Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Linfröolja är en bra vegetabilisk källa av Omega-3

av | jun 23, 2013 | Hälsa, Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ekologisk kallpressad linfröolja är en olja som är rik på essentiella fettsyror och då främst omega-3. Det gör den till ett bra vegetabiliskt alternativ för få i sig en den livsviktiga fettsyran.

Linfröolja är en bra vegetabilisk källa av Omega-3

Kort om linfrön

Lin är en gammal kulturväxt från Egypten och Persien med en 6000-årig historisk bakgrund. Det är en spenslig ört och de vackra blå blommorna är minst femtaliga, med ett runt fröhus med ungefär 10 frö i varje rum. Odling sker främst i länder som Ryssland, Baltikum, Norra Europa, Kanada, Indien, Marocko och Sydamerika. Linfrön som odlas i vårt svenska klimat är kända för att ha en hög halt linolensyra.

Linfröoljans sammansättning av fettsyror

Linfröolja är rik på de essentiella fleromättade fetterna omega-3 och omega-6. Eftersom linfröolja innehåller en större andel omega-3 anses den vara en bra källa för att få i sig den livsviktiga fettsyran. Halten av de olika fettsyrorna i linfrö varierar något mellan olika skördar, men omega-3 innehållet ligger alltid någonstans mellan 50 och 67 procent. Linfröoljan innehåller nästintill dubbelt så mycket omega-3 jämfört med fiskolja.

Den omega-3 fettsyra som det finns mest av i linfröolja är ALA. I kroppen kan ALA sedan till viss del omvandlas med hjälp av enzymer till DHA och EPA, vilket är två andra omega-3 fettsyror som har stor betydelse vår hjärt- och kärlhälsa. DHA bidrar även till att bibehålla en normal synförmåga och hjärnfunktion samt har visat sig ha flera antiinflammatoriska egenskaper. Alfa-linolensyra (ALA) bidrar också till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet.

Linfröolja innehåller även omega-6 som bland annat behövs i kroppen för normal utveckling och tillväxt. Omega-6 fettsyrorna samspelar med omega-3, vilket gör att ett balanserat intag av de båda är av stor betydelse för vår hälsa. Omega-6 får vi dock generellt i oss från en rad andra livsmedel, så att omega-3 är överlägset i linfröolja är bara positivt.

Förutom att linfröolja är en bra källa för att tillföra kroppen omega-3, så är det även ett välbeprövat medel som skyddar slemhinnorna i mag-tarmkanalen mot irritation och inflammation. Ett annat traditionellt användningsområde är vid irriterade slemhinnor i halsen i samband med hosta.

Betydelsen av att välja en bra linfröolja

När du köper linfröolja så är det viktigt att den är av bra kvalité. Både fiskolja och linfröolja är väldigt känsliga och kan lätt bli förstörda av värme och ljus, vilket ger ett härdat, härsket fett som istället för att göra gott, gör skada i kroppen. Du vill därför köpa tillskott av fettsyror från seriösa aktörer. När det kommer till företag som producerar linfröolja som omega-3 tillskott så har jag själv stor tillit till bland annat Holistic linfröolja och Healthwell linfröolja.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Kikki Sandström Inspiratör o Coach

    Jättebra tips! Själv tar jag omega-3 kapslar utan tillsats av omega-6. Viktigt att höja nivån av omega-3 för mig som är lchf:are.

    Svara
  2. Carro

    Jag använder linfröolja dagligen 🙂 Jag Brukar blanda med olivolja, äppelcidervinäger och lite kryddor och sedan blanda i salladen!

    Svara
  3. Leif

    Bra inlägg och bra att du nämner att linfröoljan ska vara kallpressad och ekologisk och mest viktigt att den är av ett bra märke!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja det är verkligen viktigt att det är en bra olja, annars så gör den som sagt skada istället.

  4. Annelie Falk

    Jag föredrar smaken av linfröolja mycket mer än fiskolja. Jag har inte använt detta märke innan, men det är ett plus om den är mildare i smaken. Jag ska prova nästa gång jag beställer.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close