Prebiotika

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Prebiotika är komplexa kolhydrater som inte bryts ner av kroppens matsmältningsenzymer utan når tjocktarmen intakta. I tarmen fungerar prebiotika som mat åt de goda tarmbakterierna och gynnar dess tillväxt som har betydelse för en frisk tarmflora.

Prebiotika gynnar tillväxten av goda tarmbakterier

Funktion av prebiotika

Prebiotika är föda för probiotiska bakterier och stimulerar deras tillväxt. Det leder till ökad produktion av kortkedjade fettsyror som sänker pH-värdet i tarmen. Effekten blir bland annat ökad mängd avföring. Prebiotika bidrar därmed till en balanserad och välfungerande tarmflora.

Det är främst en grupp sockerarter som representerar prebiotika som heter oligosaccharider. Dessa består av: Fruktooligosackarider (FOS), Inulin, laktulos, laktilol, laktosukros, pyrodextrin, Isomaltooligosackarider, sojaoligosackarider, transgalaktooligosackarider, xylooligosackarider. Av dessa är inulin och FOS och de vanligaste förekommande i tillskott av prebiotika. En kombination utav både probiotika och prebiotika kallas symbiotika. Denna kombinationen bidrar både med mjölksyrabakterier och mat för att de goda bakterierna ska kunna förökas.

Inulin är en form av prebiotika som innehåller fruktaner som fungerar som prebiotiska ämnen som stimulerar tillväxt av bifidobakterier i tarmen. Inulin framställs ofta från chikoriaroten. Svartrot, lök, vitlök, endiver och jordärtskocka.

FOS består av kortkedjade oligosackarider innehållande D-glukos och D.fruktos. FOS stimulerar tillväxt av bifidobakterier i tjocktarmen. Oligosackarider finns i t.ex bönor.

Andra ämnen som nyttiga bakterier gärna livnär sig på och som stödjer tillväxten av goda tarmbakterier är beta-glukaner, pektin och resistent stärkelse. Fibrer, vasslekoncentrat, kolostrum, laktoferrin och laktoperoxidas räknas oftast också till prebiotika. Reaktioner vid för stort intag av prebiotika vid känslig mage kan vara uppblåsthet, gasbildning, magknip och diarré. Då bör man minska intaget och sen öka successivt. Vid mag- och tarmproblem som IBS och SIBO kan man behöva ta speciella åtgärder.

Exempel på livsmedel som innehåller prebiotika

  • Jordärtskocka – prebiotika rik på inulin
  • Svartrot – prebiotika rik på inulin
  • Sparris – prebiotika rik på inulin
  • Bananer – prebiotika rik på inulin
  • Gul lök – prebiotika rik på inulin
  • Äpplen – innehåller den lösliga fibern pektin
  • Plommon – innehåller den lösliga fibern pektin
  • Kål – innehåller den lösliga fibern pektin
  • Bönor – prebiotika rik på oligosackarider

 

Exempel på produkter med prebiotika:

 

Fler produkter med prebiotika hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...