Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Vegansk thaigryta med gröna linser

av | apr 10, 2023 | Hälsa, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

En krämig och smakrik vegansk thaigryta med gröna linser. Perfekt när du vill ha något värmande och mättande. Ät den som den är eller servera med ris eller quinoa.

Vegansk thaigryta med gröna linser

Ingredienser:

Vegansk thaigryta med gröna linser

Gör så här:

  1. Börja med att skölja av dom gröna linserna och blötlägg dom i cirka 8 timmar. 
  2. Hacka löken grovt och skär auberginen i bitar. Hacka chilin, riv ingefäran och vitlöken eller använd en vitlökspress.
  3. Skölj blomkålen och skär upp i bitar och ställ åt sidan så länge.
  4. Hetta upp kokosoljan i en gryta och fräs löken och auberginen tills den mjuknat och börjat få färg.
  5. Tillsätt vitlöken, ingefäran, chilin, currypastan, gurkmejan och fräs i ytterligare några minuter.
  6. Häll på vattnet, kokosmjölken, grönsaksbuljongen, dom gröna linserna och blomkålen och låt puttra på svag värme under lock i cirka 20 minuter. Om grytan känns för torr kan du tillsätta lite mer vatten.
  7. Smaka av med havssalt och lägg i spenaten någon minut innan servering.
  8. Avnjut grytan som den är, eller servera med ris eller quinoa. Pressa över lime vid servering.
Vegansk thaigryta med gröna linser

Gröna linser som livsmedel

Linsen (Lens culinaris) är en baljväxt som tillhör den botaniska familjen ärtväxter. Det är en ettårig växt som blir cirka 40 cm hög. I små fröskidor växer de linsformade fröerna, vanligtvis två i varje. 

Linser har under mycket lång tid odlats i stora delar av Asien och medelhavsområdet och den vilda formen av linser tror man har sitt ursprung i västra Asien. Idag är de största producenterna Indien, Turkiet och Kanada.

Linser finns i flera olika färger som röda, gröna, gula och bruna, där tiden för blötläggning och kokning varierar mellan de olika sorterna. Gröna linser ger lite mer tuggmotstånd än röda och bruna linser, vilket gör att dom passar riktigt bra i sallader, men dom är även perfekta för gryträtter.

Koktiden är cirka 15-30 minuter beroende på hur länge dom har varit blötlagda. Ju längre blötläggningstid, ju kortare koktid behöver dom. För gröna linser brukar 2-8 timmars blötläggning rekommenderas.

Anledningen till varför man blötlägger baljväxter är för att bryta ner antinutrienterna som dom innehåller. Det gör dom mer lättsmälta för magen, samtidigt som det bidrar till ett bättre näringsupptag. Precis som andra baljväxter är gröna linser en bra källa för protein och fibrer.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close