Ayurvedisk mungbönsgryta

av | mar 6, 2023 | Hälsa, Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Inom ayurvedisk kost är mungbönan högt uppskattad. Det anses vara ett renande och läkande livsmedel som dessutom är väldigt lättsmält för magen. Här följer ett recept för en riktigt god och smakrik ayurvedisk mungbönsgryta.

Ayurvedisk mungbönsgryta

Ingredienser för ayurvedisk mungbönsgryta:

  • 3 dl torkade mungbönor
  • 1 stor gul lök
  • 4-6 vitlöksklyftor
  • 6 cm färsk ingefära
  • 2-3 msk ghee eller kokosolja
  • 2 msk graham masala 
  • 1 tsk gurkmeja
  • Chili efter tycke
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl hackade färska tomater eller krossade tomater
  • 2 st tärningar grönsaksbuljong
  • 4 dl kokosmjölk
  • Havssalt eller örtsalt efter tycke
  • Färsk koriander eller persilja att toppa med
  • Eventuellt lime vid servering
Recept för renande mungbönsgryta

Så här gör du:

  1. Börja med att skölja mungbönorna noga. Därefter ska de blötläggas i 10-12 timmar.
  2. Efter blötläggningen sköljer du av mungbönorna och kokar dom i rikligt med vatten i cirka 30 minuter eller tills dom har börjat splitta (när det vita börjar synas). Häll därefter över dom kokta mungbönorna i ett durkslag och låt dom rinna av.
  3. Grovhacka den gula löken.
  4. Skala vitlöken och ingefäran och mixa till en puré.
  5. Ta en stor gryta, värm upp den och tillsätt ghee eller kokosolja. Fräs den gula löken tills den har mjuknat. Tillsätt graham masala, gurkmeja, den mixade vitlöken/ingefäran, chili efter tycke och fräs under ytterligare några minuter.
  6. Tillsätt dom hackade/krossade tomaterna, tomatpurén, grönsaksbuljongen och dom förkokta mungbönorna. Häll på kokosmjölken och rör om så att allt blandas väl.
  7. Låt grytan puttra på medelvärme i cirka 20 minuter och smaka av med salt mot slutet.
  8. Servera gärna mungbönsgrytan med färsk persilja eller koriander. Det är även gott att pressa över lime.
Indisk mungbönsgryta recept

Mungbönan som livsmedel

Mungbönan (Vigna radiata) som kallas ”moong” i Sydasien tillhör familjen ärtväxter och kommer ursprungligen från Indien. Det är en klättrande upprätt växande ettårig ört. Själva bönorna växer i baljor som blir upp till 9 cm långa med 8-14 mungbönor i varje balja.

Inom asiatisk matlagning används mungbönan flitigt. Bönans distinkta och subtila söta smak gör den väldigt mångsidig. Den används i allt från grytor, soppor, sallader, kakor, desserter och till och med glass. Dessutom är mungbönan mycket populär att grodda, det som kallas för böngroddar.

Mungbönan är rik på fiber som är bra för tarmfunktionen och matsmältningen. Det är en av de bästa källorna till lågt syrabildande växtprotein som är lättsmält för magen. Kolhydraterna i mungbönor orsakar dessutom mindre gasbildning än andra baljväxter. 

Inom ayurveda kallas mungbönan för ”The queen of bean”. Den ses som ett renande och läkande livsmedel som hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och slagg. 

Mungbönsgryta recept

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Björkaska – Så använder du den

Björkaska – Så använder du den

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i...

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tio − tre =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds