Rysk rot (Eleutherococcus senticosus)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Rysk rot kallas även för Sibirisk ginseng och tillhör gruppen adaptogener, vilka hjälper kroppen att anpassa sig vid olika påfrestningar som vid mental-, fysisk- och känslomässig stress. Rysk rot förekommer ofta i kombination med andra adaptogena örter i kosttillskott och naturläkemedel. Klicka här för att läsa mer om rysk rot

Holistic Stressbalans, 50 ml

Holistic StressBalans är ett balanserade kosttillskott innehållandes örtextrakt i form av ashwagandha, rysk rot, schisandra, rosenrot och lakritsrot. Använd vid fysisk-, psykisk-, och emotionell stress.

199 kr

Kan Jang, 500 ml

Kan Jang är ett traditionellt växtbaserat naturläkemedel som länge använts för lindring av symtom vid förkylning. Innehåller en kombination utav echinacea, rysk rot och malabarnöt.

205 kr

 

Chi San, Bringwell 500 ml

Chi San är godkänt naturläkemedel som innehåller en kombination av extrakt från rysk rot, rosenrot och schisandra. Ingredienserna har adaptogena egenskaper vilket innebär att de gör kroppen mentalt och fysiskt redo vid stress.  

154 kr

 

Fler produkter hittar du här

Ryskrot

Traditionell användning av rysk rot

Rysk rot eller Siberisk ginseng som den även kallas växer i Taiga regionen i sydöstra Ryssland, norra Kina, Korea och Japan. Det är en avlägsen släkting till den asiatiska ginsengen och Panax ginseng. För medicinskt bruk är det roten (Eleutherococci radix) och bladen (Eleutherococci folium) som används. De verksamma beståndsdelarna i rysk rot är främst lignan-glykosider (liriodendrintyp) och kumariner (isofraxidin). Den innehåller sju definierade eleutherosider. De mest omtalade är eleutherosiderna B och E. Den innehåller även polysackarider, som spelar en avgörande roll för effekten på det immunologiska systemet.

Rysk rot började användas som läkeväxt redan för 2000 år sedan för att lindra luftvägsinfektioner, speciellt influensa. Den användes också för att öka fysisk och psykisk förmåga och ge en ökad livskvalité. Efter Chernobylolyckan gavs rysk rot till drabbade för att motverka den skadliga effekten av strålningen.

Rysk rot tillhör som sagt gruppen adaptogena örter vilket betyder att de hjälper kroppen att anpassa sig vid olika påfrestningar som vid mental-, fysisk- och känslomässig stress. Rysk rot före kommer ofta tillsammans med rosenrot och schisandra i kosttillskott och naturläkemedel som är ämnade för att stödja kroppen vid stress som t.ex produkten Chi San. Rysk rot är även en av de aktiva ingredienserna i produkten Kan Jang tillsammans med echinacea och malabarnöt som används för att öka motståndskraften och lindra förkylningssymtom vid virus.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARForskning om rysk rot: http://www.scicompdf.se/ryskrot/RyskRot_del2.pdf

University of Maryland research center ”Siberian ginseng”: https://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/siberian-ginseng

Effects of Siberian ginseng (Eleutherococcus senticosus maxim.) on elderly quality of life: a randomized clinical trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15207399