Ramslök – 3 sätt att ta tillvara på örten

av | apr 22, 2024 | Kost & Näring, Recept, Tillbehör - Snacks | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ramslök är en fantastisk vårprimör som vi har fördelen att kunna plocka vilt under några månader på våren och försommaren. Säsongen är kort så det gäller att passa på när det finns tillfälle. Här följer 3 enkla sätt om hur du kan ta tillvara på den färska örten.

Ramslök - 3 sätt att ta tillvara på örten

Kort om ramslök

Ramslök med det vetenskapliga namnet Allium Ursinum tillhör familjen lökväxter. Det är en fantastisk god ört som smakar som en mildare variant av vitlök.

Den växer vilt i stora delar av Sverige och kan hittas från de sydligaste delarna av Skåne ända upp till Uppland. Ju längre upp i landet, desto sällsyntare blir den dock. I Blekinge är den fridlyst så där får man inte plocka.

Eftersom säsongen är kort, gäller det att passa på när den är som bäst. I Skåne brukar de första skotten titta fram redan i februari och skördas vanligtvis i mars-maj. Det är de tidiga späda bladen som smakar bäst. Hela växten är ätbar, även blommorna. Bäst trivs den i lövskogar, på fuktig, mullrik och kalkhaltig mark i skuggiga och halvskuggiga lägen. 

Ramslökssalt recept

Ramslökssalt

Att göra ramslökssalt är ett riktigt enkelt sätt att kunna njuta av den goda örten året om. Fantastisk som bordskrydda för att förhöja smaken i alla typer av maträtter.

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Skölj ramslöken och låt den torka. 
  2. Lägg saltet och ramslöken i en mixer och mixa i pulser tills du fått en bra konsistens på saltet. Själv föredrar jag när det är lite textur kvar och inte för finmalet, men det är en smaksak.
  3. Strö ut det blöta saltet på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Torka det i ugnen på cirka 40 grader och rör om någon gång då och då. Torktiden varierar mellan 5-10 timmar beroende på hur blött saltet var från början. Om du måste gå ifrån så kan du stänga av ugnen och låta plåten stå kvar på eftervärmen. Torkningen kan du ta upp senare igen.
  5. Förvara ditt ramslökssalt i en lufttät burk.
Ramslökspesto recept

Ramslökspesto

Här följer ett recept för en vegansk variant av ramslökspesto som kan vara ett riktigt gott alternativ till den klassiska peston.

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Rensa och skölj ramslöken.
  2. Mixa ramslök, cashewnötter och näringsjäst tills allt är finhackat.
  3. Tillsätt olja tills du fått önskad konsistens. Cirka 1 dl brukar vara lagom, men prova dig fram.
  4. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  5. Ramslökspeston håller sig bra i kylskåpet i 1-2 veckor, Se bara till att peston är täckt med olivolja. Den går även utmärkt att frysa.
Ramslöksolja recept

Ramslöksolja

Att göra egen ramslöksolja är så otroligt enkelt. En riktigt god olja att använda i sallader, i kalla såser och röror, eller ringla över grillat.

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Mixa olivolja, ramslök och havssalt i en mixer, eller med hjälp av en stavmixer tills bladen är riktigt finmalda.
  2. Häll upp oljan i en flaska och förvara den i kylskåpet. 

Ramslöksoljan håller sig i kylen ett bra tag. Det går även bra att frysa in den i kuber, för att sedan tina upp efterhand som man vill använda den.

Efter att man har mixat oljan kan man använda den som den är, eller sila av bladresterna om man vill ha en klarare olja. Själv föredrar jag att inte sila den eftersom den blir smakrikare och får en vackrare färg om man låter resterna av bladen vara kvar. Om man väljer att sila oljan så ska man dock vänta ett par dygn så att smaken hinner utvecklas ordentligt. Därefter kan man använda en silpåse för att avlägsna bladmassan.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fem =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds