– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Ramslök är en fantastisk vårprimör som vi har fördelen att kunna plocka vilt under några månader på våren och försommaren. Säsongen är kort så det gäller att passa på när det finns tillfälle. Här följer 3 enkla sätt om hur du kan ta tillvara på den färska örten.
Kort om ramslök
Ramslök med det vetenskapliga namnet Allium Ursinum tillhör familjen lökväxter. Det är en fantastisk god ört som smakar som en mildare variant av vitlök.
Den växer vilt i stora delar av Sverige och kan hittas från de sydligaste delarna av Skåne ända upp till Uppland. Ju längre upp i landet, desto sällsyntare blir den dock. I Blekinge är den fridlyst så där får man inte plocka.
Eftersom säsongen är kort, gäller det att passa på när den är som bäst. I Skåne brukar de första skotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-maj. Det är de tidiga späda bladen som smakar bäst. Hela växten är ätbar, även blommorna. Bäst trivs den i lövskogar, på fuktig, mullrik och kalkhaltig mark i skuggiga och halvskuggiga lägen.
Ramslökssalt
Att göra ramslökssalt är ett riktigt enkelt sätt att kunna njuta av den goda örten året om. Fantastisk som bordskrydda för att förhöja smaken i alla typer av maträtter.
Ingredienser:
- 100 g ramslök
- 100 g grovkornigt havssalt
Så här gör du:
- Skölj ramslöken och låt den torka.
- Lägg saltet och ramslöken i en mixer och mixa i pulser tills du fått en bra konsistens på saltet. Själv föredrar jag när det är lite textur kvar och inte för finmalet, men det är en smaksak.
- Strö ut det blöta saltet på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Torka det i ugnen på cirka 40 grader och rör om någon gång då och då. Torktiden varierar mellan 5-10 timmar beroende på hur blött saltet var från början. Om du måste gå ifrån så kan du stänga av ugnen och låta plåten stå kvar på eftervärmen. Torkningen kan du ta upp senare igen.
- Förvara ditt ramslökssalt i en lufttät burk.
Ramslökspesto
Här följer ett recept för en vegansk variant av ramslökspesto som kan vara ett riktigt gott alternativ till den klassiska peston.
Ingredienser:
- Cirka 60 g ramslök eller 2 stora nävar
- 1 dl cashewnötter
- 2 tsk näringsjäst (bjäst)
- Cirka 1 dl extra virgin olivolja
- Havssalt efter tycke
- Svartpeppar efter tycke
- Citronsaft efter tycke
Så här gör du:
- Rensa och skölj ramslöken.
- Mixa ramslök, cashewnötter och näringsjäst tills allt är finhackat.
- Tillsätt olja tills du fått önskad konsistens. Cirka 1 dl brukar vara lagom, men prova dig fram.
- Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Ramslökspeston håller sig bra i kylskåpet i 1-2 veckor, Se bara till att peston är täckt med olivolja. Den går även utmärkt att frysa.
Ramslöksolja
Att göra egen ramslöksolja är så otroligt enkelt. En riktigt god olja att använda i sallader, i kalla såser och röror, eller ringla över grillat.
Ingredienser:
- 2 dl extra virgin olivolja
- 10-15 ramslöksblad
- 1-2 krm havssalt
Så här gör du:
- Mixa olivolja, ramslök och havssalt i en mixer, eller med hjälp av en stavmixer tills bladen är riktigt finmalda.
- Häll upp oljan i en flaska och förvara den i kylskåpet.
Ramslöksoljan håller sig i kylen ett bra tag. Det går även bra att frysa in den i kuber, för att sedan tina upp efterhand som man vill använda den.
Efter att man har mixat oljan kan man använda den som den är, eller sila av bladresterna om man vill ha en klarare olja. Själv föredrar jag att inte sila den eftersom den blir smakrikare och får en vackrare färg om man låter resterna av bladen vara kvar. Om man väljer att sila oljan så ska man dock vänta ett par dygn så att smaken hinner utvecklas ordentligt. Därefter kan man använda en silpåse för att avlägsna bladmassan.
Relaterade inlägg:
- Glutation – Kroppens viktigaste antioxidant
- Vad är näringsjäst och hur används den?
- Orsak, symtom och test av B12-brist
- Därför är torrborstning så bra
0 kommentarer