Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Lakritsroten har en lång historisk bakgrund som medicinalväxt och såldes på apotek ända fram till 1970-talet. Idag finns lakritsrot att köpa som hälsokost i form av kapslar, flytande extrakt, pulver och te som kan användas som tillskott, eller som smakförstärkare i matlagning och bakning. 

Lakritsrot som livsmedel och kosttillskott

Traditionell användning av lakritsrot

Lakrits (Glycyrrhiza glabra) är en flerårig växt med vackra blåa blommor vars rötter har en väldigt lång traditionell användning inom örtmedicinen. Den tillhör familjen ärtväxter. Lakritsrot har fungerat som en medicinalväxt i 1000-tals år i många länder och kulturer och räknas till en av de allra mest använda och beprövade örter. Främst har lakrits varit flitigt nyttjad inom österländsk matlagning och medicin, men den har också en lång historisk bakgrund som medicinalväxt här i Sverige och såldes på apotek fram till 1970-talet. Lakrits växer naturligt från östra och södra Europa till östra Asien. Den odlas till exempel i Frankrike och Tyskland och i Sverige ser man ibland lakrits som trädgårdsväxt.

Lakritsroten innehåller bland annat isoflavoner (fytoöstrogen), glycyrhetinsyra, B-vitaminer, samt fenolämnen som karotenoider, flavonoider, chalkoner och kumarin. Man har identifierat ungefär 50 olika ämnen i lakritsroten. Traditionellt har extrakt använts vid en rad olika åkommor så som t.ex hosta, astma, för att lösa segt slem i lungor och bronker samt vid magrelaterade problem.

Viktigt att tänka på! Glycyrhetinsyra i lakritsrot kan vid långvarig användning ha en blodtryckshöjande effekt. Stort och långvarigt intag av lakrits kan även rubba kalium/natriumbalansen eftersom det får natrium att stanna i kroppen. Det betyder att man bör öka kaliumintaget och minska på natriumintaget när man intar lakritsextrakt under en längre tid.

 

Exempel på produkter med lakritsrot:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

Läkemedelsverket om godkända naturläkemedel och användning https://lakemedelsboken.se/kapitel/lakemedelsanvandning/vaxtbaserade_ lakemedel_och_naturlakemedel.html

Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf

 

Relaterade inlägg:

 

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close