Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Rysk rot (Eleutherococcus senticosus)

Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Rysk rot som även kallas för Sibirisk ginseng tillhör gruppen adaptogener. Det är en grupp örter som hjälper kroppen att anpassa sig vid påfrestningar som mental-, fysisk- och känslomässig stress. I kosttillskott och naturläkemedel förekommer rysk rot ofta i kombination med andra adaptogena örter. 

Rysk rot även kallad sibirisk ginseng

Traditionell användning av rysk rot

Rysk rot eller Siberisk ginseng som den även kallas växer i Taiga regionen i sydöstra Ryssland, norra Kina, Korea och Japan. Det är en avlägsen släkting till den asiatiska ginsengen och Panax ginseng. För medicinskt bruk är det roten (Eleutherococci radix) och bladen (Eleutherococci folium) som används. De verksamma beståndsdelarna i rysk rot är främst lignan-glykosider (liriodendrintyp) och kumariner (isofraxidin). Örten innehåller sju definierade eleutherosider. De mest omtalade är eleutherosiderna B och E. Den innehåller även polysackarider som spelar en avgörande roll för örtens effekten på det immunologiska systemet.

Rysk rot började användas som läkeväxt redan för 2000 år sedan för att lindra luftvägsinfektioner, speciellt influensa. Örten användes också för att stödja fysisk och psykisk förmåga och ge ökad livskvalité. Efter Chernobylolyckan gavs rysk rot till drabbade för att motverka den skadliga effekten av strålningen.

Rysk rot tillhör som sagt gruppen adaptogena örter vilket betyder att de hjälper kroppen att anpassa sig vid olika påfrestningar som mental-, fysisk- och känslomässig stress. Rysk rot förekommer ofta tillsammans med rosenrot och schisandra i kosttillskott och naturläkemedel som är ämnade för att stödja kroppen vid stress som t.ex produkten Chi San. Örten är även en av de aktiva ingredienserna i produkten Kan Jang tillsammans med echinacea och malabarnöt som används för att öka motståndskraften och lindra förkylningssymtom.

 

Exempel på produkter med rysk rot:

 

Fler produkter hittar du här

 

Forskning om rysk rot: http://www.scicompdf.se/ryskrot/RyskRot_del2.pdf

University of Maryland research center ”Siberian ginseng”: https://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/siberian-ginseng

Effects of Siberian ginseng (Eleutherococcus senticosus maxim.) on elderly quality of life: a randomized clinical trial: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15207399

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close