Fermenterade kosttillskott med medicinala örter

av | apr 17, 2023 | Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Meds.se –

På senare år har fermenterade livsmedel fått mycket uppmärksamhet och det av en bra anledning. Under fermenteringsprocessen bildas nämligen enzymer och mjölksyrabakterier m.m som vår mage och tarm mår bra av. På samma sätt kan man fermentera medicinala örter och då få mer ut av näringen och de aktiva ämnena som dom innehåller.

Fermenterade kosttillskott med medicinala örter

Fermenterade kosttillskott från Living Nutrition

Living Nutrition är ett brittiskt företag som tagit vara på fördelarna som fermentering ger. Man använder sig av en unik kefir-kombucha fermentering av medicinala växter i olika kombinationer. Resultatet blir produkter som är lättupptagliga och 100 % ekologiska. På så sätt kan man dra större nytta av de värdefulla örterna och de aktiva ämnena som dom innehåller. Dessutom främjar mjölksyrabakterierna  på ett naturligt sett ett brett spektrum av goda bakterier som behövs för en tarmflora i balans.

  • Innehåller goda bakterier som stödjer tarmfloran
  • 100 % ekologiska 
  • Veganska
  • Helt utan tillsatser
  • Fermenterande med en kefir-kombucha metod

Produkterna från Living Nutrition innehåller olika kombinationer av adaptogena växter, hälsosvampar och örter som till exempel:

  • Ashwagnadha
  • Astragalus
  • Rosenrot
  • Reishi
  • Chaga
  • Lion´s main
  • Cordy ceps
  • Citronmeliss
  • Basilika
  • Ingefära
  • Gurkmeja

Återförsäljare av produkter från Living Nutrition hittar du här

Fermenterade adaptogena örter

Fördelarna med fermenterad mat

Fermenterad mat har varit en del av människans kost i årtusenden. Historiskt har fermentering varit ett sätt att konservera maten för att öka hållbarheten, men även för att förändra och förbättra smaken och näringsvärdet.

Vid fermentering används mikroorganismer så som jästsvampar eller bakterier för att förändra råvaran. Det är en anaerob process där mikroorganismernas enzymer bryter ner komponenter i livsmedlen som t.ex. sockerarter och omvandlar dom till ämnen som organiska syror, gaser och alkohol.

Fermenteringsprocessen gör även att livsmedlets näringsvärde förändras. Det kan öka innehållet av vitaminer och antioxidanter, beroende på vilket livsmedel som man fermenterar (1) (2). Man har också sett att många näringsämnen blir mer lättupptagliga i tarmen (2). Fermenteringen skapar dessutom en mängd nya näringsämnen så som enzymer, kortkedjade fettsyror, peptider och mjölksyrabakterier. Det gör fermenterade produkter fantastiska för att stödja tarmfloran och hela mag-tarmsystemet.

Fermenterad probiotika

Hälsan börjar i magen

Tarmfloran är ett mycket komplext och dynamiskt ekosystem som hela tiden är under förändring och utveckling. Det är också mag-tarmsystemet som lägger grunden för vår hälsa och vårt välmående. 

I vår mag-tarmkanal finns det cirka 1 kg bakterier som består av över 1000 olika bakteriestammar. I en frisk tarm lever alla dessa bakterier och andra mikroorganismer i ett fredligt samförstånd med varandra.

En balanserad tarmflora stödjer en bra matsmältning och näringsupptag. Det är även otroligt viktigt för ett välfungerande immunsystem eftersom cirka 80 % av immunförsvaret sitter i tarmen (3). Det finns dessutom en stark koppling mellan tarmfloran och vår psykiska hälsa (4).

De goda bakterierna bidrar även till tillverkningen av ett flertal vitaminer så som B7, B9, B12, K-vitamin samt korta fettsyror som stärker tarmens barriärfunktion. Goda tarmbakterier är även nödvändiga för produktion av ett flertal olika hormoner och signalsubstanser som i sin tur påverkar andra hormoner och signalsubstanser i kroppen (5). Genom att ge lite extra omtanke till sin mage och tarm kan man alltså göra mycket för sin hälsa och hur man mår både fysiskt och psykiskt.

 

Källor och referenser:

(1) Effect of Fermentation on Vitamin Content in Food. https://    www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128023099000078

(2) Fermentation and germination improve nutritional value of cereals and legumes through activation of endogenous enzymes. Published online 2018 Oct 16. doi: 10.1002/fsn3.846. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6261201/

(3) The role of intestinal microbiota and the immune system.2013 Feb;17(3):323-33: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23426535

(4)  Hadhazy, A. Think Twice: How the Gut’s “Second Brain” Influences Mood and Well-Being. Scientific American (elektronisk) (2010-02-12) 

(5) Gut hormones in microbiota-gut-brain cross-talk. Published online 2020 Apr 5. doi: 10.1097/CM9.0000000000000706. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147657/

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

Chiaägg – en vegansk ersättning till ägg i recept

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till svensk hälsokost - För att ersätta ägg i recept är chiaägg ett bra alternativ. Det fungerar utmärkt som äggersättning i bröd, våfflor, kakor och pannkakor m.m. Så om du är vegan, vill undvika ägg av annan anledning,...

4 Kommentarer

  1. L.A

    Jag led av magproblem i så många år, men nu börjar den äntligen komma i bra balans. Mjölksyrebakterier är guld. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt att höra att din mage är i mycket bättre balans nu. <3

  2. Mia

    Tack för ett bra inlägg. Finns inget viktigare än att ta hand om magen!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Total
1
Share