Hälsotips

Kost & Näring

Hälsosam livsstil

EKO & Hållbart

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Chia

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Chia (Salvia hispanica L) har använts som mat under tusentals år och varit en stapelföda i centrala Mexiko sedan 1.500 f.Kr. Idag är chiafrön ett uppskattat livsmedel för sitt rika innehåll av omega-3 fettsyror, aminosyror, kostfiber och en lång rad vitaminer och mineraler. 

 

Chia som livsmedel och hälsokostprodukt

Om chiafrön

Namnet Chia betyder “styrka” och kommer från Mayaindianerna. Växten tillhör familjen kransblommiga växter. De näringsrika fröna är ca 2 mm långa, ovala och bruna eller svarta till färgen. Växten har odlats i Mexiko och andra delar av Amerika under mycket lång tid. Chiafrön var det huvudsakliga livsmedlet när Mayaindianerna behövde fylla på med extra energi när de skulle ut i strid eller på långdistanslöpning mellan byarna. Det sägs att fröna även användes traditionellt som medicinalväxt vid feber och andra akuta tillstånd. Mayaindianerna var på den tiden inte medvetna om näringsinnehållet, men de hade erfarenhet av chiafrönas effekt och därav blev det en viktig del av deras kost.

Näringsinnehållet i chiafrön

Även om de flesta frön är näringsrika så är chiafrön i en klass för sig när det kommer till näringsinnehåll. Man hittar bland annat en betydande mängd omega-3, antioxidanter, samtliga essentiella aminosyror och en rad viktiga mineraler och spårämnen. Chiafrön innehåller också väldigt mycket fibrer (ca 50 procent mer fiber än linfrön) vilket gör det till en riktigt bra fiberkälla. Fibrerna i chiafrön sväller när de kommer i kontakt med vätska och bildar då en lite geléaktig konsistens. Dels så stimulerar kostfiber tarmens aktivitet och motverkar förstoppning och dels så fungerar det som mat för de goda tarmbakterierna vilket gynnar en bra tarmflora.

Att använda chiafrön

Chiafrön kan användas för bakning, matlagning, tillsättas i smoothies och andra drycker. Du kan även strö dom över gröten, yoghurten eller varför inte prova att göra chiasylt (länk till recept hittar du här nedan). Man kan med fördel krossa fröna innan användning så att kroppen lättare kan tillgodogöra sig den värdefulla näringen.

 

Exempel på hälsokostprodukter med chia:

 

Fler hälsokostprodukter hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Du kanske även gillar detta

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost - För att ersätta ägg i recept är chiaägg ett bra alternativ. Det fungerar utmärkt som äggersättning i bröd, våfflor, kakor och pannkakor m.m. Så om du är vegan, vill undvika ägg av annan anledning,...

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

FÖLJ MIG

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...