– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
En krämig och smakrik vegansk thaigryta med gröna linser. Perfekt när du vill ha något värmande och mättande. Ät den som den är eller servera med ris eller quinoa.
Ingredienser:
- 4 dl torkade gröna linser
- 2 stora gula lökar
- 1 aubergine
- 3-4 vitlöksklyftor
- 4 cm färsk ingefära
- 2 msk röd thai currypasta
- 2 tsk gurkmeja
- Chili efter tycke
- 2 msk grönsaksbuljong (jag kan verkligen rekommendera Biofood grönsaksbuljong)
- 2 msk kokosolja
- 400 ml kokosmjölk
- 1/2 blomkålshuvud
- 4-5 dl vatten
- Havssalt
- 130 gram spenat
- Lime för att pressa över vid servering
Gör så här:
- Börja med att skölja av dom gröna linserna och blötlägg dom i cirka 8 timmar.
- Hacka löken grovt och skär auberginen i bitar. Hacka chilin, riv ingefäran och vitlöken eller använd en vitlökspress.
- Skölj blomkålen och skär upp i bitar och ställ åt sidan så länge.
- Hetta upp kokosoljan i en gryta och fräs löken och auberginen tills den mjuknat och börjat få färg.
- Tillsätt vitlöken, ingefäran, chilin, currypastan, gurkmejan och fräs i ytterligare några minuter.
- Häll på vattnet, kokosmjölken, grönsaksbuljongen, dom gröna linserna och blomkålen och låt puttra på svag värme under lock i cirka 20 minuter. Om grytan känns för torr kan du tillsätta lite mer vatten.
- Smaka av med havssalt och lägg i spenaten någon minut innan servering.
- Avnjut grytan som den är, eller servera med ris eller quinoa. Pressa över lime vid servering.
Gröna linser som livsmedel
Linsen (Lens culinaris) är en baljväxt som tillhör den botaniska familjen ärtväxter. Det är en ettårig växt som blir cirka 40 cm hög. I små fröskidor växer de linsformade fröerna, vanligtvis två i varje.
Linser har under mycket lång tid odlats i stora delar av Asien och medelhavsområdet och den vilda formen av linser tror man har sitt ursprung i västra Asien. Idag är de största producenterna Indien, Turkiet och Kanada.
Linser finns i flera olika färger som röda, gröna, gula och bruna, där tiden för blötläggning och kokning varierar mellan de olika sorterna. Gröna linser ger lite mer tuggmotstånd än röda och bruna linser, vilket gör att dom passar riktigt bra i sallader, men dom är även perfekta för gryträtter.
Koktiden är cirka 15-30 minuter beroende på hur länge dom har varit blötlagda. Ju längre blötläggningstid, ju kortare koktid behöver dom. För gröna linser brukar 2-8 timmars blötläggning rekommenderas.
Anledningen till varför man blötlägger baljväxter är för att bryta ner antinutrienterna som dom innehåller. Det gör dom mer lättsmälta för magen, samtidigt som det bidrar till ett bättre näringsupptag. Precis som andra baljväxter är gröna linser en bra källa för protein och fibrer.
0 kommentarer