– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Meds.se –
På senare år har fermenterade livsmedel fått mycket uppmärksamhet och det av en bra anledning. Under fermenteringsprocessen bildas nämligen enzymer och mjölksyrabakterier m.m som vår mage och tarm mår bra av. På samma sätt kan man fermentera medicinala örter och då få mer ut av näringen och de aktiva ämnena som dom innehåller.
Fermenterade kosttillskott från Living Nutrition
Living Nutrition är ett brittiskt företag som tagit vara på fördelarna som fermentering ger. Man använder sig av en unik kefir-kombucha fermentering av medicinala växter i olika kombinationer. Resultatet blir produkter som är lättupptagliga och 100 % ekologiska. På så sätt kan man dra större nytta av de värdefulla örterna och de aktiva ämnena som dom innehåller. Dessutom främjar mjölksyrabakterierna på ett naturligt sett ett brett spektrum av goda bakterier som behövs för en tarmflora i balans.
- Innehåller goda bakterier som stödjer tarmfloran
- 100 % ekologiska
- Veganska
- Helt utan tillsatser
- Fermenterande med en kefir-kombucha metod
Produkterna från Living Nutrition innehåller olika kombinationer av adaptogena växter, hälsosvampar och örter som till exempel:
- Ashwagnadha
- Astragalus
- Rosenrot
- Reishi
- Chaga
- Lion´s main
- Cordy ceps
- Citronmeliss
- Basilika
- Ingefära
- Gurkmeja
Återförsäljare av produkter från Living Nutrition hittar du här
Fördelarna med fermenterad mat
Fermenterad mat har varit en del av människans kost i årtusenden. Historiskt har fermentering varit ett sätt att konservera maten för att öka hållbarheten, men även för att förändra och förbättra smaken och näringsvärdet.
Vid fermentering används mikroorganismer så som jästsvampar eller bakterier för att förändra råvaran. Det är en anaerob process där mikroorganismernas enzymer bryter ner komponenter i livsmedlen som t.ex. sockerarter och omvandlar dom till ämnen som organiska syror, gaser och alkohol.
Fermenteringsprocessen gör även att livsmedlets näringsvärde förändras. Det kan öka innehållet av vitaminer och antioxidanter, beroende på vilket livsmedel som man fermenterar (1) (2). Man har också sett att många näringsämnen blir mer lättupptagliga i tarmen (2). Fermenteringen skapar dessutom en mängd nya näringsämnen så som enzymer, kortkedjade fettsyror, peptider och mjölksyrabakterier. Det gör fermenterade produkter fantastiska för att stödja tarmfloran och hela mag-tarmsystemet.
Hälsan börjar i magen
Tarmfloran är ett mycket komplext och dynamiskt ekosystem som hela tiden är under förändring och utveckling. Det är också mag-tarmsystemet som lägger grunden för vår hälsa och vårt välmående.
I vår mag-tarmkanal finns det cirka 1 kg bakterier som består av över 1000 olika bakteriestammar. I en frisk tarm lever alla dessa bakterier och andra mikroorganismer i ett fredligt samförstånd med varandra.
En balanserad tarmflora stödjer en bra matsmältning och näringsupptag. Det är även otroligt viktigt för ett välfungerande immunsystem eftersom cirka 80 % av immunförsvaret sitter i tarmen (3). Det finns dessutom en stark koppling mellan tarmfloran och vår psykiska hälsa (4).
De goda bakterierna bidrar även till tillverkningen av ett flertal vitaminer så som B7, B9, B12, K-vitamin samt korta fettsyror som stärker tarmens barriärfunktion. Goda tarmbakterier är även nödvändiga för produktion av ett flertal olika hormoner och signalsubstanser som i sin tur påverkar andra hormoner och signalsubstanser i kroppen (5). Genom att ge lite extra omtanke till sin mage och tarm kan man alltså göra mycket för sin hälsa och hur man mår både fysiskt och psykiskt.
Källor och referenser:
(1) Effect of Fermentation on Vitamin Content in Food. https:// www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128023099000078
(2) Fermentation and germination improve nutritional value of cereals and legumes through activation of endogenous enzymes. Published online 2018 Oct 16. doi: 10.1002/fsn3.846. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261201/
(3) The role of intestinal microbiota and the immune system.2013 Feb;17(3):323-33: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23426535
(4) Hadhazy, A. Think Twice: How the Gut’s “Second Brain” Influences Mood and Well-Being. Scientific American (elektronisk) (2010-02-12)
(5) Gut hormones in microbiota-gut-brain cross-talk. Published online 2020 Apr 5. doi: 10.1097/CM9.0000000000000706. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147657/
Relaterade inlägg:
- Så påverkas din hjärna av tarmfloran
- Att stödja tarmfloran och maghälsan
- Så påverkar tarmfloran ditt immunförsvar
- Silicea Mag-Tarm gel vid mag-tarmproblem och IBS
Jag led av magproblem i så många år, men nu börjar den äntligen komma i bra balans. Mjölksyrebakterier är guld. <3
Härligt att höra att din mage är i mycket bättre balans nu. <3
Tack för ett bra inlägg. Finns inget viktigare än att ta hand om magen!
Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂