Chia

by Mikaela Bjerring · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Chia (Salvia hispanica L) har använts som livsmedel i tusentals år och var en stapelföda i centrala Mexiko mellan 1.500 f.Kr. och 900 f.Kr. Chia och dess otroliga egenskaper glömdes dock bort ett tag, men har i modern tid återupptäckts som en utmärkt källa för Omega3-fettsyror, kostfiber, protein, och antioxidanter.

Chiafrön, och dess näringsrika innehåll

Chia anses vara ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Det är väldigt rikt på Omega 3-fettsyror, 2 msk sägs innehålla mer Omega 3 än en hel laxfilé. Chiafrö har även ett högt innehåll av protein och innehåller samtliga essentiella aminosyror vi behöver. Detta utgör Chiafrön till ett komplett protein. Dess rika innehåll av Omega 3, protein, kostfiber, mineraler och antioxidanter är anledningen varför detta ofta är ett självklart livsmedel för fysiskt aktiva. Chia används flitigt av idrottare på elitnivå.

En intressant aspekt med chia är att det bidrar till blodsockerbalans eftersom kolhydraterna bryts ner långsammare. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet blir jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod. Fröna bildar en sorts gele när man äter dem vilket dessutom är bra för mättnadskänslan. Chiafrön anses vara ett bra val vid diabetes och hjärt- kärlsjukdom.

Chiafrön

Chiafrön

Chia frön innehåller bland annat:

  • 8 ggr mer Omega-3 än lax
  • 15 ggr mer magnesium än broccoli
  • 2 ggr mer protein än något annat frö eller säd
  • 5 ggr mer kalcium än mjölk, plus bor, vilket är ett spårämne som hjälper kroppen att överföra kalcium i skelettet
  • 3 ggr starkare antioxidantstyrka än blåbär
  • 3 ggr mer järn än spenat

Hur använder man chiafröna

Chiafrö kan användas i alla slags bröd och bakverk, soppor, yoghurt, frukostflingor, juice, eller blanda i smooties. Chia är en unik produkt och näringsämnena i fröna håller sig stabila även vid hög upphettning.

Chia som proteinkälla
Som proteinkälla absorberas Chia lätt, vilket leder till att proteinet snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t.ex. hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare och motionärer.

Chia är glutenfritt
Chiafrö är glutenfritt vilket ger glutenintoleranta personer en möjlighet att utnyttja detta näringsrika frö.

Chiafrön ger en skonsam matsmältning

En unik egenskap hos chia är dess kapacitet att binda vatten. Chia kan absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt av vätska, vilket stödjer en normal vätskebalans samt underlättar matsmältningen. En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning, och innebär att näringsämnena i kosten tillgodotas bättre.

Förutom de självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet blir jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod.

Som sagt, chiafrön är en rik källa för lättupptagligt protein, kostfibrer, omega-3 samt antioxidanter. Med all denna näringsmässiga godhet, är det inte konstigt att medicinska studier och personers erfarenhet har visat så många hälsomässiga fördelar med att konsumera chiafrön.

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

KÄLLOR & REFERENSERAmerican Journal of Clinical Nutrition November 2010, Volym 92, nummer 5, Sidor 1040-1051, DOI: 10.3945/ajcn.2010.29457

The Journal of Nutritional Biochemistry
Published online ahead of print, doi: 10.1016/j.jnutbio.2010.11.011 
“Lipid redistribution by α-linolenic acid-rich chia seed inhibits stearoyl-CoA desaturase-1 and induces cardiac and hepatic protection in diet-induced obese rats”
Authors: H. Poudyal, S.K. Panchal, J. Waanders, L. Ward, L. Brown

Bildkälla: Wikimedia commons/ Chia

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Elisabeth Bergström mars 26, 2017 kl. 14:02

Jag vill gärna prenumerera och gå era nyhetsbrev! !!!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 2 trackbacks }