– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Maskrosen är en gammal kulturväxt och en uppskattad läkeört för att stödja hälsan på flera sätt. Det har gjort maskroskaffe och maskroste till två mycket populära hälsodrycker. Dessutom smakar de riktigt gott med.
Traditionell användning av maskros
Maskrosen eller Dandelion på engelska med det vetenskapliga namnet Taraxacum Officinalis, tillhör de korgblommiga växterna. Den har en mycket lång traditionell användning och nyttjats flitigt genom tiderna både som mat och läkeväxt.
Maskrosen innehåller en rad vitaminer och mineraler, men det är aktiva ämnen som till exempel bitterämnet taraxacin, polysackarider, eterisk olja, organiska syror, garvämnen, slemämnen och pektin som gör den så intressant. Den innehåller dessutom fibern inulin som i tarmen fungerar som mat för de goda tarmbakterierna som stödjer deras tillväxt.
Både det rika innehållet av bitterämnen och inulin gör den till en uppskattad ört för att stödja matsmältningen och hela mag-tarmsystemet. Maskrosen är även flitigt använd vid reningskurer. Det generösa innehållet av kalisalter gör den dessutom effektiv som vätskedrivande. Det hjälper kroppen att göra sig av med ohälsosamt överskott av vätska som kan göra att man känner sig svullen. Mer om maskrosen som mat och läkeväxt kan du läsa i inlägget ”Hälsofördelar och användning av maskros”.
Maskroskaffe på maskrosrot
Maskroskaffe är ett mycket populärt kaffesurrogat. Den har en riktigt god och fyllig smak. Dessutom är den fri från koffein och andra stimulerande ämnen. Maskroskaffe kan tillredas på flera olika sätt. Den kan bryggas som vanligt kaffe i en kaffebryggare, eller kokas upp i kastrull, vilket jag själv tycker är det bästa sättet. Maskroskaffe finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Man kan också rosta eget om man vill. Hur du gör det kan du läsa om längre ner i texten.
Så tillreder du maskroskaffe i kastrull:
- Mät upp önskad mängd maskrosrot. Ungefär 1-2 tsk torkad maskrosrot per kopp beroende på hur starkt du vill ha det.
- Lägg det torkade pulvret av maskrosrot i ett tefilter i en kastrull och häll på cirka 3 dl vatten.
- Låt vattnet koka upp och sänk sedan värmen och låt det sjuda/dra i cirka 10 minuter under lock.
- Häll upp ditt maskroskaffe i en kopp och drick det som det är eller tillsätt lite växtmjölk som till exempel havremjölk eller mandelmjölk.
Att rosta maskroskaffe själv
Om man vill rosta sitt eget maskroskaffe är det rötterna på hösten, runt augusti/september man vill använda. Då har dom haft hela sommaren på sig att lagra näring och utveckla aktiva ämnen.
- Gräv upp maskrosrötterna.
- Borsta av så mycket jord som du kan och skölj av dom. Lägg dom sedan i en skål med vatten och tvätta dom rena från jordrester.
- Skär upp dom rena rötterna i skivor.
- Torka skivorna på en plåt i ugnen på låg värme i cirka en timme. Du kan även använda dig av en grönsakstork om du har det.
- Skär dom torra skivorna i ännu mindre bitar och rosta på en plåt i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter. Rör om då och då så dom rostas jämnt. Rotbitarna ska vara helt torra och bruna när dom är klara.
- Låt dom rostade rotbitarna svalna innan du maler dom till ett fint pulver i en kaffekvarn.
- Förvara ditt maskroskaffe i en lufttätt burk.
Att köpa torkad maskrosrot / maskroskaffe
Om man vill köpa färdigt maskroskaffe/te på maskosrötter är Örtagubbens maskrosrot och Sonnentors maskroskaffe två bra ekologiska alternativ. Observera att rostad maskrosrot både kan kallas maskrosrotte och maskrosrotkaffe. Oavsett så är det 100 % torkad maskrosrot du vill ha.
Maskroste på maskrosblad
Färska maskrosblad påminner smakmässigt om ruccola med sin lite nötiga och bittra smak. Te på torkade maskrosblad smakar fräscht och örtigt och mycket välsmakande om du frågar mig.
Så tillreder du maskroste:
- För att tillreda en kopp maskroste tar man ungefär 2 msk torkade maskrosblad och häller på kokande vatten.
- Låt sedan teet dra i cirka 10 minuter under lock.
- Sila av bladen och ditt maskroste är redo att avnjutas.
Att torka maskrosblad själv
Om man vill plocka och torka maskrosblad själv är det dom späda bladen på våren innan blomning som man vill använda. Det är nämligen då dom innehåller mest näring och aktiva ämnen.
- Skölj av dom nyplockade bladen noga.
- Bred ut dom på kökshanddukar och låt dom ligga tills helt torra.
- Dom torkade bladen smular du sedan ner och förvarar i en burk med lufttätt lock.
Att köpa torkade maskrosblad
Om man föredrar att köpa torkade maskrosblad kan till exempel Örtagubbens maskrosblad och Crearome maskrosblad vara bra val. Båda alternativen är dessutom ekologiska.
Maskrosrotextrakt
Om man vill dra nytta av allt som maskrosen har att erbjuda utan att dricka maskroskaffe eller maskroste, så finns det maskrosrotextrakt. Det kan intas både som ett dagligt tillskott eller som en kur. Exempel för produkter är Solgar dandelion root / maskrosrot och Healthwell maskrosrot extrakt.
Relaterade inlägg:
- Water Away – en vätskedrivande örtkur
- Därför är bittra örter bra för magen
- Vanliga tecken på trögt lymfsystem
- Så får du fart på ett trögt lymfsystem
Maskros är fantastisk för så mycket. Kommer aldrig sluta med maskrosextrakt.
Det är verkligen en fantastisk växt. <3
Jag gör en maskroskur flera gånger om året. Bra för levern och känner att jag får mer energi.
Underbart! <3
Älskar maskroskaffe. <3 Så gott och min mage mår bra av det med.
Visst är det så gott. 🙂