Många studier visar att en växtbaserad kost kan minska inflammation i kroppen som ligger bakom en rad folksjukdomar. Att äta mer grönt och mindre animaliskt bidrar till både hälsan, miljön och djurens välmående.
Studier: växtbaserad kost minskar inflammation
Enligt en systematisk litteraturgenomgång och metaanalys (1) som publicerades i tidskriften Obesity Reviews, förbättrar en växtbaserad kost markörerna för inflammation i blodet. 29 publikationer som uppfyllde kraven inkluderades, där totalt 2689 studiedeltagare ingick. Forskarna sammanfattade resultatet av metaanalysen att en växtbasearad kost kan associeras med förbättring av fetmarelaterade inflammatoriska profiler jämfört med en blandkost. En växtbaserad kost kan därmed vara ett bra sätt att både förebygga och behandla förhöjd inflammation.
En annan studie (2) som publicerade i tidskriften Nutrition Research, visade att en växtbaserad kost är det bästa sättet att minska inflammation i kroppen. I studien ingick 63 personer som randomiserat fick följa antingen en blandkost, semi-vegetarisk, fisk-vegetarisk, lakto-ovo-vegetarisk eller vegansk kost. Näringsintaget och värdena registrerades vid studiens start, efter två månader och efter sex månader. De som hade ätit en vegetarisk kosthållning visade alla signifikant bättre resultat för att motverka inflammation jämfört med de som ätit en blandkost när man mätte värden i blodet för inflammation. De som ätit veganskt hade dessutom mycket bättre blodfetter och kolesterolvärden än övriga kosthållningar under hela uppföljningstiden.
Källor och Referenser:
(1) Eichelmann F, Schwingshackl L, Fedirko V, Aleksandrova K. Effect of plant-based diets on obesity-related inflammatory profiles: a systematic review and meta-analysis of intervention trials. Obes Rev. Published online July 13, 2016.
(2) Gabrielle M. Turner-McGrievyemail, Michael D. Wirth, Nitin Shivappa, Ellen E. Wingard, Raja Fayad, Sara Wilcox, Edward A. Frongillo, James Hébert. Randomization to plant-based dietary approaches leads to larger short-term improvements in Dietary Inflammatory Index scores and macronutrient intake compared to diets that contain meat. Nutrition Research dec 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2014.11.007.
Intressant studie och många bra tips på denna sidan.
Tack Karin! 🙂