Så groddar du bovete

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 7 mars, 2019 · 8 comments

in Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor, Vegansk / Vegetarisk kost

Att grodda är ett fantastiskt sätt att odla egna färska grönsaker fyllda med växtkraft och koncentrerad näring. Här tillhör bovete de lättgroddade och färdiga har dom en riktigt angenäm, nötaktig smak. Fantastiskt goda i sallad, som bas i rawfood smoothies och en mängd olika maträtter.

Att grodda bovete - så gör du
Groddar är riktigt näringsrik mat som är lättsmält för magen. I processen från frö till grodd bryts antinutrienterna i fröna ner, näringsämnena aktiveras och blir tillgängliga för upptag. Även näringsvärdet ökar markant med i genomsnitt 300 procent. Framför allt höjs innehållet av C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer och mineraler. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent. Samtidigt ökar innehållet av protein och kolhydraterna minskar. Groddarna är väldigt rika på enzymer som hjälper kroppen att bryta ner det vi äter till minsta biståndsdel så att näringen kan tas upp effektivt. Alla råa vegetabilier innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika. Tillsammans med de matsmältningsenzymer som vår egen kropp producerar kan enzymrik mat som groddar göra mycket gott för mage och tarm.

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Mät upp den mängd bovete som du vill grodda. Jag använder A.Vogel groddburk i glas (höjd 14,5 cm; diameter 9 cm) där 1/2 dl bovete kommer att fylla nästintill hela burken när groddarna väl är klara.
  2. Skölj bovetet noga i kallt vatten och häll över det i groddburken. Fyll på burken med vatten ända upp till toppen och låt dom ligga i blöt 8-12 timmar, förslagsvis över natten.
  3. Efter blötläggningen häller du bort vattnet och sköljer bovetet noga genom en trådsil. Låt allt överflödigt vatten rinna av ordentligt.
  4. Lägg tillbaka bovetet i groddburken, ställ den vinklad neråt och låt den stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.
  5. Skölj sedan bovetet varje morgon och kväll till groddarna är färdiga. Tänk på att bovete bör sköljas ordentligt vid varje sköljning. Värmen i rummet avgör hur lång tid det tar innan groddarna är klara. Sommartid går det snabbare och vintertid tar det oftast någon dag längre, men vanligtvis tar det 2-4 dagar tills du har färdiga groddar. Groddarna håller sig därefter bra i glasburk med lock i kylskåp i ca 3-4 dagar.

Relaterade inlägg:

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Malin mars 8, 2019 kl. 13:21

Älskar groddar, så gott! Ska definitivt prova att grodda bovete. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 9, 2019 kl. 10:10

Visst är det är groddar otroligt gott! 🙂

Svara

3 Janne P mars 8, 2019 kl. 14:36

Men då Mikaela, det känns som jag skulle behöva en rejäl cocktail av det mesta du skriver om, ja kanske inte vattenrenaren men allt det andra, vet inte riktigt vart man ska börja för att få tillbaka energin och orken. man får väl hoppas på att vårvärmen hjälper till när den kommer, då ska jag ut och plundra björkarna i närheten på sav 🙂
Ha en bra helg!

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 9, 2019 kl. 10:09

Det är många som känner sig trötta vid den här tiden på året. Men näringsrik kost, tillräckligt med motion och mental avslappning gör stor skillnad. 🙂 Glöm inte att fråga markägarna om lov när du tappar sav om du inte har egna björkar. Trevlig helg Janne!

Svara

5 Karro mars 9, 2019 kl. 08:15

Vad gott! Tack för tipset!

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 9, 2019 kl. 10:11

Trevligt att du uppskattar tipset Karro. 🙂

Svara

7 Anja mars 9, 2019 kl. 09:56

Ska jag definitivt prova. 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring mars 9, 2019 kl. 09:58

Trevligt Anja. 🙂

Svara

Cancel reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: