– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Inom ayurvedisk kost är mungbönan högt uppskattad. Det anses vara ett renande och läkande livsmedel som dessutom är väldigt lättsmält för magen. Här följer ett recept för en riktigt god och smakrik ayurvedisk mungbönsgryta.
Ingredienser för ayurvedisk mungbönsgryta:
- 3 dl torkade mungbönor
- 1 stor gul lök
- 4-6 vitlöksklyftor
- 6 cm färsk ingefära
- 2-3 msk ghee eller kokosolja
- 2 msk graham masala
- 1 tsk gurkmeja
- Chili efter tycke
- 2 msk tomatpuré
- 3 dl hackade färska tomater eller krossade tomater
- 2 st tärningar grönsaksbuljong
- 4 dl kokosmjölk
- Havssalt eller örtsalt efter tycke
- Färsk koriander eller persilja att toppa med
- Eventuellt lime vid servering
Så här gör du:
- Börja med att skölja mungbönorna noga. Därefter ska de blötläggas i 10-12 timmar.
- Efter blötläggningen sköljer du av mungbönorna och kokar dom i rikligt med vatten i cirka 30 minuter eller tills dom har börjat splitta (när det vita börjar synas). Häll därefter över dom kokta mungbönorna i ett durkslag och låt dom rinna av.
- Grovhacka den gula löken.
- Skala vitlöken och ingefäran och mixa till en puré.
- Ta en stor gryta, värm upp den och tillsätt ghee eller kokosolja. Fräs den gula löken tills den har mjuknat. Tillsätt graham masala, gurkmeja, den mixade vitlöken/ingefäran, chili efter tycke och fräs under ytterligare några minuter.
- Tillsätt dom hackade/krossade tomaterna, tomatpurén, grönsaksbuljongen och dom förkokta mungbönorna. Häll på kokosmjölken och rör om så att allt blandas väl.
- Låt grytan puttra på medelvärme i cirka 20 minuter och smaka av med salt mot slutet.
- Servera gärna mungbönsgrytan med färsk persilja eller koriander. Det är även gott att pressa över lime.
Mungbönan som livsmedel
Mungbönan (Vigna radiata) som kallas ”moong” i Sydasien tillhör familjen ärtväxter och kommer ursprungligen från Indien. Det är en klättrande upprätt växande ettårig ört. Själva bönorna växer i baljor som blir upp till 9 cm långa med 8-14 mungbönor i varje balja.
Inom asiatisk matlagning används mungbönan flitigt. Bönans distinkta och subtila söta smak gör den väldigt mångsidig. Den används i allt från grytor, soppor, sallader, kakor, desserter och till och med glass. Dessutom är mungbönan mycket populär att grodda, det som kallas för böngroddar.
Mungbönan är rik på fiber som är bra för tarmfunktionen och matsmältningen. Det är en av de bästa källorna till lågt syrabildande växtprotein som är lättsmält. Kolhydraterna i mungbönor orsakar dessutom mindre gasbildning än andra baljväxter.
Inom ayurveda kallas mungbönan för ”The queen of bean”. Den ses som ett renande och läkande livsmedel som hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och slagg.
Relaterade inlägg:
- Användning av örten neem inom Ayurveda
- Fördelarna med ayurvedisk självmassage Abhyanga
- Näringsämnen att ha koll på som vegan och vegetarian
- Zucchini- och linsbiffar (veganskt recept)
0 kommentarer