– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Äppelpaj är en klassisk sötsak som alltid är lika uppskattad. Här följer ett recept för en glutenfri variant som även är fri från vitt socker. Den är dessutom väldigt enkel att göra och inte minst supergod.
Att göra glutenfri smuldeg
Allt fler väljer bort gluten i kosten av olika anledningar, inte minst jag själv. När man börjar baka glutenfritt kan det upplevas krångligt i början, eftersom glutenfria mjölsorter beter sig annorlunda. Det är inte svårare, men helt klart en omställning.
Att göra glutenfri smuldeg är dock inte svårt eftersom den faktiskt ska vara smulig. I det här receptet har jag använt mig av glutenfria havregryn, riven kokos, mandelmjöl och hackade valnötter.
När det kommer till fettet har jag använt kokosolja. Istället för vitt socker kan man till exempel använda yaconsirap, kokossirap eller fibersirap som samtliga har lägre GI-värde och lägre fruktoshalt än vitt socker.
Den här smuldegen går väldigt snabbt att blanda ihop och samma smuldeg kan man såklart även använda till andra smulpajer. Detta receptet är för ungefär 4-6 portioner. Man kan göra pajen i mindre individuella formar eller en större, det väljer man själv.
Ingredienser för glutenfri äppelpaj (4-6 portioner):
Äppelfyllning:
- 4 äpplen
- 2 krm mald kardemumma
- 4 krm mald ceylonkanel
- 3 krm mald ingefära
- 2 msk kokossirap, fibersirap eller yaconsirap
Smuldeg:
- 1,2 dl kokosolja
- 2 msk kokossirap, fibersirap eller yaconsirap
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1/2 dl riven kokos
- 1 1/2 dl mandelmjöl
- 1 dl hackade valnötter
- 2 krm havssalt
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 °C.
- Kärna ur och skala äpplena och skär dom i tunna skivor.
- Tillsätt kanel, kardemumma, ingefära och sötningen till äppelskivorna och blanda om.
- Lägg ut äppelskivorna i botten av en ugnsfast pajform som du smort in med lite kokosolja.
- Ta en skål och blanda ihop alla ingredienser för smuldegen. Använd händerna för att krama ihop degen och se till att ingredienserna blandas väl.
- Strö över degen över äppelfyllningen i ett jämnt lager.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills äppelskivorna är mjuka och degen har fått en fin gyllene färg.
- Servera med till exempel vispad havregrädde eller kokosgrädde gärna smaksatt med lite vaniljpulver och lime.
Relaterade inlägg:
- Recept för raw äppelrutor
- Recept för RAW äppelbollar
- Vegansk proteinglass med havtorn och mango
- Brownies med svarta bönor (veganskt recept)
Tack för alla underbara tips du delar med dig av. <3
Tack för uppskattningen. 🙂 <3
Mums älskar äppelpaj. Ser så god ut! 🙂
Det är ju så gott. 🙂
Så gott med äppelpaj ju. 🙂 <3
Visst är det. 🙂
Vilken god kombination 🙂 Måste göras i helgen!
Så roligt att du vill göra den. 🙂