Så får du fart på ett trögt lymfsystem

av | feb 7, 2019 | Fysisk hälsa, Hälsa, Populära inlägg | 22 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost, WeightWorld och Bodystore –

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Om lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det orsaka problem i kroppen.

 Så får du fart på ett trögt lymfsystem

Artikelns innehåll:

Vad händer vid ett trögt lymfsystem?

Om lymfsystemet inte fungerar optimalt, kan det innebära att lymfvätskan inte renas ordentligt. Det gör att virus, bakterier, andra skadlig mikrober och avfallsprodukter stannar kvar i kroppen. När lymfvätskan inte sugs upp den ska kan det bildas vätskeansamlingar som orsakar svullnad och ömhet. Det kan även bildas fibroser/celluliter som är en förtätning av fettväv som bildas när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Celluliter gör också att lymfflödet försvåras ytterligare.

Trögt lymfsystem orsak

Orsaker till trögt lymfflöde:

  • Dålig kost och livsstil
  • Stress
  • Att man dricker för lite vatten
  • Brist på rörelse och motion
  • Skador och ärr
  • Genetiska anlag för trögt lymfsystem
  • Kläder som stramar åt på fel ställen som hämmar lymfflödet
Torrborstning vid trögt lymfsystem

Symtom på trögt lymfsystem:

  • Svullnad i olika kroppsdelar
  • Man känner sig trött och tung i kroppen
  • Oförklarlig värk i kroppen
  • Ofta återkommande infektioner och förkylningar
  • Domningar i fingrar, händer och armar
  • Yrsel och huvudvärk
  • Man lätt får träningsvärk
  • Celluliter
  • Oren och svullen hy
  • Problem med bihålorna
  • Slembildning
  • Spänningar i nacken
  • Svullna lymfkörtlar
  • Dålig blodcirkulation
  • Man känner sig lätt frusen
  • Sömnproblem
  • Man känner stress och oro
Få igång lymfflödet

Så får du fart på ett trögt lymfsystem

Det finns många faktorer som kan göra att lymfflödet stagnerar. En hälsosam och ren kost och en sund livsstil lägger grunden för hur vi mår och fungerar. Det finns även en rad andra effektiva saker som man kan inkludera i sin vardag för att förbättra lymfsystemets funktion. Här följer några tips för hur du får fart på ett trögt lymfsystem.

Hälsosam kost

En hälsosam kost med fokus på antiinflammatorisk mat, främjar kroppens friska processer. Ju renare och näringsrikare din mat är, ju mindre kemikalier och skräp får du i dig som kroppen sedan måste rensa ut.

Örter så som maskros, astragalus, ringblomma, nässla, enbär, åkerfräken, mjölon och gullris har en lång traditionell användning för att rena lymfan. Dessa örter hjälper även till att driva ut överskottsvätska som lagrats i kroppen. Två populära produkter är Maskrosrot extrakt och UVA-Ört.

En annan populär produkt är Water Away. Den innehåller en kombination av 11 olika växtextrakt, mineraler och vitaminer. Dessa inkluderar maskrosrot, grönt te, buchu-blad, spansk peppar, enbär, druvkärnor, vattenmelon, tranbär, äppelcidervinäger, kalium och vitamin B6. Produkten är utformad för att hjälpa kroppen att göra sig av med överflödig vätska och främja en hälsosam vätskebalans i kroppen.

Äppelcidervinäger bidrar till att basa upp kroppen och är ett traditionellt sätt att rena lymfan. Blanda 1 tsk-1 msk äppelcidervinäger med vatten. Drick på morgonen cirka 30 minuter innan frukost och på kvällen innan du går och lägger dig. Använd en äppelcidervinäger som är ekologisk, ouppvärmd, ofiltrerad, opastöriserad och som innehåller något som kallas ”mamman” (The Mother). Bragg äppelcidervinäger och Renée Voltaire äppelcidervinäger är exempel för bra produkter.

Vatten i tillräckliga mängder har stor betydelse för ett välfungerande lymfsystem, eftersom lymfflödet försämras vid vätskebrist. Se därför till att du dricker en bra mängd vatten varje dag.

Djupandning

Rätt andning är viktigt för lymfflödet eftersom det hjälper lymfan att röra på sig. Här kan man dra stor nytta av djupandning. När vi andas in djupt, spänns bröstkorgen ut, som är ett av de ställena i kroppen där vi har en stor ansamling lymfkörtlar. När vi tar ett djupt andetag vidgar sig inte bara lungorna, utan även lymfkärlen inne i bröstkorgen, vilket hjälper flödet.

För att hjälpa lymfsystemet lite extra kan man göra en djupandningsövning tillsammans med armrörelser som kallas änglavingar. Dessa rörelser ser ut precis som när man gör snöänglar, men du står upp och gör dom i luften.

Så här gör du:

  • Stå upp och andas in djupt genom näsan, samtidigt som du lyfter armarna upp över huvudet så långt du kan.
  • Håll andan under 5 sekunder.
  • Andas ut långsamt samtidigt som du för ner armarna längs sidan av kroppen.
  • Upprepa 5 gånger per tillfälle och 5 gånger per dag.

Torrborstning

Något som använts väldigt länge för att främja cirkulationen och lymfflödet är torrborstning. Det hjälper även till att avlägsna döda hudceller som gör huden rosig och len.

När du gör torrborstning så vill du välja en borste tillverkad av naturhår ämnad för just torrborstning. Den som jag själv använder och som jag är mycket nöjd med är Anaé massageborste. Borsten har ett långt skaft som är avtagbart, vilket underlättar för att man ska komma åt överallt på kroppen. I början kan borsten kännas hård mot huden, men efter ett par gånger så kommer det enbart att kännas skönt. Hur du gör torrborstning kan du läsa om i ett av mina föregående inlägg ”Därför är torrborstning så bra”.

Lymfmassage

Något annat som man kan göra själv hemma som en daglig rutin för att hjälpa lymfflödet är lymfmassage. Genom lätta och långa strykningar över hela kroppen hjälper du lymfflödet i riktning mot ljumskarna, armhålorna och bröstbenet där vi har ansamlingar av lymfknutor. Mer ingående om hur du gör kan du läsa i inlägget ”Så gör du lymfmassage på dig själv”.

Koppningmassage

För att mjuka upp bindväven och öka flödet så kan koppningsmassage vara väldigt effektivt. Det är även en mycket uppskattad metod för att få bukt med fibroser/celluliter. Med hjälp av silikonkoppor så masserar du huden i cirkelrörelser i riktning mot ställen på kroppen där vi har ansamlingar av lymfknutor. Exempel för silikonkoppor för hemmabruk som fungerar mycket bra och som är lätta att använda är Ibero massagekoppar. Du kan läsa mer i inlägget ”Fördelar med koppning för kropp och ansikte”.

Rör på dig tillräckligt

Att man rör på sig tillräckligt har stor betydelse för lymfsystemet, eftersom det hjälper lymfflödet. All typ av motion och rörelse är bra. Att hoppa hopprep eller på studsmatta är speciellt fördelaktigt för att få igång lymfflödet. Likaså är en vibrationsplatta väldigt effektivt för att få fart på lymfan.

Bastubad

Bastubad stödjer kroppens reningssystem och sätter igång cirkulationen som får fart på lymfan. När du svettas i bastun hjälper det även kroppens utrensning.

Varma bad

Varma bad stödjer liksom bastubad kroppens reningssystem och sätter igång cirkulationen och lymfan. Lider du av stelhet och svullnad orsakad av vätskeansamlingar kan epsomsalt i badet vara mycket effektivt.

Duscha växelvis varmt och kallt

Att växelvis duscha varmt och kallt hjälper till att få igång cirkulationen i kroppen, vilket också hjälper lymfan att röra på sig. Lymfkörtlarna utvidgar sig av det varma vattnet och drar ihop sig av det kalla.

Om du vill läsa mer ingående om hur lymfsystemet fungerar, så kan du göra det på sidan ”Lymfsystemet”.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

Svartpeppar – Så kan kryddan bidra till hälsan

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Svartpeppar är en av våra mest älskade kryddor och finns att hitta i de flesta kök. Men visste du att svartpeppar kan bidra med mycket mer än bara en god smak? Faktum är att det aktiva ämnet piperin...

Björkaska – Så använder du den

Björkaska – Så använder du den

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Björkaskans rika innehåll av mineraler gör den till en uppskattad hälsokostprodukt. Faktum är att den har en lång historisk användning för att stödja kroppens syra-basbalans och används ofta i...

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

Vagusnerven – Lär dig stimulera den för bättre hälsa

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra...

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

22 Kommentarer

  1. Krestina

    Så intressant och så viktigt. Tack <3

    Svara
  2. Anne

    Riktigt bra tips! Uppskattar verkligen din blogg!

    Svara
  3. Anja W

    Jättebra inlägg! 🙂

    Svara
  4. Lorna

    Jag har under en lång tid haft problem med lymfsystemet och gick på lymfmassage. Gjorde även torrborstning hemma och saltbad. Det har blivit så mycket bättre. Jag ska börja införa lite fler av dina tips! Tack för all bra information. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt att höra att det blivit bättre!

  5. Janne P

    Tur att jag inte är mycket för att fylla min hud med bläck, skulle ju vara en udda tatuering att göra som bilden i inlägget annars För övrigt så är ju ganska så många av symptomen ganska träffande, nästan lite väl många av dem.

    Svara
  6. Emmy

    Toppenbra inlägg! Så viktigt att ta hand om.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Ja det är det verkligen!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + fjorton =

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera, men...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Så gör du lymfmassage på dig själv

Så gör du lymfmassage på dig själv

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Lymfmassage hjälper till att förbättra lymfvätskans flöde och föra bort vätskeansamlingar i vävnader. På så sätt kan man minska svullnad, smärta och stelhet orsakat av ett stagnerat lymfsystem. Här...

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

NAD+ och dess roll för hälsan och åldrandet

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – NAD+ har blivit extremt omtalat på senare tid, och det finns en mycket bra anledning till det. Här följer om vad NAD+ är, vilken funktion det har i kroppen och varför ämnet har så stor betydelse för...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Veckans kampnajer för kosttillskott och hälsokost

This will close in 0 seconds