Rensa ut och basa upp kroppen med korngräs

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 11 december, 2016 · 0 comments

in Blogg, Detox-kost, Energibrist, Hälsa, IFD - Antiinflammatorisk kost, Syra-basbalansen

Korngräs är en av mina favoriter bland superfoods. Det är ett välsmakande, lättsmält och näringsrikt spannmålsgräs som kommer med många hälsomässiga fördelar. Korngräs är fullspäckat med viktiga näringsämnen, basbildande i kroppen som man med fördel kan inkludera i sin kost.

Rensa ut och basa upp kroppen med korngras

Vad är korngräs?

Korngräs utvinns ur kornets unga späda blad som man pressar till juice eller torkar och mal till ett fint pulver. Pulvret blandar man med vatten eller annan vätska och dricker som en näringsdryck. Man kan även tillsätta korngräspulver i t.ex smoothies eller strö över yoghurten för att höja näringsvärdet. Korngräs är mycket näringsrikt och som alla andra spannmålsgräs är det glutenfritt. Näringsmässigt är det likvärdigt vetegräs, men har en mildare smak och mer lättsmält för magen. Korngräs vet man har odlats i över 7000 år och använts traditionellt både som ett livsmedel och som en läkeväxt genom tiderna.

Näringsinnehåll av korngräs

Korngräs innehåller generöst med vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, fibrer, enzymer och klorofyll. Rikt på bland annat B-vitaminer, krom, magnesium, zink, järn och kalcium. Faktum är att korngräs innehåller betydligt mycket mer kalcium än mjölk, vilket gör det till ett fantastiskt bra alternativ för den som inte kan eller vill dricka komjölk. Korngräs är också mycket rikt på B12, en vitamin som speciellt veganer/vegetarianer ligger i riskzon för att få brist av.

Klorofyll som kallas växternas blod hjälper kroppen att driva ut slaggprodukter (1). Traditionell har man under 1000-tals år använt korngräs vid matsmältningsproblem, för att rena blodet och levern samt vid olika hudproblem. Idag är det ett livsmedel som man ofta använder vid fasta och detox, men som man med fördel även kan inkludera i sin dagliga kost.

Korngräs för syra-basbalansen och vid detox

Eftersom korngräs är basbildande är det bra att tillföra kosten när man är försurad. Det är som sagt även ett uppskattat livsmedel vid detoxkurer. Livsstilsfaktorer som hög stress, brist på motion och dåligt kost har en tendens att försura kroppen och kan ge en rad symtom. Trötthet, återkommande huvudvärk, irritation, värk och ömma musklers kan vara några tecken. Lika så att magen och tarmen inte fungerar optimalt. Genom en utrensning i form av en detox och en mer basis kost kan man hjälpa kroppen till en bättre balans. Här kan korngräs hjälpa till både för utrensningen och bidra till en bättre syra-basbalans (2).

I ”Academic Food Journal” publicerade man 2011 (3) en sammanfattning av flera oberoende studier där man såg att livsmedel rika på klorofyll kan förknippas med en bättre syra-basbalans, friskare blodkroppar och skydda mot skador som orsakats av fria radikaler.

Att tillföra krongräs i kosten

Själv brukar jag använda korngräs i smoothies eller blanda korngräspulver med vatten och lite pressad citron som jag dricker direkt på morgonen ca 30 min innan frukost. Korngräs gör bäst nytta om man dricker det på tom mage eftersom att näringen då snabbt kan tas upp av kroppen. Ett enkelt och bra sätt att få en hälsosam start på dagen som gör gott för både magen och hela kroppen.

Återförsäljare av korngräspulver hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Barley Grass: One of Nature's Most Nourishing Foods: - http://www.naturalnews.com/025185_barley_health_food.html

(2) Barley Grass brings many benefits to the diet: http://www.naturalnews.com/031226_barley_grass_nutrition.html

(3) Academic Food Journal 2011 hälsosamma fördelar av klorofyll: http://www.academicfoodjournal.com/archive/2011/issue2/26-32.pdf

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: