– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Shopping4net –
Bitterämnen är substanser från växtriket som alla har en bitter smak. Dessa ämnen har en lång historisk bakgrund som ett allmänt stärkande medel, men framför allt för att främja en välfungerande mage och matsmältning.
Hur bidrar bitterämnen till matsmältningen?
Matsmältningsvätskorna (saliv, galla, bukspott och tarmsekret) bidrar till att bryta ner maten vi äter. Dessa vätskor är rika på matsmältningsenzymer. Att vi har tillräckligt av dessa enzymer är alltså viktigt för att maten ska kunna brytas ner ordentligt och näringen tas upp. Bitterämnen stimulerar utsöndringen av matsmältningsenzymerna, vilket främjar en bra matsmältning.
Bitterstern – en tinktur med bitterämnen
Bitterstern är baserat på ett örtrecept av Hildegard von Bingen (1098-1179). Denna kvinna drev under sin tid ett stort sjukhus och var känd som en spirituell och religiös begåvning av högt anseende. Under hennes livstid spred sig ryktet om hennes helande förmågor över stora delar av Europa. I Tyskland har den katolska befolkningen alltid betraktat Hildegard von Bingen som ett helgon. Hennes kunskaper om sjukdom, hälsa och naturens helande krafter har blivit känt som Hildegard-medicinen. Bittertinkturen produceras enligt tysk läkemedelsstandard av en av Tysklands största producenter inom biologisk medicin. Produkten har genom åren genererat många lovord, både från naturmedicinska och skolmedicinska håll.
Vilka bitterämnen innehåller Bittestern?
Bitterstern består av 17 bittra och aromatiska örter, vilket gör den till en harmonisk och bredspektrum bittertinktur. Dessa örter inkluderar bland annat kvanne, ingefära, mejram, rölleka, kummin, kanel, koriander och kardemumma som samtliga har en lång historisk användning för att stödja mag-tarmsystemet. Fänkål är en annan ingrediens som är uppskattad för att motverka gasbildning. Bitterstern innehåller även maskros som har en lång traditionell användning för att stödja magen och levern.
Dosering enligt produktbeskrivningen:
- Som dagligt intag: Som ett dagligt intag kan man ta 7-10 droppar i lite vatten och dricka i samband med måltid (före eller efter). För att stimulera receptorerna på tungan som aktiverar matsmältningsreflexerna kan du med fördel låta vätskan cirkulera lite i munnen innan du sväljer.
- Vid akuta behov: 10-15 droppar i lite vatten var 10:e minut tills bättring uppstår.
- Vid matförgiftning: 7-20 droppar i lite vatten var 10:e minut tills bättring uppstår.
- När du reser: På resan kan det vara förnuftigt att ha med en flaska Bitterstern om man har lätt för att bli illamående. Vid resor till sydligare breddgrader kan Bitterstern vara till hjälp när man kommer i kontakt med andra bakteriekulturer som kan orsaka magsjuka.
Min mage blir ofta uppsvälld efter måltider så då är detta kanske något för mig.