Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Zaatar är en riktigt god och något syrlig kryddblandning eller örtpasta som ibland kallas för Mellanösterns pesto. Den kan förhöja smaken i en lång rad maträtter och är en av mina personliga favoriter.

Kryddblandningen zaatar recept

Att använda generöst med kryddor i matlagningen ger inte bara en förhöjd smakupplevelse, utan kan även öka näringsvärdet markant. De flesta kryddor innehåller nämligen rikligt med antioxidanter och andra värdefulla växtämnen. Det finns många kryddkombinationer som kan vara nästintill beroendeframkallande och för mig är zaatar en av dom.

Zaatar äts i många länder i Mellanöstern och finns i en mängd olika varianter, men det klassiska är att kombinera oregano, timjan, sumak och rostade sesamfrön. Sumak är ett rött bär med syrlig smak som man främst hittar som krydda mald till pulver eller flingor. Det näringsrika bäret innehåller bland annat en betydande mängd antioxidanter, polyfenoler, flavonoider och quercetin. Skulle du inte ha tillgång till citron kan sumac vara en mycket bra ersättning för att tillföra en syrlig smak.

Zaater går verkligen att använda till nästan allt. Oftast blandar man kryddblandningen med olivolja till en pasta. Jättegod till grillade grönsaker, bönor, bröd, olika såser, dressingar, marinader och som salladskrydda. Sedvanligt används den främst för kött, yoghurtsåser och penslas på bröd.

Ingredienser för zaatar:

Gör så här:

 1. Rosta sesamfröna i en het panna under ett par minuter tills gyllenbruna.
 2. Mortla kryddorna: oregano, timjan, sumak och havssalt. Blanda sedan i de rostade sesamfröna och ta några tag till med morteln. Förvara kryddblandningen i en lufttät burk. 
 3. Blanda ut kryddblandningen med olivolja till en pasta, eller använd den torr beroende på vad du ska ha den till.

 

Relaterade inlägg:

8 Kommentarer

 1. Ann

  Det är så gott! 🙂

  Svara
 2. Carolina

  Tack för en jättebra blogg, så många bra tips!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack! Så roligt att du uppskattar min blogg. 🙂

   Svara
 3. Maja

  Tack för tipset! Låter jättegott och ska definitivt provas.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Jättegott så det tycker jag du definitivt ska göra. 🙂

   Svara
 4. Helena

  “Zaatar”
  Äkta Zaatar görs utan salt, men finns det ingen salt i själva maträtten så kan man ju lägga den i kryddan
  Här i mellanöstern där jag bor (34 år) används den dagligen i maträtter, mest med bröd o sur äkta yoghurt, (Lebane’)❣️❣️

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close