– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Vagusnerven har en stor inverkan på både vår fysiska och mentala hälsa. Den utgör en betydande del av det parasympatiska nervsystemet och påverkar de flesta av våra organ. Tillsammans med andra processer och system i kroppen spelar denna kranialnerv en central roll för hur vi mår.
Vad är vagusnerven?
Vagusnerven är den tionde av tolv kranialnerver i människokroppen. Den utgår från den förlängda märgen i hjärnstammen och sträcker sig ända ner till magen och tarmarna. Det är vår längsta nerv som påverkar de flesta av våra organ. Det är också genom vagusnerven som hjärnan och mag-tarmsystemet kan kommunicera med varandra, det man kallas för gut-brain axis.
Vagusnerven är viktig för både det somatiska och autonoma nervsystemet. Det somatiska nervsystemet är den del av nervsystemet som vi kan styra med viljan, som till exempel att röra på armar och ben. Inom det somatiska nervsystemet innerverar vagusnerven endast sensoriskt. Det autonoma nervsystemet är den del av nervsystemet som vi inte kan påverka med viljan. Det gäller till exempel nerver som styr tarmrörelser, andningen, blodtrycket och hjärtslag.
I sin tur är det autonoma nervsystemet indelat i det sympatiska och det parasympatiska. Sympatiska nervsystemet sätts igång när man behöver bli alert som vid stress, rädsla eller oro. Det förbereder kroppen för flykt eller kamp. Det parasympatiska nervsystemet aktiveras vid vila och får oss att känna lugn och harmoni. Vagusnerven är den centrala nerven i det parasympatiska nervsystemet och dess aktivering.
Hur påverkar vagusnerven vår hälsa?
Vagusnerven är involverad i många funktioner och processer i kroppen. Dessa inkluderar bland annat reglering och utsöndring av stresshormoner, vårt mentala tillstånd, inflammatorisk respons, cellförnyelse, matsmältning och ämnesomsättning.
Reglerar stress
Eftersom denna nerv utgör en stor del av det parasympatiska nervsystemet, är den viktig för kroppens förmåga att reglera stress. Vi vill ha en bra stressrespons så vi blir alerta och fokuserade under den stund som tillvaron kräver det. Det är dock meningen att det ska vara en kortvarig och tillfällig respons som snabbt går tillbaka när ”faran” är över. Hjärnan skickar då signaler genom vagusnerven för att koppla på det parasympatiska nervsystemet som stoppar utsöndringen av stresshormoner.
Påverkar vår psykiska hälsa
Aktiviteten hos vagusnerven är starkt förknippad med vår psykiska hälsa. Genom att stimulera denna nerv kan vårt mentala mående påverkas på ett positivt sätt. Det blir lättare att slappna av och känna lugn och harmoni.
Idag används stimulering av vagusnerven som en kompletterande behandling vid epilepsi (1). Vid en studie där man gav stimulering av vagusnerven vid epilepsi, fann deltagarna att de kände sig mindre deprimerade. Detta väckte ett intresse inom forskning för hur man även skulle kunna använda denna metod som behandling vid depression (2).
Reglerar inflammation
Vagusnerven kommunicerar med immunsystemet och hjälper till att reglera inflammatoriska processer i kroppen. Genom forskning har man funnit att stimulering av vagusnerven kan hjälpa till med den ”inflammatoriska reflexen”. Från hjärnan via vagusnerven skickas signaler ut till inflammerade vävnader som talar om för immuncellerna att minska överproduktion av inflammatoriska ämnen. Bland annat har man sett positiva resultat på patienter med ledgångsreumatism och Crohnes sjukdom när man stimulerat vagusnerven med hjälp av elektriska impulser (3).
Påverkar matsmältningen och ämnesomsättningen
Hjärnan och tarmen kommunicerar hela tiden med varandra genom att skicka signaler via vagusnerven, det som man kallar för hjärn-tarmaxeln (brain-gut axis). Det betyder att vår matsmältning och hela vårt mag-tarmsystem till stor del styrs av vagusnerven (4) (5). Den spelar en viktig roll för tarmfunktionen, matsmältningen, mättnad och energiomsättning m.m.
När stress hämmar vagusnerven påverkas också vårt mag-tarmsystem. Det är därför som magproblem är så vanligt vid stress. Vid stress prioriteras inte matsmältningen, utan blodet forslas istället till musklerna för att göra kroppen beredd på ”flykt eller kamp”. Det hämmar matsmältningen och tarmrörelserna. Det kan också leda till en rubbad tarmflora eftersom de goda tarmbakterierna är känsliga för stress.
Att stimulera vagusnerven
Kroppen har en fantastisk självreglerande förmåga. Ibland kan den dock komma i obalans från inre och yttre faktorer som skapar långvarig stressrespons. Genom att stimulera vagusnerven kan man lugna det sympatiska nervsystemet och hjälpa det parasympatiska nervsystemet att bli mer aktivt. Här följer några effektiva sätt.
Meditation, mindfulness och yoga gör att man uppnår ett fokuserat tillstånd av mental avslappning som aktiverar det parasympatiska nervsystemet. Ett fantastiskt sätt att reducera stress och stimulera vagusnerven.
Fysisk aktivitet kan öka aktiviteten i vagusnerven. Det gäller både högintensiv och lågintensiv träning.
Skratt och positiva sociala interaktioner kan snabbt ändra hur du känner dig. Skratt utsöndrar må bra-hormoner och stresshormonet kortisol minskar. Vagusnerven stimuleras och det parasympatiska nervsystemet aktiveras.
Djupandning (diafragma-andning) är ett mycket effektivt sätt att snabbt aktivera det parasympatiska nervsystemet och stimulera vagusnerven. Hur du gör djupandning kan du läsa om i inlägget ”Djupandning – hur gör man och vad är fördelarna?”.
Gurgla – Vagusnerven är kopplad till musklerna längst bak i svalget, så att gurgla kan hjälpa till att stimulera nerven.
Sjunga, nynna får stämbanden att vibrera, vilket stimulerar musklerna i halsens baksida, som är kopplade till vagusnerven.
Kallbad, kallduschar kan aktivera vargusnerven snabbt.
Adaptogena örter innehåller aktiva ämnen som hjälper kroppens anpassningsförmåga vid stress – fysisk, kemisk och emotionell. Det bidrar till att lugna nervsystemet, minska överstimulering av det sympatiska nervsystemet och förbättra den parasympatiska tonen. En av de mest uppskattade örter för detta är ashwagandha. Du kan läsa mer om denna ört i inlägget ”Ashwagandha – Örten som återskapar balans i systemet”.
Slutord:
Vi behöver ha ett bra samspel mellan det sympatiska och parasympatiska nervsystemet för att fungera bra och må bra. I dagens krävande samhälle är det dock vanligt med en alldeles för hög stressnivå som leder till ett överaktivt sympatiskt nervsystem. Genom att stimulera vagusnerven blir det parasympatiska nervsystemet mer aktivt och kan vi uppnå en bättre balans i vår kropp.
Källor och referenser
(1) Research progress of vagus nerve stimulation in the treatment of epilepsy. CNS Neurosci Ther. 2019 Aug 19;25(11):1222–1228. doi: 10.1111/cns.13209. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6834923/
(2) A Comprehensive Review of Vagus Nerve Stimulation for Depression. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8898319/
(3) Stimulering av vagusnerven framtidens antiinflammatoriska behandling? https://ki.se/forskning/popularvetenskap-och-dialog/forskarportratt-och-intervjuer/stimulering-av-vagusnerven-framtidens-antiinflammatoriska-behandling
(4) Vagus Nerve and Underlying Impact on the Gut Microbiota-Brain Axis in Behavior and Neurodegenerative Diseases. J Inflamm Res. 2022 Nov 9;15:6213–6230. doi: 10.2147/JIR.S384949. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9656367/
(5) Bonaz B., et al. Vagus Nerve Stimulation at the Interface of Brain-Gut Interactions. Cold Spring Harb Perspect Med. 2019 Aug 1;9(8):a034199. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30201788/
Relaterade inlägg:
0 kommentarer