Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Chia

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Chia (Salvia hispanica L) har använts som mat under tusentals år och varit en stapelföda i centrala Mexiko sedan 1.500 f.Kr. Idag är chiafrön ett uppskattat livsmedel för sitt rika innehåll av omega-3 fettsyror, aminosyror, kostfiber och en lång rad vitaminer och mineraler. 

 

Chia som livsmedel och hälsokostprodukt

Om chiafrön

Namnet Chia betyder “styrka” och kommer från Mayaindianerna. Växten tillhör familjen kransblommiga växter. De näringsrika fröna är ca 2 mm långa, ovala och bruna eller svarta till färgen. Växten har odlats i Mexiko och andra delar av Amerika under mycket lång tid. Chiafrön var det huvudsakliga livsmedlet när Mayaindianerna behövde fylla på med extra energi när de skulle ut i strid eller på långdistanslöpning mellan byarna. Det sägs att fröna även användes traditionellt som medicinalväxt vid feber och andra akuta tillstånd. Mayaindianerna var på den tiden inte medvetna om näringsinnehållet, men de hade erfarenhet av chiafrönas effekt och därav blev det en viktig del av deras kost.

Näringsinnehållet i chiafrön

Även om de flesta frön är näringsrika så är chiafrön i en klass för sig när det kommer till näringsinnehåll. Man hittar bland annat en betydande mängd omega-3, antioxidanter, samtliga essentiella aminosyror och en rad viktiga mineraler och spårämnen. Chiafrön innehåller också väldigt mycket fibrer (ca 50 procent mer fiber än linfrön) vilket gör det till en riktigt bra fiberkälla. Fibrerna i chiafrön sväller när de kommer i kontakt med vätska och bildar då en lite geléaktig konsistens. Dels så stimulerar kostfiber tarmens aktivitet och motverkar förstoppning och dels så fungerar det som mat för de goda tarmbakterierna vilket gynnar en bra tarmflora.

Att använda chiafrön

Chiafrön kan användas för bakning, matlagning, tillsättas i smoothies och andra drycker. Du kan även strö dom över gröten, yoghurten eller varför inte prova att göra chiasylt (länk till recept hittar du här nedan). Man kan med fördel krossa fröna innan användning så att kroppen lättare kan tillgodogöra sig den värdefulla näringen.

 

Exempel på hälsokostprodukter med chia:

 

Fler hälsokostprodukter hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close