Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Så kan du dra nytta av eterisk eukalyptusolja vid förkylning

av | sep 12, 2019 | Andningen - Luftvägarna, Aromaterapi & Eteriska oljor, Ayurveda, Blogg, Förkylning, Huskurer - Husmorstips, Infektioner, Inflammation | 6 Kommentarer

– Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Eukalyptusolja utvinns från det australiensiska eukalyptusträdet som även går under smeknamnet ”feberträdet”. Det namnet har den fått på grund av eukalyptus långa traditionella användning vid feber och infektioner i luftvägarna. Här följer hur du kan dra nytta av eterisk eukalyptusolja som ett egenvårdsmedel vid förkylning.

Så kan du dra nytta av eterisk eukalyptusolja vid förkylning

Traditionell användning av eukalyptus

Den australiensiska ursprungsbefolkningen aboriginerna har sedan urminnes tider använt eukalyptus som läkeväxt för att behandla allt från feber, infektioner, hosta, värkande muskler och leder till sår och huvudvärk (1). Redan 1000 år före Kristus var eukalyptusolja en uppskattad läkeväxt inom den indiska läkekonsten ayurveda. Även här har oljan använts för att lindra förkylning, hosta, bronkit och infektioner, men även vid astma och inflammationer (2). Eukalyptus har också utnyttjats inom traditionell folkmedicin som hjälp vid akne, herpes simplex, insektsbett, reumatism och för att minska trötthet. Inom aromaterapi är eukalyptusolja flitigt använd för sina uppiggande, stärkande och rogivande egenskaper. Det är även en mycket uppskattad olja för att skärpa sinnena och förbättra koncentrationen (3).

Det finns modern forskning som bekräftat eukalyptusoljans antibakteriella, antifungala, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper (4) (5). Här finns det även studier som indikerar att eukalyptus kan ha en bra effekt för att reducera inflammation, värk och svullnad (6).

Eukalyptusolja vid förkylning

Som du läst så har eukalyptus många potentiella användningsområden, men här tänkte jag fokusera på hur man kan använda eterisk eukalyptusolja som ett egenvårdsmedel vid förkylning. Något som man dock ska tänka på är att eterisk eukalytusolja endast ska användas utvärtes. För barn under två år rekommenderas det inte heller att produkter med eukalyptus används på huden.

Smörja in huden med eukalyptus – En uppskattad huskur vid förkylning är att smörja in bröstkorg, hals, rygg och eventuellt även fötter med 2 droppar eterisk eukalyptusolja utblandat med 1 tsk vegetabilisk olja som t.ex. jojobaolja eller mandelolja. Det kan ge en skön lättnad vid förkylningssymtom som svullna luftvägar, hosta och kan hjälpa till att lösa upp slem.

Bad med eukalyptus – Ett stärkande och värmande bad som kan lindra symtom vid förkylning kan du göra genom att tillsätta 5 droppar eterisk eukalyptusolja till ett bad.

Rena luften med Eukalyptus – Eftersom eukalyptus har antibakteriella egenskaper kan den användas till att rena luften i hemmet med hjälp av en aromalampa. Man kan också göra ett mycket användbart desinfektionsspray genom att blanda cirka 10 droppar eukalyptusolja med 100 ml vatten i en sprayflaska. Använd på till exempel ytor i kök och badrum eller spraya i luften som en rumsspray.

Ångbad med eukalyptus – Du kan även dra nytta av eukalyptusoljan genom ett ångbad. Häll upp kokande vatten i en stor skål och tillsätt ett par droppar. Böj huvudet över skålen och täck huvudet och skålen med en handduk. Håll ögonen stängda och andas in genom näsa och mun med djupa andetag. En gammal beprövad huskur vid förkylning, hosta och nästäppa.

Inhalera eukalyptus – Droppa en eller ett par droppar eterisk olja på en pappersservett. Kupa ihop händerna med näsduken framför näsan utan att vidröra huden. Ta djupa, lugna andetag och ta bort näsduken vid utandningen. Använd under dagen vid behov.

Den eukalyptusolja som du ser på bilden är från varumärket Healthwell Pure som har riktigt rena och fina eteriska oljor. Något som du dock ska tänka på med dessa oljor är att storleken på öppningen i droppfunktionen gör att innehållet kommer ut rätt så generöst. Så luta flaskan och droppa försiktigt så att du inte råkar överdosera. 

 

Eteriska oljor från Healthwell Pure hittar du här

 

Källor och referenser:

(1) Jean Bruneton, 1999, pharmacognosy Phytochemistry medical plants Lavoisie publishing, USA, New York 2:a upplagan s. 555-558

(2) Eukalyptus inom ayurveda: Swami Sada Shiva Tirtha, The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

(3) Eukalyptus inom aromaterapi: Kropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

(4) Har eukalyptusolja några medicinska effekter? https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:923879/FULLTEXT01.pdf

(5) Antibacterial activity of the essential oils from the leaves of Eucalyptus globulus against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609378/

(6) Effect of Eucalyptus Oil Inhalation on Pain and Inflammatory Responses after Total Knee Replacement: A Randomized Clinical Trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703330/

 

Relaterade inlägg:

 

6 Kommentarer

 1. Anni

  Jag har börjat använda eteriska oljor mer och mer. Jag tog till exempel till mig ditt tips om att droppa lavendelolja på kudden för bra sömn och det har verkligen hjälpt mig!. Tack! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt att lavendeloljan hjälpte dig! Den är verkligen fantastisk för sömnproblem eller när man har svårt att komma till ro när som helst under dagen/kvällen.

   Svara
 2. A.W

  Tack för tipset! Kommer att provas vid nästa förkylning. 🙂

  Svara
 3. Kattis

  Superbra tips! Tack <3

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close