– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Inom ayurvedisk kost är mungbönan högt uppskattad. Det anses vara ett renande och läkande livsmedel som dessutom är väldigt lättsmält för magen. Här följer ett recept för en riktigt god och smakrik ayurvedisk mungbönsgryta.

Ayurvedisk mungbönsgryta

Ingredienser för ayurvedisk mungbönsgryta:

  • 3 dl torkade mungbönor
  • 1 stor gul lök
  • 4-6 vitlöksklyftor
  • 6 cm färsk ingefära
  • 2-3 msk ghee eller kokosolja
  • 2 msk graham masala 
  • 1 tsk gurkmeja
  • Chili efter tycke
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl hackade färska tomater eller krossade tomater
  • 2 st tärningar grönsaksbuljong
  • 4 dl kokosmjölk
  • Havssalt eller örtsalt efter tycke
  • Färsk koriander eller persilja att toppa med
  • Eventuellt lime vid servering
Recept för renande mungbönsgryta

Så här gör du:

  1. Börja med att skölja mungbönorna noga. Därefter ska de blötläggas i 10-12 timmar.
  2. Efter blötläggningen sköljer du av mungbönorna och kokar dom i rikligt med vatten i cirka 30 minuter eller tills dom har börjat splitta (när det vita börjar synas). Häll därefter över dom kokta mungbönorna i ett durkslag och låt dom rinna av.
  3. Grovhacka den gula löken.
  4. Skala vitlöken och ingefäran och mixa till en puré.
  5. Ta en stor gryta, värm upp den och tillsätt ghee eller kokosolja. Fräs den gula löken tills den har mjuknat. Tillsätt graham masala, gurkmeja, den mixade vitlöken/ingefäran, chili efter tycke och fräs under ytterligare några minuter.
  6. Tillsätt dom hackade/krossade tomaterna, tomatpurén, grönsaksbuljongen och dom förkokta mungbönorna. Häll på kokosmjölken och rör om så att allt blandas väl.
  7. Låt grytan puttra på medelvärme i cirka 20 minuter och smaka av med salt mot slutet.
  8. Servera gärna mungbönsgrytan med färsk persilja eller koriander. Det är även gott att pressa över lime.
Indisk mungbönsgryta recept

Mungbönan som livsmedel

Mungbönan (Vigna radiata) som kallas ”moong” i Sydasien tillhör familjen ärtväxter och kommer ursprungligen från Indien. Det är en klättrande upprätt växande ettårig ört. Själva bönorna växer i baljor som blir upp till 9 cm långa med 8-14 mungbönor i varje balja.

Inom asiatisk matlagning används mungbönan flitigt. Bönans distinkta och subtila söta smak gör den väldigt mångsidig. Den används i allt från grytor, soppor, sallader, kakor, desserter och till och med glass. Dessutom är mungbönan mycket populär att grodda, det som kallas för böngroddar.

Mungbönan är rik på fiber som är bra för tarmfunktionen och matsmältningen. Det är en av de bästa källorna till lågt syrabildande växtprotein som är lättsmält. Kolhydraterna i mungbönor orsakar dessutom mindre gasbildning än andra baljväxter. 

Inom ayurveda kallas mungbönan för ”The queen of bean”. Den ses som ett renande och läkande livsmedel som hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och slagg. 

Mungbönsgryta recept

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Du kanske även gillar detta

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost - För att ersätta ägg i recept är chiaägg ett bra alternativ. Det fungerar utmärkt som äggersättning i bröd, våfflor, kakor och pannkakor m.m. Så om du är vegan, vill undvika ägg av annan anledning,...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Godkänn vår integritetpolicy

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

FÖLJ MIG

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Total
5
Share