Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Inom ayurvedisk kost är mungbönan högt uppskattad. Det anses vara ett renande och läkande livsmedel som dessutom är väldigt lättsmält för magen. Här följer ett recept för en riktigt god och smakrik ayurvedisk mungbönsgryta.

Ayurvedisk mungbönsgryta

Ingredienser för ayurvedisk mungbönsgryta:

  • 3 dl torkade mungbönor
  • 1 stor gul lök
  • 4-6 vitlöksklyftor
  • 6 cm färsk ingefära
  • 2-3 msk ghee eller kokosolja
  • 2 msk graham masala 
  • 1 tsk gurkmeja
  • Chili efter tycke
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl hackade färska tomater eller krossade tomater
  • 2 st tärningar grönsaksbuljong
  • 4 dl kokosmjölk
  • Havssalt eller örtsalt efter tycke
  • Färsk koriander eller persilja att toppa med
  • Eventuellt lime vid servering
Recept för renande mungbönsgryta

Så här gör du:

  1. Börja med att skölja mungbönorna noga. Därefter ska de blötläggas i 10-12 timmar.
  2. Efter blötläggningen sköljer du av mungbönorna och kokar dom i rikligt med vatten i cirka 30 minuter eller tills dom har börjat splitta (när det vita börjar synas). Häll därefter över dom kokta mungbönorna i ett durkslag och låt dom rinna av.
  3. Grovhacka den gula löken.
  4. Skala vitlöken och ingefäran och mixa till en puré.
  5. Ta en stor gryta, värm upp den och tillsätt ghee eller kokosolja. Fräs den gula löken tills den har mjuknat. Tillsätt graham masala, gurkmeja, den mixade vitlöken/ingefäran, chili efter tycke och fräs under ytterligare några minuter.
  6. Tillsätt dom hackade/krossade tomaterna, tomatpurén, grönsaksbuljongen och dom förkokta mungbönorna. Häll på kokosmjölken och rör om så att allt blandas väl.
  7. Låt grytan puttra på medelvärme i cirka 20 minuter och smaka av med salt mot slutet.
  8. Servera gärna mungbönsgrytan med färsk persilja eller koriander. Det är även gott att pressa över lime.
Indisk mungbönsgryta

Mungbönan som livsmedel

Mungbönan (Vigna radiata) som kallas ”moong” i Sydasien tillhör familjen ärtväxter och kommer ursprungligen från Indien. Det är en klättrande upprätt växande ettårig ört. Själva bönorna växer i baljor som blir upp till 9 cm långa med 8-14 mungbönor i varje balja.

Inom asiatisk matlagning används mungbönan flitigt. Bönans distinkta och subtila söta smak gör den väldigt mångsidig. Den används i allt från grytor, soppor, sallader, kakor, desserter och till och med glass. Dessutom är mungbönan mycket populär att grodda, det som kallas för böngroddar.

Mungbönan är rik på fiber som är bra för tarmfunktionen och matsmältningen. Det är en av de bästa källorna till lågt syrabildande växtprotein som är lättsmält. Kolhydraterna i mungbönor orsakar dessutom mindre gasbildning än andra baljväxter. 

Inom ayurveda kallas mungbönan för ”The queen of bean”. Den ses som ett renande och läkande livsmedel som hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och slagg. 

Recept för ayurvedisk mungbönsgryta

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close