Hemmagjord surkål (syrad vitkål)

av | sep 9, 2019 | Kost & Näring, Recept, Tillbehör - Snacks | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bagaren och Kocken –

Surkål, syrad vitkål är inte bara gott, utan faktum är att syrad eller fermenterad mat är något av det nyttigaste vi kan äta. Mjölksyrabakterierna är nämligen bra för vårt mag-tarmsystem och gynnar en hälsosam tarmflora. Här följer ett recept och instruktioner för hur du lyckas med din surkål.

Hemmagjord surkål (syrad vitkål)

Vad händer med grönsakerna när dom syras?

Färska grönsaker har en naturlig mikroflora som delvis består av mjölksyrabakterier. När grönsakerna delas genom att rivas eller strimlas blir kolhydraterna tillgängliga och mjölksyra kan blidas med hjälp av bakterierna.

Syrningsprocessen sker i två steg. Först startar en jäsningsprocess där kolhydraterna i grönsakerna börjar brytas ner. Efterhand tar mjölksyrabakterierna över och syrar. När mjölksyra bildas sänks pH-värdet, som gör att hållbarheten av livsmedlet ökar. Syrningsprocessen gör även att kolhydratinnehållet i grönsakerna minskar, vilket betyder att GI-värdet sänks.

Om processen inte kommer igång tillräckligt fort kan grönsakerna hinna mjukna innan de blir syrade. Man ska även tänka på att använda jodfritt salt eftersom jod hämmar syrningsprocessen. Det är även viktigt att det är lufttätt under fermenteringen så att det inte bildas mögel.

Så länge grönsakerna har blivit syrliga i smaken och inte blivit bruna eller mögliga, så kan du vara trygg med att du fått en hälsosam bakteriekultur i dina syrade grönsaker. Ett par matskedar per dag är tillräckligt för att man ska kunna dra nytta av de hälsosamma egenskaperna som mjölksyrabakterierna ger.

Ingredienser för surkål:

  • 1 kg vitkål
  • 2-3 tsk jodfritt salt
  • Eventuellt kryddor efter behag. Klassiska kryddor för surkål är till exempel enbär, kummin, svartpepparkorn och lagerblad.

Redskap:

  • En stor skål
  • Kniv eller mandolin
  • Keramisk sten eller någon annan typ av tyngd 
  • Glasburk/glasburkar med gummiring eller ett fermenteringsset

Ett fermenteringsset kan göra det enklare att fermentera, eftersom det minskar risken för att glasburken spricker på grund av för högt tryck. Man slipper även lufta burken i början av syrningsprocessen. Det medföljer även keramiska stenar som du använder som tyngd för att hålla nere kålen under fermenteringen.

Innan du börjar vill du diska ur burken/burkarna noga. Slå över kokhett vatten och låt därefter burkarna lufttorka. Renlighet är väldigt viktigt för att undvika att oönskade bakterier växer till sig i surkålen.

Så här gör du:

  1. Ta bort de yttersta bladen på kålhuvudet. Spara ett fint kålblad och lägg det åt sidan (du kommer att behöva det senare). Använder du ett fermenteringsset så behöver du inte kålbladet.
  2. Strimla vitkålen fint med hjälp av en kniv eller en mandolin för att få fina jämna strimlor.
  3. Ta en stor skål och blanda vitkålen med saltet. Låt stå i rumstemperatur i cirka 15 minuter så saltet får tid att börja processen med att dra ut vätska. Massera sedan kålen med händerna så att den mjuknar och släpper mer vätska.
  4. Om du vill smaksätta surkålen så gör du det nu.
  5. Nu är det dags att packa ner kålen i burken. Använd händerna och en träslev för att riktigt trycka ner den ordentligt och häll över vätskan som du fått ut från kålen. Fyll på tills burken är fylld till cirka fyra femtedelar. Det extra utrymmet behövs eftersom innehållet kommer att expandera under fermenteringen.
  6. Ta det hela vitkålsbladet som du sparade och täck över den strimlade kålen. Vitkålen ska ligga helt under vätskan. Om inte vätskan skulle täcka ordentligt så kan du fylla på med saltlake (1 msk jodfritt salt per liter kokt, avsvalnat vatten). Lägg på en tyngd som håller kålen nere. Använder du ett fermenteringsset så medföljer tyngder.
  7. Sätt på locket och låt burken stå i rumstemperatur. I början så kommer du att behöva lufta burken varje dag för att lätta på trycket. Det gör du genom att öppna burken så pass mycket att det pyser, följt av att du stänger den direkt. Du vill bara släppa ut, inte släppa in syre. När det inte längre pyser vid öppning har fermenteringsprocessen lugnat sig och du behöver inte längre lufta.
  8. Efter cirka 2 veckor ställer du in burken i kylskåpet där den får mogna i ytterligare någon månad. Efter det håller sig surkålen bra i flera månader upp till ett år. Så länge den smakar bra, så är den fortfarande fräsch. Ju längre den får stå, ju godare blir den.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Svartpeppar är en av våra mest älskade kryddor och finns att hitta i de flesta kök. Men visste du att svartpeppar kan bidra med mycket mer än bara en god smak? Faktum är att det aktiva ämnet piperin...

Björkaska – Så använder du den

Björkaska – Så använder du den

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i...

Smashed brysselkål med vitlök och citron

Smashed brysselkål med vitlök och citron

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Ugnsrostad smashed brysselkål med vitlök och citron. Så fantastiskt gott och enkelt att göra. Med en krispig yta och mjuk insida blir denna sidorätt en verklig vinnare. Ingredienser för smashed...

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

Risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Risgrynsgröt hör verkligen julen till och genom att byta ut vanlig mjölk mot kokosmjölk blir den ännu krämigare och godare. Här följer ett recept för risgrynsgröt med kokosmjölk och saffran som blir...

10 Kommentarer

  1. A.W

    Så gott med syrad mat.

    Svara
  2. Karin

    Älskar mjölksyrad mat! Så gott och så nyttigt. <3

    Svara
  3. Malin

    Tack för alla fantastiska tips du delar med dig av! Jättebra blogg!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Vad trevligt att du uppskattar min blogg. 🙂

  4. Amanda

    Måste jag prova att göra!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tycker jag du ska göra. 🙂

  5. Marika

    Tack! Ska prova mig på att syra grönsaker nu i höst tänkte jag. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 3 =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds