Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Ramslök – 3 sätt att ta tillvara på örten

av | apr 22, 2024 | Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ramslök är en fantastisk vårprimör som vi har fördelen att kunna plocka vilt under några månader på våren och försommaren. Säsongen är kort så det gäller att passa på när det finns tillfälle. Här följer 3 enkla sätt om hur du kan ta tillvara på den färska örten.

3 fantastiska sätt att ta tillvara på ramslök

Kort om ramslök

Ramslök med det vetenskapliga namnet Allium Ursinum tillhör familjen lökväxter. Det är en fantastisk god ört som smakar som en mildare variant av vitlök.

Den växer vilt i stora delar av Sverige och kan hittas från de sydligaste delarna av Skåne ända upp till Uppland. Ju längre upp i landet, desto sällsyntare blir den dock. I Blekinge är den fridlyst så där får man inte plocka.

Eftersom säsongen är kort, gäller det att passa på när den är som bäst. I Skåne brukar de första skotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-maj. Det är de tidiga späda bladen som smakar bäst. Hela växten är ätbar, även blommorna. Bäst trivs den i lövskogar, på fuktig, mullrik och kalkhaltig mark i skuggiga och halvskuggiga lägen. 

Ramslökssalt recept

Ramslökssalt

Att göra ramslökssalt är ett riktigt enkelt sätt att kunna njuta av den goda örten året om. Fantastisk som bordskrydda för att förhöja smaken i alla typer av maträtter.

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Skölj ramslöken och låt den torka. 
  2. Lägg saltet och ramslöken i en mixer och mixa i pulser tills du fått en bra konsistens på saltet. Själv föredrar jag när det är lite textur kvar och inte för finmalet, men det är en smaksak.
  3. Strö ut det blöta saltet på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Torka det i ugnen på cirka 40 grader och rör om någon gång då och då. Torktiden varierar mellan 5-10 timmar beroende på hur blött saltet var från början. Om du måste gå ifrån så kan du stänga av ugnen och låta plåten stå kvar på eftervärmen. Torkningen kan du ta upp senare igen.
  5. Förvara ditt ramslökssalt i en lufttät burk.
Ramslökspesto recept

Ramslökspesto

Här följer ett recept för en vegansk variant av ramslökspesto som kan vara ett riktigt gott alternativ till den klassiska peston.

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Rensa och skölj ramslöken.
  2. Mixa ramslök, cashewnötter och näringsjäst tills allt är finhackat.
  3. Tillsätt olja tills du fått önskad konsistens. Cirka 1 dl brukar vara lagom, men prova dig fram.
  4. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  5. Ramslökspeston håller sig bra i kylskåpet i 1-2 veckor, Se bara till att peston är täckt med olivolja. Den går även utmärkt att frysa.
Ramslöksolja recept

Ramslöksolja

Att göra egen ramslöksolja är så otroligt enkelt. En riktigt god olja att använda i sallader, i kalla såser och röror, eller ringla över grillat.

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Mixa olivolja, ramslök och havssalt i en mixer, eller med hjälp av en stavmixer tills bladen är riktigt finmalda.
  2. Häll upp oljan i en flaska och förvara den i kylskåpet. 

Ramslöksoljan håller sig i kylen ett bra tag. Det går även bra att frysa in den i kuber, för att sedan tina upp efterhand som man vill använda den.

Efter att man har mixat oljan kan man använda den som den är, eller sila av bladresterna om man vill ha en klarare olja. Själv föredrar jag att inte sila den eftersom den blir smakrikare och får en vackrare färg om man låter resterna av bladen vara kvar. Om man väljer att sila oljan så ska man dock vänta ett par dygn så att smaken hinner utvecklas ordentligt. Därefter kan man använda en silpåse för att avlägsna bladmassan.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close