Linfröolja är en bra vegetabilisk källa av Omega-3

by Mikaela Bjerring on 23 juni, 2013 · 4 comments

in Blogg, Kost, Livsmedel

Ekologisk kallpressad linfröolja är ett hälsosamt val av olja och används ofta som ett kosttillskott av omega-3. Linfröolja är även ett alternativ för de som inte vill eller kan ta tillskott av omega 3 från animalisk källa.

Linfröolja innehåller en mycket stor andel fleromättade omega-3-fettsyror, betydligt mer än fiskolja. Halten av de olika fettsyrorna varierar något mellan olika skördar men omega-3-innehållet ligger alltid någonstans mellan 50 och 67 procent.

Linfröolja pressas från linfrön

Linfröolja pressas från linfrön

Lin är en gammal kulturväxt från Egyptien och Persien med en 6000-årig historia. Det är en spenslig ört och de vackra blå blommorna är minst femtaliga, med ett runt fröhus med ungefär 10 frön i varje rum. Odling sker främst i länder som Ryssland, Baltikum, Norra Europa, Indien, Marocko och Argentina.

Förrutom att linfrön tillför kroppen Omega-3 fettsyror så är det även ett välbeprövat medel som skyddar slemhinnorna i mag-tarmkanalen mot irritation och inflammation. Ett annat traditionellt användningsområde är vid irriterade slemhinnor i halsen i samband med hosta.

Ekologisk kallpressad linfröolja av högsta kvalitet
När du väljer en linfröolja så är det viktigt att den är av bra kvalité. Helhetshälsas Linfröolja kallpressas varsamt ur ekologiskt odlade linfrön i en syre- och ljusfri process utan uppvärmning eller raffinering. Den berikas med naturligt E-vitamin och tappas på en mörk flaska som skyddar mot ljus och syre. Flaskan förseglas med kvävgas – allt för att på bästa sätt bevara den känsliga oljans hälsosamma egenskaper.

Ovanligt mild smak
När du smakar Helhetshälsas Linfröolja märker du att den är ovanligt mild och inte lika besk som de flesta linfröoljor du hittar på marknaden. Den fina smaken beror på att oljan pressas av gyllene frön. Det finns två sorters linfrön – det vanliga bruna och det gyllene som har en mildare smak. Linfröolja kan tas som ett kosttillskott eller användas i kall mat i t.ex. en salladsdressing.

Här hittar du Helhetshälsa - Linfröolja

 

 KÄLLOR & REFERENSERFinn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 62-63, ISBN: 91-974063-7-6

Helhetshälsa – Linfröolja: http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Fettsyror/Veg-fettsyror/Linfroeolja-Helhetshaelsa.htm

Bildkälla: wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flax_seeds.jpg


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Kikki Sandström Inspiratör o Coach juni 24, 2013 kl. 16:39

Jättebra tips! Själv tar jag omega-3 kapslar utan tillsats av omega-6. Viktigt att höja nivån av omega-3 för mig som är lchf:are.

Svara

2 Carro juni 25, 2013 kl. 08:53

Jag använder linfröolja dagligen 🙂 Jag Brukar blanda med olivolja, äppelcidervinäger och lite kryddor och sedan blanda i salladen!

Svara

3 Leif juni 25, 2013 kl. 08:55

Bra inlägg och bra att du nämner att linfröoljan ska vara kallpressad och ekologisk och mest viktigt att den är av ett bra märke!

Svara

4 Annelie Falk juni 25, 2013 kl. 08:57

Jag föredrar smaken av linfröolja mycket mer än fiskolja. Jag har inte använt detta märke innan, men det är ett plus om den är mildare i smaken. Jag ska prova nästa gång jag beställer.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: