ja saltet kan ju såklart uteslutas. 🙂