– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Här följer ett recept för en indisk mungbönsgryta. Den lilla gröna mungbönan är en av mina favoritbönor. Inom ayurvedisk kost är det en stapelvara eftersom mungbönor anses balanserande för kroppen. De är dessutom lättsmälta för magen och inte minst mycket näringsrika.

Indisk mungbönsgryta recept

Att förbereda mungbönorna

Som alla torkade bönor så behöver mungbönor blötläggas innan användning. Mät upp mungbönorna i en skål eller kastrull och häll på med vatten så dom täcks. Låt dom sedan ligga i blöt 8-12 timmar. Efter blötläggningen ska du även förkoka mungbönorna i nytt rent vatten i cirka 15 minuter. Se till att ta bort skummet som bildas på ytan under kokningen. Häll av kokvattnet och ställ mungbönorna åt sidan tills det är dags att tillsätta dom i grytan.

Ingredienser för mungbönsgryta:

  • 4 dl torkade mungbönor (blötlagda och förkokade)
  • 2 stora gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 msk graham masala
  • 1 msk curry
  • 2 tsk gurkmeja
  • chili efter tycke
  • 1/2 tsk havssalt
  • 2 buljongtärningar 
  • 2 msk ghee eller kokosolja
  • 400 ml kokosmjölk
  • 4-5 dl vatten
  • 4 dl blomkålsbuketter
  • 130 gram spenat

Tillagning:

  1. Hacka löken grovt, riv ingefäran och vitlöken eller använd en vitlökspress.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära i kokosolja eller ghee i en gryta under några minuter tills löken mjuknat. Tillsätt kryddorna och fräs i ytterligare ett par minuter.
  3. Tillsätt grönsaksbuljong, kokosmjölk och vatten. Rör ner mungbönorna och blomkålen och låt puttra på svag värme under lock i cirka 20 minuter.
  4. Tillsätt spenaten någon minut innan servering.
  5. Avnjut grytan som den är eller servera med ris eller quinoa.

Mungbönan som livsmedel

Mungbönan med det vetenskapliga namnet Vigna radiate är en art i familjen ärtväxter. Den kommer ursprungligen från Indien, men odlas numera allmänt i Asien, Afrika, USA och Karibien. Den är populär som livsmedel i många länder. Inte minst har mungbönan varit en del av den traditionella ayurvediska kosten under tusentals år, där den anses vara ett mycket viktigt livsmedel för hälsan.

Mungbönor har en mild och något söt smak som passar utmärkt i grytor, soppor och sallader. I Asien är det även vanligt att den används för desserter och bakverk. Mungbönan är lättsmält för magen och en av de få bönorna som inte brukar ge känsliga magar problem med gaser. Det kan därmed vara ett bra alternativ för dom som annars känner att baljväxter får magen att krångla. Skulle du trots allt få gaser av mungbönor så har du förmodligen slarvat med blötläggningen och/eller kokat bönorna för kort tid så att de inte hunnit splitta.

100 gram torkade mungbönor innehåller ungefär 24 gram protein. Man hittar även en betydande mängd vitaminer som B1, B2, B3, B6 och B9 (folat), samt mineraler som fosfor, järn, kalium, magnesium och zink (1).

Mungbönan är även populär att grodda, det som man ofta kallar för böngroddar. Hur du går tillväga kan du läsa i ett förgående inlägg ”Att grodda mungbönor”. Groddningen gör att näringsvärdet ökar (2). Groddar är också generellt väldigt rika på enzymer som hjälper till att bryta ner det vi äter så att näringen kan tas upp effektivt.

 

Källor och Referenser:

(1) Näringsvärde för mungbönor: https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-mungb%C3%B6nor-torkade.html

(2) Mung Bean (Vigna radiata L.): Bioactive Polyphenols, Polysaccharides, Peptides, and Health Benefits. Published online 2019 May 31. doi: 10.3390/nu11061238. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627095/

 

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

6 Kommentarer

  1. Olga

    Mums. Ser jättegott ut!

    Svara
  2. Anne

    Åh så gott! Älskar indisk mat 🙂

    Svara
  3. Eva

    Mums! Tack för tipset, det ska provas.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...