De unika egenskaperna av pumpakärnolja

by Mikaela Bjerring on 3 mars, 2016 · 4 comments

in Blogg, Hälsokost, Kost, Olja-Fett

Den kulinariska och medicinska värdet av pumpakärnolja går tillbaka hundratals år. Pumpakärnolja var en stapelvara i kosten för forntida Aztekerna, och indianer använde oljan för att bl.a. eliminera tarmparasiter. Det är en olja som genom tiderna använts i många huskurer. I modern tid har ett flertal studier utförts för att utvärdera den hälsosamma effekten. Speciellt har dess fördelar för prostatan uppmärksammats. I den kulinariska världen är pumpakärnolja uppskattad för sin nötiga och goda smak. En smakupplevelse utöver det vanliga.

Pumpakärnolja

Pumpa är en ettårig krypande växt som är nära besläktad med gurka. Den utvecklar först stora, gula blommor och därefter frukter som kan väga över 10 kg. När frukten mognar utvecklas fröna/kärnorna. Det är i kärnorna som oljan finns. Pumpakärnorna är rika på bland annat omega-6, omega-9, magnesium, zink, A-vitamin och E-vitamin. Eftersom oljan är är rik på omega-6 så är det bra att tänka på att se till att samtidigt få i sig omega-3 från andra kostkällor. Detta för att få en bra balans i kroppen av de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Kallpressad linfröolja är t.ex en vegetabilisk olja som innehåller rikligt med omega-3.

Pumpakärnolja i matlagning

Från fröna kallpressas pumpakärnoljan som har en kraftig och nötig smak och doft. Oljan är populär som matolja främst i sydeuropeiska länder för dess goda smak. Oljan är värmekänslig så använd den utan upphettning. Tillsätt i salladsdressingen och i kalla såser eller ringla över grönsaker, kött eller fisk. Oljan har en riktigt god smak och ger en smakupplevelse utöver det vanliga. Återförsäljare av kallpressad pumpakärnolja hittar du här.

 

Pumpafröolja

Kallpressad pumpakärnolja i hudvård

Kallpressad pumpakärnolja är en halvfet olja som även är populär inom hudvård. Den är mjukgörande och näringsrik och kan användas både på kropp och ansikte. Framför allt för torr, mogen och skadad hud är denna olja riktigt bra.

Pumpakärnolja och dess fördelar för prostatan

Genom modern forskning har man sett att pumakärnolja kan vara fördelaktigt för prostatan. Speciellt när det kommer till godartad prostataförstoring.

Här är ett exempel på en studie (3) där man ville undersöka vilken roll pumpakärnolja har i förebyggande och behandling av godartad prostataförstoring. Den randomiserade, dubbelblind, placebo-kontrollerad studien utfördes över 12 månader på 47 patienter med godartad prostataförstoring. Medelåldern på deltagarna var 53,3 år och låg över 8 på den internationella prostatasymtom rankningen. Försökspersonerna fick antingen sötpotatisstärkelse (grupp A, placebo, 320 mg / dag), pumpakärnolja (grupp B, 320 mg / dag), sågpalmettoolja (grupp C, 320 mg / dag) eller pumpakärnolja plus sågpalmettoolja (grupp D, var och en 320 mg / dag ).

Man mätte den Internationell prostata symtompoängen, livskvalitet, prostatavolym och maximal urinflödeshastighet. I grupp B, C och D, hade den internationella prostatasymtom poängen minskat efter 3 månader. Livskvalitet poäng förbättrades efter 6 månader i grupp D, medan grupp B och C visade en förbättring efter 3 månader, jämfört med utgångsvärdet.

Prostatavolymen minskade i grupp D efter 3 månader, medan ingen skillnad observerades av prostatavolymen i de andra behandlingsgrupperna. Maximal urinflödeshastigheten förbättrats gradvis i grupp B efter 6 månader och i grupp C efter 12 månader. Enligt forskarna visar resultatet att pumpakärnolja och sågpalmettoolja är kliniskt säkert och kan vara effektiva som inom komplementär och alternativ medicin för att förebygga och behandla godartad prostataförstoring.

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMat är bästa medicinen. Sida: 265, 266, 332. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9

(2) Guldet från växterna, Finn Andersen, Artaromaförlaget 2004, sidor: 82-83 , ISBN: 91-974063-7-6

(3) Studie om pumpakärnoljans fördelar vid godartad prostata förstoring: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809240/

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Karl mars 4, 2016 kl. 19:34

Riktigt god smak på pumpakärnolja. Favorit att använda på sallad och andra grönsaker.

Svara

2 Emmy O mars 4, 2016 kl. 19:47

Älskar ju pumpa och pumpafrön, så pumpakärnolja låter ju som en vinnare. Har inte sett pumpkärnolja och visste inte att det fanns. Ska definitivt prova.

Svara

3 Kerstin mars 10, 2016 kl. 13:39

Pumpakärnolja låter som en god olja. Den ska jag prova.

Svara

4 Alan Jones juli 30, 2017 kl. 21:50

Försöka pumpakärnolje, grillade pumpakärn och vaniljglass. The ice cream dish ever

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: