– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Dessa glutenfria havrekakor är veganska och fria från vitt socker. De är även väldigt snabba och enkla att göra. Faktum är att det inte tar mer än cirka 20 minuter från start till färdiggräddade kakor.
Ingredienser för glutenfria havrekakor (cirka 8 st):
- 2 dl glutenfria havregryn
- 1 dl glutenfritt havremjöl (du kan också göra eget genom att mixa havregryn)
- 2 msk tahini
- 2 msk vatten
- 1/2 dl kallpressad kokosolja
- 1/2 dl kokossirap eller fibersirap
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl torkade tranbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 °C.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål.
- Tillsätt kokosoljan, tahini, vattnet och sirapen till de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg.
- Fördela degen i 8 lika stora bitar och rulla till bollar.
- Placera bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta ut till kakor.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter, eller tills kakorna fått en fin färg. Håll koll. Gräddningstiden kan variera något mellan olika ugnar.
- Låt havrekakorna svalna helt innan servering så dom hinner sätta sig.
Havrekakorna håller sig goda i flera veckor när dom förvaras i en kakburk i rumstemperatur.
Havre som livsmedel
Man tror att havre härstammar från den sydeuropeiska vildarten storhavre (Avena sterilis). De första odlingarna runt medelhavsområdet har man kunnat spåra så långt tillbaka som 2000 år. Här i Norden har man odlat havre (Avena sativa) sedan 1700-talet. Eftersom vårt nordiska klimat är perfekt för havre håller det en mycket hög kvalité. Närodlat innebär även klimatsmart mat.
100 gram havregryn innehåller cirka 13 gram protein, 58 gram kolhydrater och 10 gram fibrer. Man hittar även vitaminer och mineraler så som mangan, fosfor, koppar, B-vitaminer, järn, selen, magnesium och zink. Ett annat intressant ämne är avenatramider, en kraftfull antioxidant som bara finns i havre. Dessutom innehåller havre aminosyran tryptofan. I kroppen används denna aminosyra för tillverkningen av melatonin och serotonin som har betydelse för bra sömn, avslappning och vårt välbefinnande.
Ett av de mest intressanta näringsämnena i havre är den lösliga fibern betaglukan. När betaglukanerna passerar tarmen binder de till sig gallsalter och för ut dom med avföringen. Levern måste då bilda nya gallsalter. Eftersom kolesterol är en byggsten i gallsalter använder kroppen tillgängligt kolesterol i blodet vid tillverkningen. Det gör att förhöjda kolesterolnivåer då minskar. På så sätt bidrar betaglukaner till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. Fibrerna bidrar även till stabilare och jämnare blodsocker och att man håller sig mätt längre.
Rent havre klassas som ett glutenfritt livsmedel. Under själva produktionen behandlas det dock ofta i samma miljö som andra spannmål som innehåller gluten. Det gör att spår av gluten hamnar i havren. Om man vill ha glutenfritt ska man därför välja en produkt som produceras i en glutenfri miljö, det som säljs som glutenfritt havre.
Relaterade inlägg:
- Fördelarna med hampaprotein
- Hampaproteinbars med vaniljsmak
- Enkel proteinglass (vegan)
- Vegansk färskost gjord på cashewnötter
Dessa måste jag prova. 🙂
Så roligt att du vill göra dom. 🙂
Mums. Dom ska jag definitivt göra.
Så roligt at du vill göra dom. 🙂
Gjorde dessa i helgen. Tack för receptet dom blev uppskattade. 🙂
Så roligt att höra. 🙂
Blir toppen till mitt barnbarn på 4år Så mycket fina inlägg du har
Marie från
Karlsborg
Underbart och tusen tack för uppskattningen. 🙂