– I samarbete med WellAware – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till wellaware.se –
Vitamin B12 som även går under namnet kobalamin är en vattenlöslig vitamin som behövs för många viktiga funktioner i kroppen. Inte minst medverkar det i blodbildningen, nervsystemet och hjärnans funktion.



Vad är vitamin B12?
Vitamin B12 är en av åtta B-vitaminer och strukturellt sett det mest komplexa vitaminet. Det räknas som ett essentiellt näringsämne, vilket betyder att vi inte kan tillverka det själva utan att vi måste få i oss det via kosten. Namnet Kobalamin har det fått från att det innehåller grundämnet kobolt. Samtliga B-vitaminer är vattenlösliga, men till skillnad från övriga vattenlösliga vitaminer lagras B12 i kroppen (i levern). En normal nivå av vitamin B12 i levern ligger på 2000-3000 ug där ca 3 ug utsöndras varje dag. Innan symtom som indikerar B12-brist visar sig kan det ta 5-10 år, ibland längre efter det att kroppsförrådet har blivit uttömt. Det betyder att man kan gå runt med brist under en lång tid innan det upptäcks. Idag vet man att långvarig och allvarlig brist kan ge bestående skador på nervsystemet (1).
Viktiga funktioner av vitamin B12
Vitamin B12 är som sagt inblandat i många viktiga kroppsfunktioner. Det behövs bland annat för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar och brist på B12 kan leda till blodbrist. Vitamin B12 behövs även för hjärnan, nervsystemet, energiproduktionen, den mentala hälsan och för vårt genuttryck m.m.
Studerade funktioner av vitamin B12 (godkända hälsopåståenden av EFSA):
- Vitamin B12 bidrar till normal bildning av röda blodkroppar.
- Vitamin B12 bidrar till normal energiomsättning.
- Vitamin B12 bidrar till att minska trötthet och utmattning.
- Vitamin B12 bidrar till nervsystemets normala funktion.
- Vitamin B12 bidrar till normal psykologisk funktion.
- Vitamin B12 bidrar till immunsystemets normala funktion.
- Vitamin B12 bidrar till normal homocysteinomsättning.
- Vitamin B12 har en roll i celldelningsprocessen.
Vitamin B12 i kosten
I kosten hittar man den aktiva formen av vitamin B12 i animaliska livsmedel som kött, fisk, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Det finns även inaktiva former av B12 i kosten, speciellt i vegetabilier. Det är en form av vitaminet som vi inte kan tillgodogöra oss. Den inaktiva formen kan till och med ha en negativ inverkan på B12-upptaget genom att binda till sig B12-receptorer så att eventuellt aktivt B12 inte får tillträde till receptorerna och därmed inte kan tas upp av kroppen. Utöver de animaliska källorna finns det även en viss mängd aktiv form av B12 i algerna nori och chlorella (2). Dessa alger är dock inte att förlita sig på som den enda kostkällan för B12, även då de för övrigt bidrar med ett fantastiskt näringsinnehåll.
Att få i sig tillräckligt med B12
För att tillgodose sitt behov av B12 så måste man alltså inkludera animaliska livsmedel i kosten. Veganer och vegetarianer ligger därmed i riskzonen för att få brist och rekommenderas därför alltid att komplettera sin kost med ett B12-tillskott. Äldre personer bör också vara extra noga med sitt intag eftersom upptagningsförmågan försämras med åldern.
Exempel på livsstilsvanor (3) som ökar behovet av B12 är rökning, stort alkoholintag och hög stressnivå. Har man mag-tarmrelaterade problem kan upptaget försämras och även många sjukdomstillstånd och vissa mediciner kan bidra till för låga nivåer. Lika så ökar behovet vid graviditet, amning och användning av p-piller. Vid medicinering, hälso- och sjukdomstillstånd som kan påverka B12-nivåerna i kroppen bör man rådgöra med sin läkare.
Om man inte kan få i sig tillräckligt av B12 via kosten så kan man komplettera med ett tillskott. B12 Boost från Wellaware finns att köpa på wellaware.se och om du använder rabattkod ”MIKAELA25” så får du 25 % rabatt på hela sortimentet.
Källor och Referenser:
(1) Healton EB, Savage DG, Brust JC, Garrett TF, Lindenbaum J. Neurologiska aspekter av kobalaminbrist. Medicin 1991; 70: 229-44.
(2) Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4042564/
(3) Andrès E, Federici L, Affenberger S, Vidal-Alaball J, Loukili NH, Zimmer J, et al. B12 deficiency: a look beyond pernicious anemia. J Fam Pract 2007;56:537-42.
Många som borde uppmärksamma sitt intag av B12.
Ja det är det <3
Så viktigt för oss veganer att inta B12. <3
Ja absolut!