De unika egenskaperna av pumpakärnolja

av | mar 3, 2016 | Hälsa, Kost & Näring | 7 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Det kulinariska värdet av pumpakärnolja går tillbaka hundratals år. Den är högt uppskattad för sin nötiga och goda smak och bjuder på en smakupplevelse utöver det vanliga. Dessutom har pumpakärnolja ett generöst och intressant näringsinnehåll.

De unika egenskaperna av pumpakärnolja

Pumpakärnoljans näringsinnehåll

Pumpa (Cucurbita pepo L.) är en ettårig krypande växt som är nära besläktad med gurka. Den utvecklar först stora, gula blommor och därefter frukter som kan väga över 10 kg. När frukten mognar utvecklas fröna/kärnorna. Pumpakärnorna innehåller cirka 30–50 procent olja. För att pressa 1 liter pumpakärnolja behöver man ungefär 2,5 kilo pumpakärnor.

Pumpakärnolja är rikt på omättade fettsyror, aminosyran tryptofan och antioxidanter. Den innehåller generöst med E-vitamin och en viss mängd folat, B1, B2 och B3. Bland mineralerna hittar man en betydande mängd magnesium, järn, fosfor, zink och kalium. Pumpakärnolja innehåller även cirka 2 % fytosteroler (1).

Fördelning av fettsyror i pumpakärnolja:

  • Mättade fettsyror: 9 procent
  • Enkelomättade fettsyror: 34 procent oljesyra
  • Fleromättade fettsyror: 57 procent, varav 42 procent linolsyra och 15 procent linolensyra

Tryptofan är en essentiell aminosyra, vilket betyder att vi behöver få i oss den via kosten eftersom kroppen inte själv kan producera den. Det är en aminosyra som ingår i protein. Den har också en betydelse för vår sinnesstämning och vårt välbefinnande eftersom den är involverad i produktionen av serotonin. Mer om serotonin kan du läsa i inlägget ”Så höjer du ditt serotonin naturligt

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som även räknas som en antioxidant. I kroppen bidrar E-vitamin till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Vitaminet har även betydelse för de röda blodkropparnas stabilitet och syreförsörjning.

Fytosteroler är kemiska föreningar som finns i växter som på många sätt påminner om vårt kolesterol. I växter bidrar fytosteroler till cellmembranets struktur, precis som kolesterol gör hos människor. Inom forskning har man intresserat sig för hur fytosteroler potentiellt kan minska det dåliga LDL-kolesterolet hos personer med förhöjda nivåer (2).

Zink är ett mineral och en antioxidant som är involverat i många viktiga kroppsfunktioner. Inte minst bidrar zink till immunsystemets normala funktion och att skydda cellerna mot oxidativ stress. Mineralet bidrar även till att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet, samt normal fertilitet och reproduktion. Zink har även betydelse för prostatafunktion hos män, eftersom prostatan innehåller höga nivåer av zink.

Kallpressad pumpakärnolja i hudvård

Kallpressad pumpakärnolja är en halvfet olja som är populär inom hudvård. Den är mjukgörande, näringsrik och kan användas både på kropp och ansikte. Framför allt är oljan högt uppskattad för torr, mogen och skadad hud (3).

Kallpressad pumpakärnolja i matlagning

Kallpressad pumpakärnolja har en nötig smak och doft. Den är populär som matolja i främst sydeuropeiska länder. Oljan är värmekänslig så den ska inte utsättas för upphettning. Tillsätt i salladsdressingar och i kalla såser eller ringla över rostade grönsaker, kött eller fisk. Oljan har en riktigt god smak och bjuder på en verklig smakupplevelse.

 

Återförsäljare av kallpressad pumpakärnolja hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Mat är bästa medicinen. Sida: 265, 266, 332. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9

(2) Dietary phytosterols as cholesterol-lowering agents in humans. 1997 Mar;75(3):217-27. doi: 10.1139/cjpp-75-3-217. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9164705/

(3) Guldet från växterna, Finn Andersen, Artaromaförlaget 2004, sidor: 82-83 , ISBN: 91-974063-7-6

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

7 Kommentarer

  1. Karl

    Riktigt god smak på pumpakärnolja. Favorit att använda på sallad och andra grönsaker.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det en fantastiskt god olja!

  2. Emmy O

    Älskar ju pumpa och pumpafrön, så pumpakärnolja låter ju som en vinnare. Har inte sett pumpkärnolja och visste inte att det fanns. Ska definitivt prova.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Kan starkt rekommendera den. Ljuvlig som salladsdressing.

  3. Kerstin

    Pumpakärnolja låter som en god olja. Den ska jag prova.

    Svara
  4. Alan Jones

    Försöka pumpakärnolje, grillade pumpakärn och vaniljglass. The ice cream dish ever

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...