– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Lakritsroten har en lång historisk bakgrund som medicinalväxt och såldes på apotek ända fram till 1970-talet. Idag finns lakritsrot att köpa som hälsokost i form av kapslar, flytande extrakt, pulver och te som kan användas som tillskott, eller som smakförstärkare i matlagning och bakning.
Traditionell användning av lakritsrot
Lakrits (Glycyrrhiza glabra) är en flerårig växt med vackra blåa blommor vars rötter har en väldigt lång traditionell användning inom örtmedicinen. Den tillhör familjen ärtväxter. Lakritsrot har fungerat som en medicinalväxt i 1000-tals år i många länder och kulturer och räknas till en av de allra mest använda och beprövade örter. Främst har lakrits varit flitigt nyttjad inom österländsk matlagning och medicin, men den har också en lång historisk bakgrund som medicinalväxt här i Sverige och såldes på apotek fram till 1970-talet. Lakrits växer naturligt från östra och södra Europa till östra Asien. Den odlas till exempel i Frankrike och Tyskland och i Sverige ser man ibland lakrits som trädgårdsväxt.
Lakritsroten innehåller bland annat isoflavoner (fytoöstrogen), glycyrhetinsyra, B-vitaminer, samt fenolämnen som karotenoider, flavonoider, chalkoner och kumarin. Man har identifierat ungefär 50 olika ämnen i lakritsroten. Traditionellt har extrakt använts vid en rad olika åkommor så som t.ex hosta, astma, för att lösa segt slem i lungor och bronker samt vid magrelaterade problem.
Viktigt att tänka på! Glycyrhetinsyra i lakritsrot kan vid långvarig användning ha en blodtryckshöjande effekt. Stort och långvarigt intag av lakrits kan även rubba kalium/natriumbalansen eftersom det får natrium att stanna i kroppen. Det betyder att man bör öka kaliumintaget och minska på natriumintaget när man intar lakritsextrakt under en längre tid.
Exempel på produkter med lakritsrot:
Fler produkter hittar du här
Källor och Referenser:
Läkemedelsverket om godkända naturläkemedel och användning https://lakemedelsboken.se/kapitel/lakemedelsanvandning/vaxtbaserade_ lakemedel_och_naturlakemedel.html
Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf
Relaterade inlägg: