Vegansk thaigryta med gröna linser

av | apr 10, 2023 | Hälsa, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

En krämig och smakrik vegansk thaigryta med gröna linser. Perfekt när du vill ha något värmande och mättande. Ät den som den är eller servera med ris eller quinoa.

Vegansk thaigryta med gröna linser

Ingredienser:

Vegansk thaigryta med gröna linser

Gör så här:

  1. Börja med att skölja av dom gröna linserna och blötlägg dom i cirka 8 timmar. 
  2. Hacka löken grovt och skär auberginen i bitar. Hacka chilin, riv ingefäran och vitlöken eller använd en vitlökspress.
  3. Skölj blomkålen och skär upp i bitar och ställ åt sidan så länge.
  4. Hetta upp kokosoljan i en gryta och fräs löken och auberginen tills den mjuknat och börjat få färg.
  5. Tillsätt vitlöken, ingefäran, chilin, currypastan, gurkmejan och fräs i ytterligare några minuter.
  6. Häll på vattnet, kokosmjölken, grönsaksbuljongen, dom gröna linserna och blomkålen och låt puttra på svag värme under lock i cirka 20 minuter. Om grytan känns för torr kan du tillsätta lite mer vatten.
  7. Smaka av med havssalt och lägg i spenaten någon minut innan servering.
  8. Avnjut grytan som den är, eller servera med ris eller quinoa. Pressa över lime vid servering.
Vegansk thaigryta med gröna linser

Gröna linser som livsmedel

Linsen (Lens culinaris) är en baljväxt som tillhör den botaniska familjen ärtväxter. Det är en ettårig växt som blir cirka 40 cm hög. I små fröskidor växer de linsformade fröerna, vanligtvis två i varje. 

Linser har under mycket lång tid odlats i stora delar av Asien och medelhavsområdet och den vilda formen av linser tror man har sitt ursprung i västra Asien. Idag är de största producenterna Indien, Turkiet och Kanada.

Linser finns i flera olika färger som röda, gröna, gula och bruna, där tiden för blötläggning och kokning varierar mellan de olika sorterna. Gröna linser ger lite mer tuggmotstånd än röda och bruna linser, vilket gör att dom passar riktigt bra i sallader, men dom är även perfekta för gryträtter.

Koktiden är cirka 15-30 minuter beroende på hur länge dom har varit blötlagda. Ju längre blötläggningstid, ju kortare koktid behöver dom. För gröna linser brukar 2-8 timmars blötläggning rekommenderas.

Anledningen till varför man blötlägger baljväxter är för att bryta ner antinutrienterna som dom innehåller. Det gör dom mer lättsmälta för magen, samtidigt som det bidrar till ett bättre näringsupptag. Precis som andra baljväxter är gröna linser en bra källa för protein och fibrer.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...