Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Lifehacks vid pollenallergi

av | apr 24, 2023 | Fysisk hälsa, Hälsa, Huskurer & Husmorstips, Livsstil | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Våren är verkligen en härlig tid med ljusare och längre dagar, varmare temperaturer och en natur som åter börjar grönska efter en lång vintervila. Men det är också när säsongen för pollenallergi börjar. Här följer några lifehacks för dig som lider när pollenhalterna blir höga.

Lifehacks vid pollenallergi

Varför får man pollenallergi?

I Sverige är pollenallergi den vanligaste formen av allergi. Faktum är att cirka 30 % av alla svenskar känner av problem (1). Det kan vara riktigt jobbigt för den drabbade som kan känna av allt från lättare till svåra besvär. Vanliga symtom är rinnsnuva, nästäppa, rinnande ögon, nysningar och trötthet. Vissa kan även känna av astmasymtom.

Hos en pollenallergiker reagerar immunförsvaret på pollen som om det vore ett skadligt ämne fastän det egentligen inte är det. Det gör att histamin och andra ämnen frigörs i stor mängder som ger en allergisk reaktion.

När är pollensäsongen

Pollensäsongen delas in i tre säsonger

Pollen från björk, gräs och gråbo är det som man oftast reagerar på vid pollenallergi. Björken är ett av våra vanligaste lövträd och finns i stora delar av landet. Alla gräspollen är mycket lika varandra och samtliga anses allergena. Gråbo är en ört som ingår i malörtssläktet. Den svenska pollensäsongen delas därför in i tre säsonger efter vad som främst orsakar de höga pollenhalterna i luften för tillfället.

  • Våren – lövsprickningen då lövträden blommar
  • Sommaren – gräspollen
  • Sensommaren/hösten – gråbo
Råd vid pollenallergi

Generella råd vid pollenallergi:

Vid pollenallergi finns det en rad generella råd som kan vara bra att följa för att minska kontakten med pollen.

  • Håll hemmet dammfritt och pollenfritt genom att dammsuga och våttorka flitigt.
  • Byt sängkläderna ofta.
  • Duscha och byt kläder om du varit utomhus.
  • Håll koll på pollenprognosen.
  • Förvara kläder som du haft utomhus separat från övriga kläder.
  • Vädra sent på kvällen när pollenhalten är låg, istället för mitt på dagen. Man kan även sätta upp pollennät på sina fönster så man lättare kan vädra.
  • Investera i en effektiv luftrenare som renar inomhusluften från pollen och andra luftburna partiklar som damm, mögel, djurallergener, virus och bakterier. Ett bra ställe att placera den på är sovrummet så du kan få en god natts sömn. Vi vet ju alla hur stor betydelse sömnen har för hälsan, välmåendet och inte minst immunförsvaret.
  • Använd en nässköljare för att skölja ut pollen ur näsan. Det minskar även svullnad och inflammation i näsgångarna som allergin ger. Hur du går tillväga för att skölja näsan med koksaltlösning kan du läsa i inlägget ” Så kan nässköljning hjälpa vid pollenallergi”.
Naturlig hjälp vid pollenallergi

Tips för att minska symtom av pollenallergi

Håll i gång träningen. Träning är generellt bra för immunförsvaret. Det kan även reducera problemen med pollenallergi eftersom det minskar inflammationsmolekylen Interleukin-4 i näsan (2). 

Ta hjälp av naturens egna antihistaminer. I vår mat finns det både livsmedel som är rika på histamin och antihistamin. Det är därför bra att minimera intaget att livsmedel rika på histamin och öka intaget av naturliga antihistaminer. Mer om det kan du läsa i inlägget ”Naturliga antihistaminer vid pollenallergi”.

Se efter ditt immunsystem. Eftersom de allergiska besvären beror på att immunförsvaret överreagerar på ett ämne, vill man se till att stödja ett normalt fungerande immunsystem. Tips om hur du gör det kan du läsa i inlägget ”Så stöttar du ditt immunförsvar”.

 

Källor och referenser: 

(1) Astma och allergiförbundet: https://astmaoallergiforbundet.se/information-rad/allergi/pollenallergi/

(2) The effect of acute exhaustive and moderate intensity exercises on nasal cytokine secretion and clinical symptoms in allergic rhinitis patients. 2012 Sep;30(3):185-92. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23156847/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close