Att ”ett gott skratt förlänger livet och är bästa medicinen” är en gammal sanning som i modern tid ligger till grund för humorterapin. Det bygger på att skrattet har en lång rad positiva effekter på såväl fysiska, mentala som själsliga funktioner i kroppen.
Humorterapi och skratterapi
Redan så tidigt som på 1200-talet var kirurgen Henri de Moudeville en av de första som använde sig av humorterapi eller skratterapi som en alternativ metod. Efter det att hans patienter hade opererats brukade han berätta roliga historier för att främja deras tillfrisknande. Henri de Moudeville har haft ett flertal efterföljare och idag används humorterapi som komplement till annan medicinsk och psykologisk vård i många länder. I Sverige har Lars-Eric Uneståhl bidragit till att införa humorterapin inom både den alternativa medicinen och den etablerade skolmedicinen.
Hur skratt påverkar hälsan
Gelotologi (av grekiskans gelos = skratt) är det vetenskapliga namnet för hur skratt påverkar hälsan. Humorterapi bygger på teorin om att skrattet har omfattande positiva inverkningar på vårt fysiska, psykiska och själsliga välmående. Blodflödet stimuleras, kroppens produktion av endorfiner ökar, samtidigt som många muskler i kroppen får arbeta som ger organen en form av inre massage. Musklerna som spänns och sedan slappnar av blir starkare av träningen. Pulsen och blodtrycket ökar under skratt för att sedan sjunka till en låg nivå. Det kan bidra till att smärta minskar, matsmältningen stimuleras och kalorier förbrukas. Efter skrattet når både kropp och själ ett tillstånd av djup avslappning och ökat välbefinnande.
Det är också känt att positiva och glada människor har bättre immunförsvar. Glada patienter svarar bättre på behandlingar och blir fortare friska än pessimistiska och ledsna patienter. Vi vet ju alla själva hur vi mår efter ett riktigt gott skratt.
0 kommentarer