Så mäter du ditt pH-värde

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 22 oktober, 2018 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Syra-basbalansen

För att få en bild av hur det står till med syra-basbalansen i kroppen så kan man ta hjälp av pH-remsor (lackmuspapper) som är framtagna för att mäta pH-värdet i saliv och urin.

Så mäter du ditt pH-värde

När bör man testa pH-värdet?

Bäst inblick får man om man testar både saliv och urin. Mät under samma förhållanden varje dag och registrera dina resultat över en tid. På så sätt kan du följa förändringarna som sker. Det rekommenderas oftast att man testar det första man gör på morgonen, men vissa rekommenderar att man istället testar dagens andra saliv och urin. Det ska dock ha gått minst två timmar efter mat, dryck och tandborstning. Man kan därmed med fördel testa pH-värdet vid båda tidpunkterna för att få en större bild av syra-basbalansen i kroppen. Dom pH-remsor som jag själv använder hittar du här.

Att testa pH-värdet i urin

Under hela dygnet kommer kroppen att engagera sig i olika processer för att avlägsna syraavfall. Det gör att pH-värdet kommer att variera mellan olika tidpunkter och även speglas i vad du har ätit och druckit. Dagens första urin är vanligtvis surare än under andra tidpunkter. Placera pH-remsan i urinflödet tills båda dynorna på testremsan är tillräckligt täckta i vätska och ta bort. Vänta den tid som anges på förpackningen innan du jämför färgläsningen mot färgkartan i pH-remsans förpackning.

Att test pH-värdet i saliv

Försök fylla din mun med saliv och svälj. Skölj inte din mun med något, eftersom du då får missvisande resultat. Sätt lite saliv på en sked och doppa remsan. Se till att testremsan är bra täckt i saliv och vänta sedan den tid som anges i instruktionerna på förpackningen. Matcha färgläsningen mot färgkartan som medföljer.

Att läsa av pH-remsan

Läsningen av pH-remsan ger dig en indikation på hur sur eller alkaliskt du är. Riktlinjerna som brukar ges är att pH-värdet i saliven på morgonen bör ligga mellan 6,8 och 7,2. Andra läsningen på dagen ska vara något högre någonstans mellan 7,0 till 7,5. Ditt pH-värde i morgonurinen bör alltid vara lägre än i saliven när du inte basar, mellan 6,4 och 6,8. På grund av njurens bearbetning av toxiner kan den första urinen på morgonen vara surare. Om du har ett pH-värde i morgonsaliven som är lägre än 6,8 är det en indikation för att du har mycket överskottssyra i kroppen. Det kan då vara en bra idé att basa upp dig. Fortsätt basa tills saliven är minst 6,8 på morgonen.

Att basa upp kroppen

Genom att äta en mer basbildande kost och tillföra mer basiska mineraler så kan man hjälpa kroppen till en bättre syra-basbalans och ett hälsosamt pH-värde. Under en övergångsfas där man misstänker att det finns mycket lagrad syra att driva ut kan man ta hjälp av ett tillskott som Basbalans för att göra en bas-kur. Alger, spannmålsgräs och andra greens kan även vara ett bra komplement till en för övrigt balanserad kost. Under tiden du basar kommer urinens pH-värde att vara högre än salivens, eftersom överskottet från basiska mineraler från tillskottet kommer att avlägsnas via urinen. Om du vill läsa mer om syra-basbalansen och syraöverskott i kroppen så kan du göra det här.

Återförsäljare av pH-remsor hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: