Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Här följer ett recept för en indisk mungbönsgryta. Den lilla gröna mungbönan är en av mina favoritbönor. Inom ayurvedisk kost är det en stapelvara eftersom mungbönor anses balanserande för kroppen. De är dessutom lättsmälta för magen och inte minst mycket näringsrika.

Indisk mungbönsgryta recept

Att förbereda mungbönorna

Som alla torkade bönor så behöver mungbönor blötläggas innan användning. Mät upp mungbönorna i en skål eller kastrull och häll på med vatten så dom täcks. Låt dom sedan ligga i blöt 8-12 timmar. Efter blötläggningen ska du även förkoka mungbönorna i nytt rent vatten i cirka 15 minuter. Se till att ta bort skummet som bildas på ytan under kokningen. Häll av kokvattnet och ställ mungbönorna åt sidan tills det är dags att tillsätta dom i grytan.

Ingredienser för mungbönsgryta:

  • 4 dl torkade mungbönor (blötlagda och förkokade)
  • 2 stora gula lökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 msk graham masala
  • 1 msk curry
  • 2 tsk gurkmeja
  • chili efter tycke
  • 1/2 tsk havssalt
  • 2 buljongtärningar 
  • 2 msk ghee eller kokosolja
  • 400 ml kokosmjölk
  • 4-5 dl vatten
  • 4 dl blomkålsbuketter
  • 130 gram spenat

Tillagning:

  1. Hacka löken grovt, riv ingefäran och vitlöken eller använd en vitlökspress.
  2. Fräs lök, vitlök och ingefära i kokosolja eller ghee i en gryta under några minuter tills löken mjuknat. Tillsätt kryddorna och fräs i ytterligare ett par minuter.
  3. Tillsätt grönsaksbuljong, kokosmjölk och vatten. Rör ner mungbönorna och blomkålen och låt puttra på svag värme under lock i cirka 20 minuter.
  4. Tillsätt spenaten någon minut innan servering.
  5. Avnjut grytan som den är eller servera med ris eller quinoa.

Mungbönan som livsmedel

Mungbönan med det vetenskapliga namnet Vigna radiate är en art i familjen ärtväxter. Den kommer ursprungligen från Indien, men odlas numera allmänt i Asien, Afrika, USA och Karibien. Den är populär som livsmedel i många länder. Inte minst har mungbönan varit en del av den traditionella ayurvediska kosten under tusentals år, där den anses vara ett mycket viktigt livsmedel för hälsan.

Mungbönor har en mild och något söt smak som passar utmärkt i grytor, soppor och sallader. I Asien är det även vanligt att den används för desserter och bakverk. Mungbönan är lättsmält för magen och en av de få bönorna som inte brukar ge känsliga magar problem med gaser. Det kan därmed vara ett bra alternativ för dom som annars känner att baljväxter får magen att krångla. Skulle du trots allt få gaser av mungbönor så har du förmodligen slarvat med blötläggningen och/eller kokat bönorna för kort tid så att de inte hunnit splitta.

100 gram torkade mungbönor innehåller ungefär 24 gram protein. Man hittar även en betydande mängd vitaminer som B1, B2, B3, B6 och B9 (folat), samt mineraler som fosfor, järn, kalium, magnesium och zink (1).

Mungbönan är även populär att grodda, det som man ofta kallar för böngroddar. Hur du går tillväga kan du läsa i ett förgående inlägg “Att grodda mungbönor“. Groddningen gör att näringsvärdet ökar (2). Groddar är också generellt väldigt rika på enzymer som hjälper till att bryta ner det vi äter så att näringen kan tas upp effektivt.

 

Källor och Referenser:

(1) Näringsvärde för mungbönor: https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-mungb%C3%B6nor-torkade.html

(2) Mung Bean (Vigna radiata L.): Bioactive Polyphenols, Polysaccharides, Peptides, and Health Benefits. Published online 2019 May 31. doi: 10.3390/nu11061238. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627095/

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Olga

    Mums. Ser jättegott ut!

    Svara
  2. Anne

    Åh så gott! Älskar indisk mat 🙂

    Svara
  3. Eva

    Mums! Tack för tipset, det ska provas.

    Svara

Lämna ett svar till Eva Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close