Att sitta på huk är en naturlig viloposition för människan och något som borde vara en del av vår vardagen. Här följer om vilka fördelar som kommer med huksittande, samt hur du kommer igång och får in det som en del av din livsstil.
Att sitta på huk är en naturlig position för människan
Att sitta på huk är en naturlig position för människan och förr var en del av vårt dagliga rörelsemönster. Det är en ställning som kroppen mår bra av och därför borde vara en självklar del av vår dag.
För barn kommer huksittande automatiskt. För vuxna är det en position som sällan används längre, eftersom vi i vår moderna västerländska livsstil föredrar stolar. Det gör att man inte kommer ner lika djupt i hukrörelserna som man borde.
I många andra delar av världen är det dock fortfarande en naturlig del av livsstilen, även för vuxna. Den används som en viloposition, så väl som en arbetsposition.
Inom yoga kallas den huksittande positionen för ”Malasana”. Den används som en avslappnande ställning, samtidigt som det öppnar upp höfterna, stretchar ländryggen, ökar rörligheten och cirkulationen. Den ska även vara bra för att reducera stress och oro.
Om du upplever att det känns obekvämt eller till och med svårt att komma ner djup på huk, så är det ett tecken på att du inte har den rörlighet som kroppen mår bra av. Det positiva är att det oftast går lätt att träna upp.
Fördelar med att sitta på huk
- Stretchar fotens ledkapsel, vadmusklerna, knälederna, höfterna, sätesmusklerna och ryggen.
- Ökar rörligheten i fotlederna, knäna och höfterna.
- Stretchar mag-tarmkanalen, vilket gynnar matsmältningen.
- Ökar rörligheten i fötter, knän och höfter, vilket kan minska risken för skador i dessa områden.
- Minskar spänningar i sätesmusklerna och ryggen.
Så här gör du huksittande:
- Ställ dig upp med fötterna lite bredare isär än höfterna och med tårna pekade något utåt.
- Gå ner på huk så att undersidan av övre delen av benen vilar mot vaderna. Hela foten ska vara i golvet, även hälen. Om det känns obekvämt eller svårt, så kan du lägga en rullad handduk under hälarna till en början. Försök sedan att successivt minska upphöjningen under hälarna tills du inte längre behöver hjälpen.
- Öppna upp knän och lår. Kom fram med överkroppen och försök att hålla ryggen och nacken rak.
- Lyft bröstbenet och pressa samman skulderbladen.
- Du kan pressa ut knäna lätt med hjälp av armbågarna. När man göra Malasana pressar man handflatorna mot varandra framför bröstbenet, samtidigt som man pressar ut knäna.
- Andningen ska vara djup, kontrollerad och lugn.
- Stanna i positionen i några minuter, eller längre. Upprepa under dagen när du har tillfälle.
Utmana dig själv
Utmana dig själv med att sitta i denna huksittande position en stund varje dag. Börja med 1 minut första dagen och öka sedan med 1 minut för varje dag tills du kommer upp i 30 minuter. Du kan göra det i en sittning eller sprida ut det i flera omgångar under dagen om du föredrar det. Ett fantastiskt sätt att hålla kroppen smidig och rörlig både idag och i takt med att vi blir äldre.
På instagram har jag lagt upp en utmaning med huksittning. Kolla gärna in den och var med om du vill. Du hittar inlägget i mina höjdpunkter i fliken “hälsotips” på @passionforhalsa.se.
Relaterade inlägg:
Detta behöver jag verkligen. 🙂 Jag antar utmaningen och börjar idag.
Roligt att du vill anta utmaningen. 🙂
Det är en så skön position. Försöker att sitta på huk varje dag. <3
Underbart! <3
Jag måste verkligen bli mer rörlig. Tack för inspiration.
Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂
Vilken bra utmaning. Jag vill vara med och följer dig på instagram. 🙂
Roligt att du vill vara med. <3
Jag vill vara med på utmaningen. 🙂 Börjar idag!
Så roligt att du vill anta utmaningen. 🙂