Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

av | dec 11, 2023 | Återhämtning & Avslappning, Kroppsvård & skönhet, Populära inlägg | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost –

Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp spänningar och är väldigt avslappnande för sinnet. Med andra ord är det en riktigt härlig hudvårdsrutin som inte behöver ta upp mycket av din tid.

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Artikelns innehåll:

Vad är gua sha?

Gua sha härstammar från den traditionella kinesiska medicinen (TCM). Det är en uråldrig teknik som går så långt tillbaka som tiden för Mingdynastin.

Historiskt var tekniken dock inte främst ämnad för att främja skönheten, utan för att öppna energiflödena och förbättra cirkulationen. Det var en del av den kinesiska akupunkturbehandlingen som bland annat användes för att lindra smärta, minska trötthet och stärka immunförsvaret.

När man gör gua sha-massage använder man olika typer av verktyg för att göra strykningar eller skrapningar på huden. Gua som betyder ”skrapa” och sha ”rodnad”, syftar alltså på vad massagetekniken går ut på. När man behandlar den ömtåliga huden på ansiktet så rör det sig dock om strykningar med lättare tryck.

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Fördelar med gua sha

Den största fördelen med gua sha är att strykningarna hjälper till att öka blodflödet och föra bort lymfvätska. Dessutom är det ett effektivt sätt för att lösa upp muskelspänningar. Det bidrar på så sätt med många fördelar för såväl hudens välmående som för vårt välbefinnande.

Ökar blodcirkulationen

När man masserar med en gua sha-sten hjälper trycket till att öka blodcirkulationen. Det underlättar då transporten av syre och näringsämnen till huden. I sin tur har det betydelse för cellförnyelsen och produktionen av kollagen och elastin. Med tiden resulterar det i spänstigare hud med mer lyster.

Hjälper lymfflödet

Strykningarna med en gua sha-sten hjälper lymfflödet och bortförandet av lymfvätska och slaggämnen i huden. Det minskar svullnad och framhäver ansiktskonturerna, vilket gör att man ser en synlig skillnad direkt. Det gör också att påsar och mörka ringar under ögonen blir mindre framträdande. På lång sikt kan det bidra till en renare och fräschare hud.

Löser upp spänningar

Gua sha är en fantastisk metod för att lösa upp spänningar i ansiktet, nacke och hals. Det kan hjälpa mot att uttrycksrynkor formas och andra besvär som spänningshuvudvärk och käkbesvär som kan uppstå vid spända käkmuskler. När vi löser upp dessa spänningar känner vi oss också mer avslappnande mentalt, vilket har fördelar för vårt välbefinnande och våra kognitiva funktioner.

Hur gör man gua sha

Olika gua sha-stenar

Gua sha-stenar finns i olika storlekar och former. Dessa platta och lena verktyg är oftast tillverkade av någon typ av mineralsten så som jade, ametist eller rosenkvarts. De olika sidorna på stenen är där för att man ska kunna anpassa formen efter området man behandlar. 

  • Den smala, runda sidan av stenen är bra för mindre områden och på den ömtåliga huden under ögonen.
  • De långa sidorna är perfekta för större områden som nacken, halsen, dekolletaget, pannan och kinderna.
  • Den hjärtformade eller U-formade sidan kan användas för käklinjen, käkbenen och ögonbrynen.
  • Sidan med kammen är till för hårbottnen.
  • De riktigt stora gua sha-stenarna är ämnade för större områden på kroppen.

Olika typer av gua sha-stenar hittar du här

Gua sha massage för ansiktet

Så gör du gua sha-massage

Börja med att rengöra huden väl. Smörj sedan in ansiktet, halsen, nacken och dekolletaget med en ansiktsolja. Det gör att gau sha-stenen kan glida smidigt över huden utan att dra i den. Exempel för bra oljor att använda är jojobaolja, arganolja och nyponrosfröolja.

  • Gua sha-stenen ska alltid ligga rättså platt mot huden, i cirka 45 graders vinkel. Trycket du använder ska vara lätt och behagligt och ge en lätt rodnad.
  • Själva massagen görs i sektioner där du börjar nerifrån och jobbar dig uppåt. 
  • Alla strykningar ska gå uppåt och utåt, i en riktning. 
  • Avsluta alla strykningar med att vicka lite på stenen som ger små massagerörelser, vilket hjälper lymfdräneringen. 
  • På ansiktet gör du en ansiktshalva åt gången. Håll emot med den andra handen genom att placera två fingrar vid den punkt som du börjar strykningarna från.
  • Gör ungefär 6 strykningar på samma sektion innan du går vidare till nästa.

Dekolletaget

Börja med att göra små och lätta massagerörelser i gropen precis ovanför nyckelbenet. Det är nämligen där lymfvätskan töms.

Gör strykningar i sektioner från mitten av dekolletaget i riktning uppåt mot nyckelbenet och utåt mot armhålan.

Nacken

Börja vid nedre delen av nacken och dra stenen ända upp till hårfästet. Jobba i sektioner tills du täckt hela nacken.

Halsen

På halsen börjar du på sidan och gör strykningar från axeln upp till käklinjen. På främre delen av halsen börjar du från gropen ovanför nyckelbenet och drar upp till käklinjen. Lägg inget tryck överhuvudtaget på adamsäpplet.

Käklinjen

Använd den hjärtformade delen av gua sha-stenen så att käkbenet ligger i inbuktningen på stenen. Börja vid mitten av ansiktet och gör strykningar utåt och upp mot örat.

Hakan och kinderna

Gör strykningar från mitten av hakan och utåt mot örat. Här brukar jag använda den långa sidan av stenen. 

Fortsätt på sektionen under kindbenet från mitten av munnen och utåt och uppåt mot örat.

Över kindbenet kan du använda den hjärtformade delen så att kindbenet hamnar i inbuktningen på stenen. Börja från näsvingen och stryk utåt och uppåt till övre delen av örat.

Under ögat

Vicka lite med stenen vid sidan av näsa och i ögonvrån. På den ömtåliga huden under ögonen låter du stenen vila under ögat. Med en mycket lätt hand låter du sedan stenen glida ut mot tinningen. Du vill absolut inte dra i huden här.

Övre delen av ögat och ögonbrynet

Vid ögonbrynet tar du den runda och smalare delen av gua sha-stenen och börjar precis under ögonbrynet vid näsryggen. Gör sedan strykningar med lätt hand på benet under ögonbrynet och ut mot tinningen. Ovanför ögonbrynet gör du strykningar från näsryggen, upp och över ögonbrynet ut mot tinningen.

Pannan

På pannan jobbar du i sektioner med strykningar från ögonbrynet och upp mot hårfästet. Lägg gärna lite extra fokus på området mellan ögonbrynen (bekymmersrynkan) där vi tenderar att vara lite extra spända.

Avslutning

När man avslutat hela gua sha-massagen kan man med fördel göra strykningar längs halsen från hakans undersida och ner mot gropen ovanför nyckelbenet. Det gör man för att hjälpa dräneringen av lymfvätskan.

Hela gua sha-massagen tar inte mer än cirka 5 minuter och du kan med fördelen göra det till en daglig rutin.

Återförsäljare av gua sha-stenar:

Här kan du köpa bra ansiktsoljor:

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Kamomillsalva – Så enkelt gör du egen

Kamomillsalva – Så enkelt gör du egen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Kamomill är något av en universalört som använts väldigt flitigt genom tiderna. Inte minst är den högt uppskattad inom hudvård. Här följer om hur du gör din egen kamomillsalva som många gånger är...

Risvatten för glansigare och starkare hår

Risvatten för glansigare och starkare hår

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Lyko och Bodystore.com - I många asiatiska länder har risvatten en lång traditionell användning som skönhetsprodukt. Inte minst är det en mycket uppskattad hårkur för att göra håret starkare och glansigare. Här följer...

Fördelarna med aloe vera i hudvård

Fördelarna med aloe vera i hudvård

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Aloe vera har använts som läkeväxt och som ett förskönande medel under tusentals år. Mest känd är den nog för att lindra solsveda, men faktum är att den har många fler fördelar för huden än så. Här...

6 Kommentarer

  1. Laila H

    Tack för en bra och utförlig guide. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂

  2. Lotta

    Så bra inlägg! Jag har en gua sha sten men har inte riktigt kommit igång än, men det ska jag definitivt göra nu.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt att du vill komma igång med gua sha. Så otroligt skönt och din hud kommer att tacka dig. 🙂

  3. Mia

    En av de bästa rutinerna jag har är att göra gua sha. Gör så stor skillnad för huden. <3

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds