Studie: Gurkmeja vs klorhexidin mot tandlossning

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 30 oktober, 2018 · 0 comments

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Huskurer - Husmorstips, Munhälsa, Munvård

Gurkmeja är känd för sina antibakteriella egenskaper och länge använts traditionellt för att främja munhälsan. Vid en klinisk studie ville forskare därför se effekten av gurkmeja i jämförelse med det starkt bakteriedödande medlet klorhexidin när det gäller att motverka problem i munhålan som i sin tur kan leda till tandlossning.

Studie Gurkmeja vs klorhexidin mot tandlossning

En överväxt av otrevliga bakterier i munnen kan skapa inflammation, blottande tandhalsar och tandköttsfickor som så småningom kan leda till tandlossning. Det gäller därför att ta tag i problemet direkt innan det går så långt att stora problem uppstår. Idag används det starkt bakteriedödande medlet klorhexidin ofta vid blödande tandkött och för att motverka tandlossning, men det är inget hälsosamt alternativ av flera anledningar. Dels så dödar det även goda bakterier och dels så kan det missfärga tänderna permanent vid långtidsanvändning. Eftersom det är känt sedan länge att gurkmeja är effektivt för att minska inflammation i kroppen och likaså i munhålan, ville forskarna jämföra klorhexidinet (glukonat) med effekten av gurkmeja.

Bland 100 personer togs 60 ut som samtliga hade lindrig gingivit. Deltagarna delades in i två grupper. Den ena gruppen fick använda klorhexidin och den andra en munskölj med gurkmeja. Till munsköljning med gurkmeja i detta försök användes 10 mg curcuminextrakt löst i 100 ml destillerat vatten med tillsatt pepparmyntsolja. Efter studien (1) kunde forskarna redovisa att både gurkmeja-gruppen och klorhexidin-gruppen visade lika bra resultat gällande minskad placktillväxt, inflammation och reducering av antal dåliga bakterier. Gurkmeja kan därmed vara ett bra och hälsosamt alternativ för att främja en god munhälsa och motverka tandlossning enligt forskarna.

Att använda gurkmeja för munvård

Ayurvedisk guldtandkräm: Genom att blanda gurkmeja, kokosolja och några droppar eterisk olja så får du en ayurvedisk ”guldtandkräm”. En pasta som enligt gammal tradition används för att främja munhälsan och eliminera missfärgningar på tänderna.

Detta behöver du:

Så här gör du:

Blanda ihop ingredienserna till en pasta. Använd guldtandkrämen dagligen tills tänderna fått tillbaka sin naturligt vita färg och du inte längre upplever eventuella munproblem. Fortsätt därefter att använda gurkmejapastan ett par gånger i veckan för att underhålla din munhälsa och ditt vita leende. Du kan så klart fortsätta att använda ”guldtandkrämen” varje dag om du vill. Gurkmeja färgar allt det kommer i kontakt med så du måste vara beredd på att tandborsten kommer att bli kanariegul.

Gurkmeja-munskölj: Ett annat sätt att dra nytta av gurkmeja för munhälsan är att blanda sin egen munskölj. Här är även kryddnejlika och eterisk olja tillsatt för ytterligare antibakteriell effekt, som även ger munvattnet en fräsch smak.

Detta behöver du:

Så här gör du:

Koka upp vattnet och tillsätt gurkmeja och kryddnejlika. Ta bort kastrullen från värmen och låt örterna dra i ca 10 minuter. Sila sedan vätskan och tillsätt 2 droppar eterisk olja. Häll över ditt munvatten i en ren flaska och förvara i kylen. Skaka flaskan innan användning, ta en munfull och skölj runt i munnen under minst 1 minut följt av att du spottar ut.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Comparative evaluation of 0.1% turmeric mouthwash with 0.2% chlorhexidine gluconate in prevention of plaque and gingivitis: A clinical and microbiological study: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498709/

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: