Del 1 – Utmattningssyndrom och vägen tillbaka från utbrändhet

- I samarbete med Biocare VSYP AB -

by Mikaela Bjerring on 1 augusti, 2016 · 3 comments

in Blogg, Hälsa, Livsstilsförändringar, Psykisk hälsa, Stress

Att bli utbränd, gå in i väggen, att tappa all energi och livslust är i dag något som drabbar många. Detta är del 1 av en artikelserie om utmattningssyndrom – hur det är att drabbas, vad som händer i kroppen vid utmattning, vilka kroppssignaler man ska vara uppmärksammad på och hur man kan hjälpa kroppen att återhämta sig. Du får även följa Margaretas historia och hur hon från sin utbrändhet hittade vägen tillbaka till balans, energi och livsglädje.

Del 1. Utmattningssyndrom och vägen tillbaka från utbrändhet

Att drabbas av utmattningssyndrom

Att bli utbränd och att drabbas av utmattningssyndrom blir allt vanligare. Det är inget nytt, men det är först på senare år som det blivit mer uppmärksammat, omtalat och accepterat som ett sjukdomstillstånd. Det var inte så många år sedan en person som bränt ut sig inte fick mycket hjälp inom sjukvården, förutom möjligtvis en burk lyckopiller innan han/hon blev hemskickad. Sjukdomstillståndet utmattningssyndrom fanns inte på kartan.

Orsaker till stress så kallade stressorer kan vara fysiska, sociala eller psykiska och finns hela tiden, överallt i vår vardag. Den form av stress som framförallt påverkar oss negativt är psykologiska och psykosociala faktorer. Varje dag stöter vi på olika stressorer. Det handlar om problem och utmaningar som måste lösas och som ställer krav på oss. Dessa stressorer kan både vara positiva och negativa, och skillnaden ligger i hur vi lyckas hantera situationen. Vi kan även uppleva stress i situationer som vi inte kan påverka. Det är väldigt individuellt hur vi reagerar på olika stressorer. Det som orsakar stress för någon, behöver inte nödvändigtvis innebära stress för någon annan.

Utmattningssyndrom är ett tillstånd som grundar sig i långvarig stress. Vi klarar av en viss stressbelastning om vi bara får tillräcklig med återhämtning. Men om balansen mellan stressbelastning och återhämtning inte fungerar under en längre tid börjar kroppen sända ut signaler att stressnivån är för hög. Att nonchalera vad kroppen försöker berätta för oss ökar risken för fysisk och psykisk utmattning. Vid utmattningssyndrom kommer hjärnans signalsubstanser och kroppens hormoner i olag med varandra. Kroppen töms på näringsresurser och hela kemin i kroppen sätts ur spel. Detta innebär en hård påfrestning för både kropp och hjärna.

Mötet med Leif Karlsson

Det var i slutet på förra året som jag först kom i kontakt med Leif Karlsson (Margaretas son). Det var vårt gemensamma intresse för hälsa som fick oss att börja kommunicera och min nyfikenhet på produkten LE Original som Leif’s företag Biocare producerar. Leif berättade under våra samtal om Margaretas historia. Om hur hon för många år sedan drabbades av utmattningssyndrom och om hur hon fann sin väg tillbaka. Det var också i den vevan som produkten LE Original kom till. Efter många givande samtal mellan mig och Leif, så bestämde jag mig för att skriva en artikelserie om utmattningssyndrom och ta med Margaretas historia som exempel. Det är ett viktigt ämne idag och ett utbrett hälsoproblem som definitivt bör få mer uppmärksamhet. Inte bara när den berömda väggen väl har visat sig, utan även vikten av att ta åtgärder och lyssna på sin kropp innan den faktiska kraschen händer.

Margaretas historia – När utbrändheten slog till

15-18 timmars arbetsdag, 7 dagar i veckan under många år. Det var hur Margaretas liv såg ut när utbrändheten slog till. Margareta sökte läkarhjälp och fick svaret att det inte var något fel på henne. Men själv visste hon att det inte stod rätt till. Hon var trött, hade huvudvärk, lederna värkte och kroppen var svullen. Mensen hade uteblivit och att nå klimakteriet när man inte är mer än 40 år, är självfallet alldeles för tidigt. Håret hade snabbt börjat gråna och naglarna var sköra och hade slutat att växa. Ibland trodde hon att hon inte skulle överleva. Livsgnistan gick på sparlåga. Trots det hade Margareta inget annat val än att fortsätta arbeta heltid med långa arbetsdagar även om energin inte fanns.

I kommande del 2 kan du fortsätta följa Margaretas väg tillbaka från utbrändhet. Vad som händer i kroppen när utmattningen slår till, och vilka kroppssignaler man bör vara uppmärksam på så att man undviker att gå in i den berömda väggen.

Del 2 i artikelserien kan du läsa här

 
Denna artikelserie är skriven i samarbete med Biocare VSYP AB, med fokus på att uppmärksamma utmattningssyndrom som idag är ett utbrett hälsoproblem. Jag har fått möjligheten att ta del av Margaretas historia om hur hon själv kom tillbaka från total utmattning för många år sedan. Vidare om hur hon därefter skapade kosttillskottet LE Original med tanken att hjälpa andra som finner sig i samma situation.

 

Relaterade inlägg:

 

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Sandra Berg augusti 7, 2016 kl. 12:16

För hög stress och utmattning är ju skrämmande vanligt idag. Tycker man hör om det var och varannan dag att någon vän, bekant eller någon dom känner åkt dit.

Svara

2 Tessa augusti 7, 2016 kl. 15:11

Har själv varit sjukskriven för utbrändhet, men är nu tillbaka och jobbar heltid igen. Jag känner mig väl ca 90 % återställd. Jag har slutat att stressa ihjäl mig för saker. Ingenting i världen är värt att bränna ut sig för.

Svara

3 Maria A augusti 8, 2016 kl. 07:13

Fy sjutton för stress och utbrändhet.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: