Havtorn

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Havtorn har blivit väl omskrivet som ett hälsobär sedan 700 år e.k, och än idag är det ett uppskattat livsmedel och en flitigt använd medicinalväxt. Främst har havtorn fått uppmärksamhet för sin förmåga att hjälpa vid torra och sköra slemhinnor i ögon, mun och underliv, men även för att främja hudens välmående och funktion vid olika hudproblem och förtidigt åldrande hud. Klicka här för att läsa mer om havtorn

Membrasin flytande, Bringwell 150 ml

Membrasin är ett kosttillskott som innehåller extrakt från havtorn. Havtornsbär är naturligt rika på flera fettsyror och vitaminer som omega 7, vitamin E och vitamin A som bidrar till en smörjande effekt på slemhinnor i ögon, näsa, mun och i underlivet.

249 kr

 

Membrasin, Bringwell 60 eller 120 kapslar

Membrasin är ett kosttillskott som innehåller extrakt från havtorn. Havtornsbär är naturligt rika på flera fettsyror och vitaminer som omega 7, vitamin E och vitamin A som bidrar till en smörjande effekt på slemhinnor i ögon, näsa, mun och i underlivet.

203-318 kr

 

Havtornpulver Eko, Wellaware 100 gram

Havtornspulver från Wellaware är grovmalet och förpackningen innehåller 100 % ekologiska havtorn. Den praktiska förpackningen har två doseringsalternativ. Havtorn är bland annat rikt på C-vitamin och E-vitamin samt omega-fettsyrorna -3, -6, -7 och -9.

89 kr

Havtornsolja ansikte/kropp, Rosenserien 100 ml

Rosenseriens havtornsolja är en exklusiv ansikts- och kroppsolja som snabbt tas upp av huden. Havtornsoljan är ekologisk och helt naturlig med ett rikt näringsinnehåll, inte minst av omega fetter så som omega -3, -6, -7 och -9.

395 kr

 

Fler produkter med havtorn hittar du här

Havtorn som livsmedel, kosttillskott och för huden

Om havtorn

Havtorn, som även kallas havstörne eller finnbär och Sea Buckthorn på engelska (Hippophaë rhamnoides) tillhör familjen havtornsväxter. Havtorn är en låg buske som producerar orangefärgade bär som är mjuka, saftiga och väldigt näringsrika. Havtorn är mycket vanligt förekommande på de svenska stränderna och finns längs hela Sveriges kustremsa, från norr till söder. Bären har en mycket kraftfull och syrlig smak som påminner lite om passionsfrukt. Dessa bär har en lång traditionell bakgrund som medicinalväxt. Det är främst i oljan från kärnorna i bäret som anses ha mycket positiva egenskaper, men hela bäret är näringsrikt och bladen kan tas tillvara på och användas till te (1).

Näringsinnehåll av havtorn

Havtornsbären innehåller fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Bären är även rika på mineraler, karotenoider, flavonoider och växtsteroler samt viktiga vitaminer som A, B, C och E. Det är betakarotenet som ger havtorn dess gyllene färg. Havtorn är väldigt rikt på fettsyran omega-7, vilket är anledningen till varför havtorn kan hjälpa torra och sköra slemhinnor och vår hud att återfå sin normala fuktighet. Omega-7 är en kroppsegen olja, vilket betyder att kroppen själv kan producera fettsyran. Produktionen avtar dock med åldern. Framförallt i klimakteriet märker kvinnor ofta av förändringen och det är vanligt att man då upplever torra slemhinnor i underlivet, munnen och ögonen.
 Man kan även uppleva olika typer av hudproblem i alla åldrar vid brist på omega-7.

Havtorns effekt på slemhinnor

Havtornsolja/havtornsextrakt ingår i många kosttillskott för att främja normal funktion av slemhinnor, vilket är viktigt för vårt välbefinnande. För att slemhinnorna ska kunna fungera optimalt behöver de rätt näring.
 Slemhinnor består av speciella celler, som täcker kroppens luftvägar, mag-tarmkanal, urinvägar samt underliv. Slemhinnornas funktion är att skydda dessa känsliga organ från direkt kontakt med den yttre miljön. De fungerar som en barriär på samma sätt som huden, som ger skydd åt kroppens utsida.
 Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till svampinfektioner, urinvägsbesvär, magsår och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör oss även mer mottagliga för influensa och förkylning. Det kan därför vara värt att prova havtorn för att hjälpa kroppen att återställa den naturliga balansen i slemhinnorna (2).

Havtorns effekt på huden

Ett område som havtorn har blivit uppmärksammad inom är dess goda effekt vid irriterad hud, olika hudproblem och för att främja en välmående och vacker hud. Havtorn kan därför vara värt att prova vid problem som akne, dermatit och eksem (3). Studier pekar även på att oljan kan hjälpa hud som åldrats för snabbt. Havtornsextrakt för invärtesbruk och havtornsolja för utvärtes bruk.

Havtorn ger ofta snabb effekt

Det som många upplever som unikt med just havtorn är att det ofta ger en snabb effekt. Havtornsextrakt finns både som kosttillskott i form av kapslar, som flytande tillskott och som hudolja för att använda direkt på huden. Havtornsoljan är torr och absorberas snabbt av huden. Havtornkapslar kan även öppnas för att akut behandla ett utseendemässigt besvärande utslag med t.ex akne. Det kan vara ett praktiskt när ett snabbt resultat önskas tillfälligt, men för regelbunden användning ska produkter avsedda för att användas direkt på huden inte innehålla mer än 2 – 10% havtornsolja.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Sea buckthorn A Healty and nutrition fruitsICRTS. Information om tidig och traditionell användning av havtorn.

(2) Omega- 7 för normalt fungerande slemhinnor och hud: Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sid. 357 ISBN: 91-631-7910-5.

(3) Yang Baoru, et al., Effekter av kosttillskott av havtorn olja på fettsyror hos patienter med atopiskt eksem, 1999 Proceedings of the International Havtorn kongressen, ICRTS, Beijing.