Antinutrienter i nötter och fröer

av | jun 18, 2018 | Hälsa, Kost & Näring | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Nötter och fröer kan vi med fördel inkludera i vår kost eftersom de innehåller generöst med värdefull näring. Men har du någon gång ätit en handfull råa nötter eller fröer och upplevt att det känns som en tung klump i magen och kanske till och med magont som följd? Orsaken är sannolikt de skyddsämnen som de naturligt innehåller, så kallade antinutrienter.

Antinutrienter i nötter och fröer

Antinutrienter i vår mat

Antinutrienter är växternas försvarsämnen som fungerar som ett skydd mot skadedjur, svampar och bakterier. Det hindrar även fröer från att börja gro för tidigt. Dessa ämnen är helt enkelt nödvändiga för växtens överlevnad. Antinutrienter är för oss anti-näring, vilket är raka motsatsen till näring. De hämmar eller förhindrar att näringen i kosten kan tas upp av kroppen. De fungerar som enzymblockerare eller enzymhämmare, vilket kan ställa till med problem i matsmältningssystemet. Det finns dock vissa omständigheter där antinutrienter som t.ex fytinsyra och tanniner också kan ha fördelaktiga hälsoeffekter (1) (2).

Antinutrienter finns i nästan alla livsmedel av olika sorter, i större eller mindre mängd. Störst koncentration finns i spannmål, baljväxer, nötter och fröer. För att göra dessa livsmedel lättsmälta och näringen tillgänglig bör vi därför se till att vi bryter ner dessa innan vi äter dom. Här följer lite kort om några av de mest studerade antinutrienterna som återfinns rikligt i nötter och fröer.

Lektiner finns i stort sätt i alla matväxter, men med störst koncentration i nötter, frön, baljväxter och spannmål. Alla lektiner ställer inte till med problem, men vissa kan binda till epitelcellerna i tarmkanalens slemhinna och hämma näringsupptaget (3) (4). Detta kan man förhindra genom att bryta ner dom innan man äter livsmedlet. Olika sätt att bryta ner lektiner är genom upphettning som kokning, blötläggning, groddning och fermentering/jäsning.

Fytinsyra finns det rikligt av i frön, nötter, spannmål och baljväxter. Det är ett ämne som hämmar upptaget av mineraler i kosten, vilket inkluderar kalcium, magnesium, järn och zink (5). Fytinsyran kan man bryta ner genom blötläggning, groddning och fermentering/jäsning.

Proteashämmare hittas i många växter, mycket rikligt i frön, nötter, spannmål och baljväxter. Dessa ämnen har förmågan att binda sig till proteinspjälkande enzymer och hindrar dessa från att aktiveras och gör att de verkar på ”fel” ställe. Proteashämmare kan man bryta ner är genom blötläggning, groddning och upphettning.

För att fokusera på hur man bäst bryter ner antinutrienter i nötter och fröer så finns det tre metoder som passar bäst – blötläggning, groddning och rostning.

Att blötlägga nötter och fröer

När man blötlägger nötter och fröer imiterar man naturens förlopp och lurar dom att tro att det är dags att börja gro. Aktiveringsprocessen sätter igång, vilket gör att antinutrienterna bryts ner, näringsämnena blir tillgängliga och lättsmälta för magen. Blötlagda nötter och fröer brukar man därför kalla för ”aktiverade”. Den rekommenderade tiden för blötläggning varierar för olika nötter och fröer, allt från 2  till 12 timmar. Blötläggningstider för olika nötter och frön hittar du här. Efter blötläggningen så måste man torka dom om man inte ska äta dom direkt. Det gör man genom att sprida ut dom på en plåt och låta dom stå mitt i ugnen på ca 50 grader med en öppen glipa tills dom är helt torra. Det är en process som tar 12-24 timmar. Finns det fukt kvar finns det risk för mögelbildning. De håller sig sedan bra i en lufttät glasburk i kylen i ett par veckor. De går även utmärkt att frysa om man föredrar det.

Att grodda

För de flesta frön är groddning ett bra alternativ eftersom antinutrienterna bryts ner när groddprocessen sätter igång. När man groddar frön så ökar även näringsvärdet markant. Att grodda själv är dessutom både enkelt och billigt och det är svårt att misslyckas när man har en bra groddburk eller groddlåda. Groddtiden varierar mellan olika frön, men generellt så har man efter 4-7 dagar färdiga groddar som är underbart goda och krispiga, fulla med tillgänglig näring.

Att rosta nötter och fröer

Genom att rosta nötter och fröer kan man bryta ner en stor del av antinutrienterna, vilket gör att de blir mer lättsmälta och näringsupptaget förbättras. Det optimala är att först blötlägga och därefter rosta. Nu talar vi dock inte om hårt rostade nötter som man köper i affären. Om man vill äta rostade nötter, är det mycket bättre att rosta sina egna. På så sätt kan man styra ugnstemperaturen. Eftersom nötter och fröer innehåller rikligt med fleromättade fetter så bör man rosta dom på en lägre temperatur. När fleromättade fetter utsätts för hög värme börjar dessa oxideras och fria radikaler bildas, vilket kan skada våra cellerna (6). Studier har visat att ju högre rostningstemperatur och desto längre rostningstid ju större risk att fetterna oxiderar (7). Även nötter som innehåller asparagin, så som mandel, måste hållas under 130 ° C för att undvika att producera akrylamid, vilket är ett neurotoxin och cancerframkallande ämne (8) (9).

En bra kost innebär alltså inte bara att välja rena och näringsrika livsmedel, utan det är lika viktigt att tillreda maten på rätt sätt. Matsmältningen fungerar då bättre och vi hjälper miljön i mage och tarm att vara i balans som vi alla vet lägger grunden för en bra hälsa. Genom att kombinera maten rätt, sänka temperaturen och lära sig hantera olika livsmedel så bevaras näringen, den kan lättare tas upp och göra gott i kroppen.

 

Källor och Referenser:

 (1) Phytic acid in health and disease: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8777015

(2) Tannins and human health: a review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9759559

(3) Antinutritional properties of plant lectins: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15302522

(4) Lectins in the United States diet: a survey of lectins in commonly consumed foods and a review of the literature: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7001881

(5) Phytate in foods and significance for humans: food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774556

(6) Health Benefits of Nut Consumption: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/

(7) Influence of roasting conditions on health-related compounds in different nuts: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25766804

(8) Acrylamide in roasted almonds and hazelnuts: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16190636

(9) Influence of roasting conditions on the acrylamide content and the color of roasted almonds: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17995869

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

8 Kommentarer

  1. Kerstin

    Toppenbra inlägg!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! trevligt att du uppskattade det!

  2. Anna J

    Blötlägger alltid nötter och känner av stor skillnad på min mage.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, dom blir betydligt mer lättsmälta och man slipper den där tunga känslan i magen.

  3. Britt

    Hur rostar jag nötterna bäst? Jag brukar torr-rosta dem i stekpannan, men förstår att det blir för varmt.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det bästa är att rosta i ugnen så har du koll på värmen.

  4. Martin

    Hur är det med t.ex. fullkornspasta, försvinner/reduceras antinutrienterna när man kokar den?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      När det kommer till spannmål så finns det fler ämnen som man behöver ta hänsyn till som kan ställa till det mag-tarmkanalen. Tänkte inom kort ta upp om spannmål och hur det påverkar hälsan utifrån den senaste forskningen som finns. Då även för personer som inte har veteallergi eller Celiaki.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Black week kampanjer

This will close in 0 seconds