– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Äppelcidervinäger finns med i en lång rad traditionella huskurer. Det är definitivt ett livsmedel som gör sig lika bra i skafferiet som i husapoteket. Här följer några exempel för tillfällen då äppelcidervinäger är tacksamt att ha nära tillhands.

Vad är äppelcidervinäger?
Äppelcidervinäger som kort brukar kallas för ÄCV, tillverkas genom en fermenteringsprocess. Först krossas äpplena och jäst tillsätts för att påskynda processen. Efter några veckor kommer det naturliga sockret i äpplena att omvandlas till alkohol. Därefter bryter bakterier ner alkoholen till ättiksyra, vilket ger vinägern dess syrliga smak och doft.
Moderkulturen i äppelcidervinäger
Det är moderkuluren ”mamman” i äppelcidervinäger som utgör den hälsosammaste delen. Den visar sig som en grumlighet i vinägern. Det är en levande bakteriekultur som även innehåller strängliknande proteinmolekyler, enzymer och mineraler.
Den typ av äppelcidervinäger som du vill välja ska därför vara vara ofiltrerad, ouppvärmd och opastöriserad där moderkulturen är bevarad. Genom att välja en ekologisk produkt så slipper du även få i dig rester av bekämpningsmedel. Exempel för några bra alternativ är Bragg äppelcidervinäger, Renée Voltaire äppelcidervinäger och STHL äppelcidervinäger. Här följer några exempel för populära huskurer med ÄCV.
Muskelkramper
Vid muskelkramp så kan du prova att blanda 2-3 teskedar ÄCV med 1 tsk honung i ett glas vatten som du sedan dricker. Muskelkramper kan orsakas av en obalans mellan kalcium och magnesium i kroppen och ofta återkommande kramper kan vara ett tecken på brist på magnesium. Mer om magnesiumbrist kan du läsa i inlägget ”10 vanliga tecken på magnesiumbrist”.
Blåmärken
En traditionell huskur för att hjälpa läkningen av blåmärken är att lösa upp en tesked salt i en halv kopp varm ÄCV. Dränk in en kompress med blandningen och applicera den över blåmärket. Du kommer se att blåmärket försvinner mycket snabbare.
Blöjeksem
Vid blöjeksem så kan du använda en blandning bestående av hälften ÄCV och hälften vatten. Badda blöjeksemet, följt av att du smörjer in huden med en naturlig olja som t.ex kokosolja eller mandelolja för att hålla huden mjuk.
Natthosta
Att använda ÄCV för att bli av med natthosta är en gammal traditionell huskur. Doppa en tvättlapp eller en tygbit i lite äppelcidervinäger och lägga på kudden.
Urinvägsinfektion
Att ta hjälp av ÄCV vid urinvägsinfektion är en gammal beprövad huskur. Blanda 2 teskedar ÄCV och 1 tesked honung i ett glas med vatten och drick 4-5 gånger per dag tills urinvägsinfektionen är borta.
Glansigare hår
Om du vill att ditt hår ska få mer glans så är äppelcidervinäger helt fantastiskt. Det kan även fungera som en effektiv huskur vid torr hårbotten. Blanda 1 del ÄCV med 10 delar kallt vatten i en skål och häll över håret som en sista hårsköljning.
Gikt
ÄCV har länge används som en huskur för att behandla gikt. Blanda två teskedar ÄCV och två teskedar honung i ett stort glas vatten och drick 3 gånger per dag, cirka 20 minuter innan dina huvudmåltider. Du kan även gör en kompress som du lägger över den drabbade leden. Doppa kompressen i ÄCV och fäst den sedan på området som du vill behandla. Låt den sitta kvar i minst 30 min. Alternativt så kan du göra ett bad genom att blanda 1 del ÄCV med 3 delar varmt vatten och låta den drabbade leden ligga i badet i minst 30 minuter.
Magen och tarmen
ÄCV har länge använts traditionellt för att stödja matsmältningen, tarmfloran, syra-basbalansen och för att förbättra insulinkänsligheten.
De naturliga syrorna hjälper till att öka surhetsgraden i magen, vilket är fördelaktigt för personer med låg produktion av magsyra. Många upplever att det kan hjälpa till att förhindra uppblåsthet, gaser och andra problem som låg magsyra och en långsam matsmältning kan orsaka. ÄCV kan dessutom bidra till en mer balanserad tarmflora genom att skapa en miljö där patogener och dåliga tarmbakterier inte trivs.
Exempel för ekologisk äppelcidervinäger med mamman:
Relaterade inlägg:
Intressant! 🙂 Ska inhandlas direkt!