– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Grönkålssoppa med röda linser är en av mina absolut favoritsoppor. Dels älskar jag grönkål i alla dess former och sen blir den så smakrik. Dom röda linserna gör även soppan matigare och mer proteinrik. En riktigt god och värmande soppa som dessutom är enkel att göra.
Ingredienser för grönkålssoppa med röda linser:
- 450 g grönkål
- 1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1-2 msk olja (jag använder smakneutral kokosolja)
- 3 dl röda linser
- 1 1/2 liter vatten
- 2 st buljongtärningar eller motsvarande (själv gillar jag verkligen Biofoods grönsaksbuljong)
- 2 krm mald muskotnöt
- 2-3 dl havregrädde
- Havssalt och svartpeppar efter tycke
Så här gör du:
- Hacka den gula löken, vitlöksklyftorna och grönkålen. Soppan kommer att mixas, så du behöver inte vara supernoga med att hacka grönsakerna fint.
- Skölj dom röda linserna i ett sil och låt dom rinna av.
- Fräs löken i en kastrull med lite olja tills den börjar mjukna.
- Tillsätt vitlöken och grönkålen och fräs i några minuter till.
- Häll på vattnet, tillsätt buljongen, muskotnöt och dom röda linserna.
- Rör om och låt koka i cirka 20 minuter.
- Mixa soppan med hjälp av en stavmixer och tillsätt havregrädden. Om soppan känns för tjock så kan du tillsätta lite kokande vatten.
- Låt soppan koka på svag värme i ytterliga 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Kort om grönkål
Grönkål (Brassica oleracea var. sabellica) tillhör familjen kålväxter. Det är en cruciferous grönsak som är nära besläktad med andra sorters bladkål, samt vitkål, rödkål, broccoli, blomkål och brysselkål.
Det är en relativt lättodlad grönsak och en vinterhärdig växt som trivs i kallare klimat. Den tål både snö och kyla och klarar temperaturer upp till 20 minusgrader.
Grönkål är rik på fibrer och innehåller en lång rad vitaminer och mineraler. Speciellt rik är den på vitaminerna C, K och A (1). Den innehåller även generöst med antioxidanter i form av flavonoider och polyfenoler (2).
Det finns många olika sorters grönkål. Bladen kan vara gröna eller lila, släta eller krusiga. Den vanligaste typen av grönkål är den med krusiga blad som även kallas kruskål.
Grönkål har sitt ursprung i östra Medelhavsområdet och Anatolien, där den odlats som mat senast 2000 f.Kr (3). Kål med krusblad fanns redan i Grekland runt 300 f.Kr tillsammans med andra plattbladiga sorter. Dessa former av grönkål som av romarna kallades Sabellian, anses vara förfäder till modern grönkål. Den tidigaste registreringen av kål i Västeuropa är från 1200-talet (3). Först på 1800-talet introducerade ryska handlare grönkål till Kanada och USA. Om du vill läsa mer om grönkål så kan du göra det i inlägget ”Den nyttiga grönkålen”.
Källor och referenser:
(1) Livsmedelsverket livmedelsdatabas för näringsinnehåll (version 2022-05-24): https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/337?sokord=gr%C3%B6nk%C3%A5l&soktyp=1&kategoriId=
(2) Improving the Health-Benefits of Kales (Brassica oleracea L. var. acephala DC) through the Application of Controlled Abiotic Stresses: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8706317/
(3) Perry, Leonard. ”Interesting cool crops”. University of Vermont Extension, Department of Plant and Soil Science. https://web.archive.org/web/20220619121044/https://pss.uvm.edu/ppp/articles/cabbage.html
Relaterade inlägg:
- Matig grönkålssallad med senapsdressing & valnötter
- Recept på grönkålspesto (kan göras vegan)
- Krispiga grönkålschips
- Guide: Så väljer du rätt tillskott av magnesium
Det är ju bara så gott med grönkålssoppa. 🙂
En stor favorit. 🙂
Mums! Tack för tipset med att tillsätta röda linser, det ska jag prova. <3
Roligt att du uppskatta tipset. 🙂
Håller med om att grönkål är fantastiskt gott. Jag provade receptet som du la ut för grönkålspesto och den blev så bra. Kommer att göra den ofta framöver och ska göra soppan med.
Önskar dig en fin dag!
Så roligt att du tyckte om grönkålspeston. 🙂
Tack detsamma!