Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Studie: Gurkmeja vs klorhexidin mot tandlossning

av | okt 30, 2018 | Hälsa, Huskurer & Husmorstips | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Gurkmeja är känd för sina antibakteriella egenskaper och har länge använts traditionellt för att främja munhälsan. Vid en klinisk studie ville forskare därför se effekten av gurkmeja i jämförelse med det starkt bakteriedödande medlet klorhexidin när det gäller att motverka bakterietillväxt i munhålan som kan skapa problem.

Studie: Gurkmeja vs klorhexidin mot tandlossning

En överväxt av otrevliga bakterier i munnen kan skapa inflammation, blottande tandhalsar och tandköttsfickor som så småningom kan leda till tandlossning. Det gäller därför att ta tag i situationen direkt innan det går så långt att stora problem uppstår. Idag används ofta det starkt bakteriedödande medlet klorhexidin vid blödande tandkött och för att motverka tandlossning, men det måste användas med försiktighet och endast under en kort period. Dels så dödar det inte bara dåliga bakterier utan även goda och dels så kan det missfärga tänderna permanent vid långtidsanvändning.

Studie: Gurkmeja vs klorhexidin mot tandlossning

Eftersom det är känt sedan länge att gurkmeja är effektivt för att minska inflammation i kroppen och likaså i munhålan, ville forskare jämföra klorhexidin (glukonat) med effekten av gurkmejaextrakt. Bland 100 personer togs 60 ut som samtliga hade lindrig gingivit. Deltagarna delades in i två grupper. Den ena gruppen fick använda klorhexidin och den andra en munskölj med gurkmeja. Till munsköljning med gurkmeja användes 10 mg curcuminextrakt löst i 100 ml destillerat vatten med tillsatt pepparmyntsolja. Efter studien (1) kunde forskarna redovisa att både gurkmeja-gruppen och klorhexidin-gruppen visade lika bra resultat gällande minskad placktillväxt, inflammation och reducering av antal dåliga bakterier. Enligt forskarna kan gurkmeja därmed vara ett bra alternativ för att främja en god munhälsa och motverka tandlossning.

Exempel för att använda gurkmeja i munvård

Det finns många sätt att använda gurkmeja i sin munvårdsrutin. Man kan till exempel göra oil pulling och tillsätta gurkmeja. Man kan även göra egen ayrurvedisk guldtandkräm eller blanda ihop en munskölj.

Ayurvedisk guldtandkräm

Genom att blanda gurkmeja, kokosolja och några droppar eterisk olja så får du en ayurvedisk ”guldtandkräm”. En pasta som enligt gammal tradition används för att främja munhälsan och eliminera missfärgningar på tänderna.

Detta behöver du:

Så här gör du: Blanda ihop ingredienserna till en pasta. Använd guldtandkrämen dagligen tills tänderna fått tillbaka sin naturligt vita färg och du inte längre upplever eventuella munproblem. Fortsätt därefter att använda gurkmejapastan ett par gånger i veckan för att underhålla din munhälsa och ditt vita leende. Du kan så klart fortsätta att använda ”guldtandkrämen” varje dag om du vill. Gurkmeja färgar allt det kommer i kontakt med så du måste vara beredd på att tandborsten kommer att bli kanariegul.

Gurkmeja-munskölj

Ett annat sätt att dra nytta av gurkmeja för munhälsan är att blanda sin egen munskölj. Här är även kryddnejlika och eterisk olja tillsatt för ytterligare antibakteriell effekt, som även ger munvattnet en fräsch smak.

Detta behöver du:

Så här gör du: Koka upp vattnet och tillsätt gurkmeja och kryddnejlika. Ta bort kastrullen från värmen och låt örterna dra i ca 10 minuter. Sila sedan vätskan och tillsätt 2 droppar eterisk olja. Häll över ditt munvatten i en ren flaska och förvara i kylen. Skaka flaskan innan användning, ta en munfull och skölj runt i munnen under minst 1 minut följt av att du spottar ut.

 

Källor och Referenser:

(1) Comparative evaluation of 0.1% turmeric mouthwash with 0.2% chlorhexidine gluconate in prevention of plaque and gingivitis: A clinical and microbiological study: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498709/

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close