De unika egenskaperna av pumpakärnolja

by Mikaela Bjerring on 3 mars, 2016 · 7 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Manlig hälsa, Nötter-Frön, Olja-Fett

Det kulinariska och medicinska värdet av pumpakärnolja går tillbaka hundratals år. Pumpakärnolja är högt uppskattad för sin nötiga och goda smak och bjuder på en smakupplevelse utöver det vanliga. Inom modern forskning har man intresserats sig för oljans fördelar för prostatan.

De unika egenskaperna av pumpakärnolja

Pumpakärnoljans näringsinnehåll

Pumpa är en ettårig krypande växt som är nära besläktad med gurka. Den utvecklar först stora, gula blommor och därefter frukter som kan väga över 10 kg. När frukten mognar utvecklas fröna/kärnorna. Det är i kärnorna som oljan finns. Pumpakärnorna är bland annat rika på omega-6, omega-9, magnesium, zink, A-vitamin och E-vitamin (1).

Möjliga hälsofrämjande egenskaper av pumpakärnolja

Pumpakärnolja var en stapelvara i kosten för de forntida Aztekerna, och indianerna använde oljan för att bl.a eliminera tarmparasiter (1). Det är en olja som genom tiderna använts för många olika huskurer. I modern tid har ett flertal studier utförts för att utvärdera de hälsosamma egenskaperna. Man har bland annat sett att pumpakärnolja kan vara fördelaktigt för prostatan.

T.ex såg man vid en studie (2) att pumpakärnolja kan vara gynnsamt både i förebyggande syfte och som behandling vid godartad prostataförstoring. Den randomiserade, dubbelblinda, placebo-kontrollerade studien (2) utfördes över 12 månader på 47 patienter med godartad prostataförstoring. Medelåldern på deltagarna var 53,3 år och låg över 8 på den internationella prostatasymtom rankningen. Försökspersonerna fick antingen sötpotatisstärkelse (grupp A, placebo, 320 mg / dag), pumpakärnolja (grupp B, 320 mg / dag), sågpalmettoolja (grupp C, 320 mg / dag) eller pumpakärnolja plus sågpalmettoolja (grupp D, var och en 320 mg / dag ).

Man mätte den Internationella prostatasymtom poängen, livskvalitén, prostatavolymen och maximal urinflödeshastighet. Resultatet visade att i grupp B, C och D, hade den internationella prostatasymtom poängen minskat efter 3 månader. Livskvalité poängen förbättrades efter 6 månader i grupp D, medan grupp B och C visade en förbättring efter 3 månader, jämfört med utgångsvärdet.

Prostatavolymen minskade i grupp D efter 3 månader, medan ingen skillnad observerades av prostatavolymen i de andra behandlingsgrupperna. Maximal urinflödeshastigheten förbättrats gradvis i grupp B efter 6 månader och i grupp C efter 12 månader. Enligt forskarna visar resultatet att pumpakärnolja och sågpalmettoolja är kliniskt säkert och kan vara effektiva för att förebygga och behandla godartad prostataförstoring.

Kallpressad pumpakärnolja i hudvård

Kallpressad pumpakärnolja är en halvfet olja som även är populär inom hudvård. Den är mjukgörande och näringsrik och kan användas både på kropp och ansikte. Framför allt för torr, mogen och skadad hud är denna olja högt uppskattad (3).

Pumpakärnolja i matlagning

Från fröna kallpressas pumpakärnoljan som har en kraftig nötig smak och doft. Oljan är populär som matolja i främst sydeuropeiska länder. Den är värmekänslig så den ska inte utsättas för upphettning. Tillsätt i salladsdressingar och i kalla såser eller ringla över grönsaker, kött eller fisk. Oljan har en riktigt god smak och bjuder på en smakupplevelse utöver det vanliga.

Återförsäljare av kallpressad pumpakärnolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Mat är bästa medicinen. Sida: 265, 266, 332. Författare Jean Carper, ISBN 91-37-10630-9

(2) Studie om pumpakärnoljans fördelar vid godartad prostata förstoring: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809240/

(3) Guldet från växterna, Finn Andersen, Artaromaförlaget 2004, sidor: 82-83 , ISBN: 91-974063-7-6

 

{ 7 comments… read them below or add one }

1 Karl mars 4, 2016 kl. 19:34

Riktigt god smak på pumpakärnolja. Favorit att använda på sallad och andra grönsaker.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 5, 2016 kl. 12:32

Visst är det en fantastiskt god olja!

Svara

3 Emmy O mars 4, 2016 kl. 19:47

Älskar ju pumpa och pumpafrön, så pumpakärnolja låter ju som en vinnare. Har inte sett pumpkärnolja och visste inte att det fanns. Ska definitivt prova.

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 5, 2016 kl. 12:34

Kan starkt rekommendera den. Ljuvlig som salladsdressing.

Svara

5 Kerstin mars 10, 2016 kl. 13:39

Pumpakärnolja låter som en god olja. Den ska jag prova.

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 11, 2016 kl. 11:36

Riktigt god är den.

Svara

7 Alan Jones juli 30, 2017 kl. 21:50

Försöka pumpakärnolje, grillade pumpakärn och vaniljglass. The ice cream dish ever

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: