Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Glutenfria havrekakor med tranbär (vegan)

av | aug 7, 2023 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Sötsaker - Desserter | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Dessa glutenfria havrekakor är veganska och fria från vitt socker. De är även väldigt snabba och enkla att göra. Faktum är att det inte tar mer än cirka 20 minuter från start till färdiggräddade kakor.

Glutenfria havrekakor med tranbär

Ingredienser för glutenfria havrekakor (cirka 8 st):

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 °C.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. 
  3. Tillsätt kokosoljan, tahini, vattnet och sirapen till de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg.
  4. Fördela degen i 8 lika stora bitar och rulla till bollar.
  5. Placera bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta ut till kakor.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter, eller tills kakorna fått en fin färg. Håll koll. Gräddningstiden kan variera något mellan olika ugnar.
  7. Låt havrekakorna svalna helt innan servering så dom hinner sätta sig.
Glutenfria havrekakor recept

Havrekakorna håller sig goda i flera veckor när dom förvaras i en kakburk i rumstemperatur.

Havrekakor glutenfria

Havre som livsmedel

Man tror att havre härstammar från den sydeuropeiska vildarten storhavre (Avena sterilis). De första odlingarna runt medelhavsområdet har man kunnat spåra så långt tillbaka som 2000 år. Här i Norden har man odlat havre (Avena sativa) sedan 1700-talet. Eftersom vårt nordiska klimat är perfekt för havre håller det en mycket hög kvalité. Närodlat innebär även klimatsmart mat.

100 gram havregryn innehåller cirka 13 gram protein, 58 gram kolhydrater och 10 gram fibrer. Man hittar även vitaminer och mineraler så som mangan, fosfor, koppar, B-vitaminer, järn, selen, magnesium och zink. Ett annat intressant ämne är avenatramider, en kraftfull antioxidant som bara finns i havre. Dessutom innehåller havre aminosyran tryptofan. I kroppen används denna aminosyra för tillverkningen av melatonin och serotonin som har betydelse för bra sömn, avslappning och vårt välbefinnande.

Ett av de mest intressanta näringsämnena i havre är den lösliga fibern betaglukan. När betaglukanerna passerar tarmen binder de till sig gallsalter och för ut dom med avföringen. Levern måste då bilda nya gallsalter. Eftersom kolesterol är en byggsten i gallsalter använder kroppen tillgängligt kolesterol i blodet vid tillverkningen. Det gör att förhöjda kolesterolnivåer då minskar. På så sätt bidrar betaglukaner till att bibehålla normala koleste­rolnivåer i blodet. Fibrerna bidrar även till stabilare och jämnare blodsocker och att man håller sig mätt längre.

Rent havre klassas som ett glutenfritt livsmedel. Under själva produktionen behandlas det dock ofta i samma miljö som andra spannmål som innehåller gluten. Det gör att spår av gluten hamnar i havren. Om man vill ha glutenfritt ska man därför välja en produkt som produceras i en glutenfri miljö, det som säljs som glutenfritt havre.

Glutenfria havrekakor

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Mia

    Dessa måste jag prova. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra dom. 🙂

  2. Anne

    Mums. Dom ska jag definitivt göra.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt at du vill göra dom. 🙂

  3. Kattis

    Gjorde dessa i helgen. Tack för receptet dom blev uppskattade. 🙂

    Svara
  4. Marie

    Blir toppen till mitt barnbarn på 4år Så mycket fina inlägg du har
    Marie från
    Karlsborg

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Underbart och tusen tack för uppskattningen. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close