Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Bodystore black friday

Havtorn

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Havtorn har blivit väl omskrivet som ett hälsobär sedan 700 år e.k. och än idag är det ett uppskattat livsmedel och en flitigt använd medicinalväxt. Främst har havtorn fått uppmärksamhet för sin förmåga att hjälpa vid torra och sköra slemhinnor i ögon, mun och underliv, men även för att främja hudens välmående och funktion vid olika hudproblem och förtidigt åldrande hud.

Havtorn som livsmedel och hälsokostprodukt

Kort om havtorn

Havtorn, som även kallas havstörne eller finnbär och Sea Buckthorn på engelska (Hippophaë rhamnoides) tillhör familjen havtornsväxter. Det är en låg buske som producerar orangefärgade bär som är mjuka, saftiga och väldigt näringsrika. Havtorn är vanligt förekommande på de svenska stränderna och finns längs hela Sveriges kustremsa, från norr till söder. Bären har en mycket kraftfull och syrlig smak som påminner lite om passionsfrukt. Det är främst oljan i bärens kärnor som anses ha positiva hälsoegenskaper, men hela bäret är näringsrikt och bladen kan användas till te (1).

Näringsinnehållet i havtorn

Havtornsbären innehåller fettsyrorna omega 3, 6, 7 och 9. Bären är även rika på mineraler, karotenoider, flavonoider och växtsteroler samt viktiga vitaminer som A, B, C och E. Det är betakarotenet som ger bäret dess gyllene färg. Havtorn är väldigt rikt på fettsyran omega-7, vilket är anledningen till varför det kan hjälpa torra och sköra slemhinnor och vår hud att återfå sin normala fuktighet. Omega-7 är en kroppsegen olja, vilket betyder att kroppen själv kan producera fettsyran. Produktionen avtar dock med åldern. Framförallt i klimakteriet märker kvinnor ofta av förändringen och det är vanligt att man då upplever torra slemhinnor i underliv, mun och ögon.
 Man kan även uppleva olika typer av hudproblem oavsett ålder vid brist på omega-7.

Havtorns effekt på slemhinnor

Havtornsolja/havtornsextrakt ingår i många kosttillskott för att främja normal funktion av slemhinnor, vilket är viktigt för vårt välbefinnande. För att slemhinnorna ska kunna fungera optimalt behöver de rätt näring.
 Slemhinnor består av speciella celler, som täcker kroppens luftvägar, mag-tarmkanal, urinvägar samt underliv. Slemhinnornas funktion är att skydda dessa känsliga organ från direkt kontakt med den yttre miljön. De fungerar som en barriär på samma sätt som huden som ger skydd åt kroppens utsida.
 Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till magsår, svampinfektioner, urinvägsbesvär och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör oss mer mottagliga för infektioner som influensa och förkylning och torra slemhinnor i ögonen gör dom irriterade (2).

Havtorns effekt på huden

Ett annat område som havtorn har blivit uppmärksammat inom är dess goda effekt för att främja en välmående och frisk hud. Studier peka på att oljan kan hjälpa hud som åldrats för snabbt, vid olika hudproblem, samt vid torr, irriterad och känslig hud (3).

Havtorn ger ofta snabb effekt

Det som många upplever som unikt med just havtornextrakt/olja är att det ofta ger en snabb effekt. Havtornsextrakt finns både som kosttillskott i form av kapslar, som flytande tillskott och som hudolja för att använda direkt på huden. Havtornsoljan är torr och absorberas snabbt. Havtornkapslar kan även öppnas för att akut behandla ett utseendemässigt besvärande utslag med t.ex. akne. Det kan vara praktiskt när ett snabbt resultat önskas tillfälligt, men för regelbunden användning ska produkter avsedda att appliceras på huden inte innehålla mer än 2 – 10% havtornsolja.

 

Exempel på hälsokostprodukter med havtorn:

 

Fler produkter med havtorn hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Sea buckthorn A Healty and nutrition fruitsICRTS. Information om tidig och traditionell användning av havtorn. 

(2)  Omega- 7 för normalt fungerande slemhinnor och hud: Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sid. 357 ISBN: 91-631-7910-5.

(3) Yang Baoru, et al., Effekter av kosttillskott av havtorn olja på fettsyror hos patienter med atopiskt eksem, 1999 Proceedings of the International Havtorn kongressen, ICRTS, Beijing.

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Bodystore kampanjer

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close