Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring

Lakritsroten har en lång historisk bakgrund som medicinalväxt, och såldes på apotek ända fram till 1970-talet. Idag finns lakritsrot att köpa som hälsokost i form av kapslar eller flytande extrakt som kan användas som tillskott, eller som smakförstärkare i matlagning och bakning. Klicka här för att läsa mer om lakritsrot

Lakritsrot extrakt, Solgar 60 kapslar

Solgars extrakt av lakritsrot innehåller inte ämnet glycyrrhizin som påverkar blodtrycket, vilket annars finns i lakrits.  

165 kr

 

Lakritsrot extrakt, Alpha plus 100 ml

Alpha Plus tedroppar innehåller extrakt från lakritsroten, varsamt skördad och behandlad. Droppa i te eller hett vatten och njut av den fylliga aromen.  

242 kr

Lakritsrot Örtagubben, 100 gram

Ekologiskt örtte som innehåller 100 % lakritsrot. Häll kokande vatten över örten och låt dra i 5-10 min. Kan avnjutas som det är eller blandas med andra örtteer från Örtagubben.  

75 kr

 

Lakritspulver Kung Markatta, 80 gram

Ekologiskt lakritspulver från Kung Markatta. Lakritspulvret går utmärkt att använda i bakning och matlagning, tillsätta i smoothies eller ha i filen och yoghurten.

45 kr

 

Rålakritspulver Urtekram, 40 gram

Ekologiskt rålakritspulver från Urtekram. Ämnet glyccyrrizin, vilket är en naturlig komponent i lakritsroten ger den en uppskattad sötma. Rålakritspulver går utmärkt att använda i bakning och matlagning, tillsätta i smoothies eller ha i filen och yoghurten.  

39 kr

 

Fler produkter hittar du här

Lakritsrot - Glycyrrhiza glabra

Traditionell användning av lakritsrot

Lakrits (Glycyrrhiza glabra) är en flerårig växt med vackra blåa blommor vars rötter har en väldigt lång traditionell användning inom örtmedicin. Den tillhör familjen ärtväxter. Lakritsrot har fungerat som en medicinalväxt i 1000-tals år i många länder och kulturer och räknas till en av de allra mest använda och beprövade örter. Främst har lakrits varit flitigt nyttjad inom österländsk matlagning och medicin, men den har också en lång historisk bakgrund som medicinalväxt här i Sverige och såldes på apotek fram till 1970-talet. Lakrits växer naturligt från östra och södra Europa till östra Asien. Den odlas till exempel i Frankrike och Tyskland och i Sverige ser man ibland lakrits som trädgårdsväxt.

Lakritsroten innehåller bl.a. isoflavoner (fytoöstrogen), glycyrhetinsyra, B-vitaminer, samt fenolämnen som karotenoider, flavonoider, chalkoner och kumarin. Man har identifierat ungefär 50 olika ämnen i lakritsrot. Traditionellt har extrakt från roten använts vid en rad olika åkommor så som t.ex hosta, astma, för att lösa segt slem i lungor och bronker samt vid magrelaterade problem.

Viktigt att tänka på! Glycyrhetinsyra i lakritsrot kan vid långvarig användning ha en blodtryckshöjande effekt. Stort och långvarigt intag av lakrits kan även rubba kalium/natriumbalansen eftersom det får natrium att stanna i kroppen. Det betyder att man bör öka kaliumintaget och minska på natriumintaget när man äter lakritsextrakt.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARLäkemedelsverket om godkända naturläkemedel och användning https://lakemedelsboken.se/kapitel/lakemedelsanvandning/vaxtbaserade_lakemedel_och_naturlakemedel.html

Örtmedicin - naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf