Att det är viktigt för hälsan att ha en välfungerande mage och tarm har man vetat länge. Men det är först på senare år som man börjat förstå att nästan allt som händer i kroppen har ett samband med mag-tarmsystemet. Här följer 10 fakta om magen och tarmen som kan vara intressant att känna till.
1. Människan är steril vid födseln
När fostret ligger i mammans mage är det i stort sätt helt sterilt och har i princip inga bakterier i sig. Men när barnet passerar genom födelsekanalen och utsätts för mammans bakterier koloniseras bakteriefloran snabbt. Barn som föds genom kejsarsnitt utsätts för andra bakterier och man har sett att bakteriekoloniseringen som normalt sker i spädbarnets tarm fördröjs. Detta kan påverka utvecklingen av immunsystemets reglering och öka benägenheten att utveckla problem med allergier och andra hälsoproblem senare i livet (1). Att spädbarnet ammas har också en stor betydelse, då man sett en koppling mellan en lägre variation av tarmbakterier hos barn som inte ammas.
2. Du består av mer bakterier än mänskliga celler
Tidigare forskning pekade mot att mikrobiella celler överträffar mänskliga celler i kroppen med ett förhållande av cirka 10 till 1. Men 2016 gjorde man en översyn av mer än fyra decennier av forskning och kom fram till att den mänskliga mikrobiomen istället verkar ha förhållandet 1,3 till 1, där 39 biljoner mikrobiella celler lever bland 30 biljoner mänskliga celler (2). Forskarna är fortfarande tveksamma till om dessa siffror verkligen stämmer och antagligen rör det sig om högre siffror. Vad man dock verkar vara säker på är att vi faktiskt består av mer bakterier än celler. Siffrorna här är kanske inte heller så viktiga, utan just det faktum att bakterierna i vår kropp har en enormt stor betydelse.
3. 70-80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen
70-80 procent av vårt immunförsvar finns i vår tarm, vilket gör det till kroppens största och viktigaste immunologiska organ. Det kan liknas som ett helt ekosystem där närmare 1 kg bakterier från cirka 1000 olika bakteriestammar lever tillsammans – goda som onda. Alla bakterier och mikroorganismer som bildar en balanserad tarmflora är oerhört viktiga för immunsystemets utveckling och funktion. Så länge balansen är ungefär 90/10 mellan goda och onda är miljön bra och tarmen kan fungera som den ska. Om maktbalansen rubbas och antalet onda bakterier ökar, kan det medföra negativa hälsoeffekter (3).
4. Många sjukdomar börjar i tarmen
Hippokrates, den moderna medicinens fader sa redan för 2500 år sedan att ”All sjukdom startar i magen”. Att mag-tarmsystemet har en stor betydelse för vår hälsa har vi alltså vetat om mycket länge, men det är först på senare år som forskningen runt detta område tagit fart ordentligt. En obalanserad tarmflora kan idag kopplas till en mängd olika sjukdomstillstånd, och skulle i stort sätt kunna ge upphov till vilken sjukdom som helst (4).
5. Tarmfloran påverkar våra hormoner
Mikrobiomen anses numera vara ett endokrint organ. Vissa menar att det till och med spelar en större roll än de andra endokrina organen. Tarmfloran styr en del av hormonproduktionen, hämmar eller stödjer hormonbalansen. Allt mer forskning visar att grunden till en bra hormonbalans är en hälsosam tarm med en balanserad bakterieflora (5).
6. Dina tarmbakterier påverkar din vikt
Att tarmfloran spelar en roll för din vikt har visats genom en hel del studier. Man har sett att vissa bakterier kan påverka hur mycket fett som tas upp och lagras i kroppen. Det har även visat sig att överviktiga personer ofta har en sämre bakterieflora och att tillför goda bakterier kan bidra till viktminskning (6). Bakterierna verkar även kunna påverka din aptit och vad du blir sugen på och därmed väljer att äta. Med andra ord så påverkar din tarmflora vilka siffror som visar sig på vågen.
7. Dina tarmbakterier styr din hjärna
Sambandet mellan tarmfloran och hjärnan har blivit studerat under en lång tid, men det är först på senare år som man verkligen börjat förstå på vilken hög nivå som vår tarmflora faktiskt styr vår hjärna. Man har sett att en balanserad tarmflora spelar en betydande roll för den mentala hälsan (7). Om du känner dig nedstämd, deprimerad eller oroligt utan uppenbar orsak så skulle det till stor del kunna bero på problem i mag-tarmsystemet snarare än i hjärnan. Faktum är att tarmen numera brukar kallas för ”vår andra hjärna”.
8. Din mentala hälsa påverkar din tarmflora
Likväl som din tarmflora påverkar din hjärna, så påverkar din hjärna tarmfloran. I vårt mag-tarmsystem finns det enteriska nervsystemet (ENS) som kallas bukhjärnan eller som nämnt ovan “vår andra hjärna”. Våra två ”hjärnor” är anslutna via vagusnerven, den tionde kranialnerven som löper från den förlängda märgen i hjärnstammen ner till buken. Denna ”hjärntarmaxel” är det som förbinder dom tillsammans och förklarar varför du får fjärilar i magen när du är nervös, eller känner en klump i magen vid oro eller ångest. Det finns en stark koppling mellan stress, negativa tankar och försämrad tarmflora (8).
9. Din kropps mikrobiom har ett unikt ”fingeravtryck”
Alla människor har sin egen specifika kombination av bakterier och alla går omkring i ett unikt moln av bakterier och partiklar. Det finns inte två personer har samma bakterieprofil. Forskare menar att enskilda individer kan urskiljas utifrån sitt egna mikrobiella moln som ett mikrobiometiskt fingeravtryck i luften. På så sätt skulle man kunna se vart en person befunnit sig. I princip skulle detta luftburna ”fingeravtryck” kunna identifiera oss precis som DNA (9). En mikrobiell profil kan dock förändras, till exempel om man tar en antibiotikakur. Det är därför oklart hur och om man så småningom skulle kunna använda denna teori i praktiken.
10. Tarmfloran påverkar vår sömn
Visste du att en välbalanserad tarmflora är en förutsättning för en god natts sömn? Serotonin är ett av våra ”må bra hormoner”, en neurotransmittor som påverkar många funktioner i vår kropp. Det har bland annat en kraftfull effekt på vårt humör, kognitiva funktioner och spelar även en viktig roll för att reglera vår kroppsklocka och vår sömncykel. Serotonin bildas till 95 procent i vår tarm och är beroende av en balanserad tarmflora. Melatonin är vårt sömnhormon som gör oss trötta, här behövs det även serotonin för att melatoninet ska kunna bildas. Melatonin produceras i epifysen så väl som i tarmen. Faktum är att våra tarmar innehåller över 400 gånger mer melatonin än epifysen, vilket gör tarmsystemet till ett viktigt organ för vår sömn (10).
Om du är intresserad av att läsa hur du kan stödja ditt mag-tarmsystem, så kan du göra det i ett föregående inlägg ”Att stödja tarmfloran och maghälsan”.
Källor och Referenser:
(1) Kejsarsnitt kan öka risken för att senare i livet drabbas av allergier på grund av förändrad tarmflora: https://www.scilifelab.se/wp-content/uploads/2014/07/Anders.pdf
(2) Here’s How Many Cells in Your Body Aren’t Actually Human: https://www.sciencealert.com/how-many-bacteria-cells-outnumber-human-cells-microbiome-science
(3) The role of intestinal microbiota and the immune system. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23426535
(4) Gut Bacteria in Health and Disease: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983973/
(5) Keep Your Hormones in Balance With a Little Gut TLC: https://www.hyperbiotics.com/blogs/recent-articles/balance-your-hormones-by-restoring-your-gut-health
(6) Fattig tarmflora kopplad till fetma: http://fof.se/artikel/fattig-tarmflora-kopplad-till-fetma
(7) Hadhazy, A. Think Twice: How the Gut’s “Second Brain” Influences Mood and Well-Being. Scientific American (elektronisk) (2010-02-12)
(8) Friedman, L S (red.) The Sensitive Gut. Special Health Report. Harvard Medical School. Boston: Harvard Health Publications, 2010.
(9) Your body’s microbiome has a unique ’fingerprint’: https://phys.org/news/2013-04-body-microbiome-unique-fingerprint.html
(10) The Role of Microbiome in Insomnia, Circadian Disturbance and Depression: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290721/
Relaterade inlägg:
- Så påverkar tarmfloran sköldkörteln
- Att hålla magen och tarmen i toppform
- Så får du fart på ett trögt lymfsystem
- Water Away – En vätskedrivande örtkur
Väldigt inspirerande blogg och mycket intressant läsning om magen och tarmen.
Tack! Trevligt att du uppskattade den.
Så viktigt att ta hand om magen och tarmen.
Visst är det Annabella.
Mycket intressant fakta. Tack
Tack och varsågod. 🙂
Tack för en intressant artikel.
Tack för uppskattningen! 🙂