Smärtlindring med kylterapi och värmeterapi

by Mikaela Bjerring on 5 november, 2016 · 0 comments - I samarbete med Harmonyhome Organic -

in Alternativ medicin, Blogg, Huskurer - Husmorstips, Muskler – Skelett – Leder

Vid tillstånd där du vet att läkarvård inte är nödvändigt så följer här några exempel på när kylterapi och värmeterapi kan användas som effektiv egenvård för att t.ex. öka cirkulationen, minska stelhet, svullnad och uppnå en smärtlindring.

Smärtlindring med kylterapi och värmeterapi

Värmeterapi

När man tillför värme så ökar cirkulationen som gör att muskler och mjukdelar blir mjukare och smidigare. Det kan vara en skön smärtlindring vid t.ex. muskelvärk, träningsvärk och stelhet. Lider du av mensvärk så kan du lägga en värmekudde över nedre delen av magen för att snabbt lindring. Vid en stel nacke kan en varm nackkudde värma skönt och mjuka upp området. Det finns många tillfällen då en värmekudde kan komma väl till pass. Däremot är oftast kyla att rekommendera vid svullnad och inflammation.

Kylterapi

Kylan gör att blodkärlen drar ihop sig och genomblödningen minskar, vilket gör att svullnaden reduceras. Precis som värme blockerar kyla kroppens smärtreceptorer, vilket leder till smärtlindring och avslappning av muskulaturen. Det brukar rekommenderas att man kyler 10-20 minuter, var eller varannan timme tills man känner att svullnaden har gått ner. Kan vara effektivt vid t.ex. stukning, tennisarmbåge/golfarmbåge, löparknä eller om man fått ett slag och området svullnat upp. Andra tillfällen då kylterapi kan vara användbart är vid feber, huvudvärk och migrän.

Kombinera kyla och värme

Att växelvis använda kyla och värme är något som används flitigt inom idrotten och rehabilitering. Det innebär att man först kyler området i 30 sekunder, för att sedan värma det i 30 sekunder. Detta upprepar man sedan ett antal gånger. Det gör man för att få blodkärlen att växelvis dra ihop sig och vidga sig för att få blodet att pumpa fortare i området så att cirkulationen ökar.

Produkter för kylterapi och värmeterapi

Vid kyl- och värmeterapi kan man t.ex. använda sig av kyl/värmekuddar av olika storlekar och former beroende på vad man ska använda den till. En nackkudde har t.ex. den perfekta formen för att lägga runt en öm och stel nacke, men självklart kan den användas på andra delar av kroppen med. En huvudvärkskudde kan vara ett bra hjälpmedel vid huvudvärk och migrän. Ögonkudde för djup och skön avslappning och en kroppskudde är perfekt när du vill värma och kyla större partier på kroppen.

Produkter från märket SOL (sustained organic living) är tillverkad av ekologisk bomull, rättvisemärkta och fyllda med lerkulor och lavendel. Dom kan användas både varma och kalla. Fördelen med lavendel är att det är väldigt rogivande, vilket kan vara mycket fördelaktigt vid spänningar, oro och stress.

Återförsäljare av produkter för kyl/värmeterapi hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: