Linfröolja är en bra vegetabilisk källa av Omega-3

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 23 juni, 2013 · 6 comments

in Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Livsmedel, Olja-Fett, Vegansk / Vegetarisk kost

Ekologisk kallpressad linfröolja framställs genom kallpressning av linfrön. Det är en olja som är rik på essentiella fettsyror och då främst Omega-3. Det gör den till ett bra vegetabiliskt alternativ för få i sig en den livsviktiga fettsyran.

Linfröolja som kosttillskott av omega-3

Kort om linfrön

Lin är en gammal kulturväxt från Egypten och Persien med en 6000-årig historia. Det är en spenslig ört och de vackra blå blommorna är minst femtaliga, med ett runt fröhus med ungefär 10 frö i varje rum. Odling sker främst i länder som Ryssland, Baltikum, Norra Europa, Kanada, Indien, Marocko och Sydamerika. Linfrön som odlas i vårt svenska klimat är kända för att ha en högre halt av linolensyra.

Linfröoljans sammansättning av fettsyror

Linfröolja är rik på de essentiella fleromättade fetterna Omega-3 och Omega-6. Eftersom linfröolja innehåller en stor andel Omega-3 anses den vara en bra källa för att få i sig den livsviktiga fettsyran. Halten av de olika fettsyrorna i linfrö varierar något mellan olika skördar, men Omega-3 innehållet ligger alltid någonstans mellan 50 och 67 procent. Linfröoljan innehåller nästintill dubbelt så mycket Omega-3 jämfört med fiskolja.

Den Omega-3 fettsyra som det finns mest av i linfröolja är ALA. Det är en livsviktig fettsyra som kroppen inte kan producera själv, vilket betyder att vi måste få i oss den via kosten. I kroppen kan ALA sedan omvandlas med hjälp av enzymer till DHA och EPA, vilket är två långa fettsyror som är av stor vikt för vår hjärt- och kärlhälsa. DHA bidrar även till att bibehålla en normal synförmåga och hjärnfunktion samt har visat sig ha flera antiinflammatoriska egenskaper. Alfa-linolensyra (ALA) bidrar också till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet.

Linfröolja innehåller även Omega-6, liksom Omega-3 är en livsviktig fettsyra som vi måste få i oss via kosten. Bland annat behövs Omega-6 i kroppen för normal utveckling och tillväxt. Omega-6 fettsyrorna samspelar med omega-3, vilket gör att ett balanserat intag av de båda är betydelsefullt för bra hälsa. Omega-6 får vi dock generellt i oss från en rad andra livsmedel, så att Omega- 3 i linfröolja är överlägset är bara positivt.

Förutom att linfröolja är en bra källa för att tillföra kroppen Omega-3, så är det även ett välbeprövat medel som skyddar slemhinnorna i mag-tarmkanalen mot irritation och inflammation. Ett annat traditionellt användningsområde är vid irriterade slemhinnor i halsen i samband med hosta.

Betydelsen av att välja en bra linfröolja

När du köper linfröolja så är det viktigt att den är av bra kvalité. Både fiskolja och linfröolja är väldigt känsliga och kan lätt bli förstörda av värme och ljus, vilket ger ett härdat, härsket fett som istället för att göra gott, gör skada i kroppen. Du vill därför köpa tillskott av fettsyror från seriösa aktörer. Det gäller ju så klart för alla kosttillskott att man väljer bra kvalité. När det kommer till företag som producerar linfröolja som Omega-3 tillskott så har jag själv stor tillit till bland annat Holistic linfröolja och Alpha Plus linfröolja kapslar.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 255-267, ISBN: 91-631-7910-5.

Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 62-63, ISBN: 91-974063-7-6

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Kikki Sandström Inspiratör o Coach juni 24, 2013 kl. 16:39

Jättebra tips! Själv tar jag omega-3 kapslar utan tillsats av omega-6. Viktigt att höja nivån av omega-3 för mig som är lchf:are.

Svara

2 Carro juni 25, 2013 kl. 08:53

Jag använder linfröolja dagligen 🙂 Jag Brukar blanda med olivolja, äppelcidervinäger och lite kryddor och sedan blanda i salladen!

Svara

3 Mikaela Bjerring juni 26, 2013 kl. 12:54

Toppen!

Svara

4 Leif juni 25, 2013 kl. 08:55

Bra inlägg och bra att du nämner att linfröoljan ska vara kallpressad och ekologisk och mest viktigt att den är av ett bra märke!

Svara

5 Mikaela Bjerring juni 25, 2013 kl. 12:53

Ja det är verkligen viktigt att det är en bra olja, annars så gör den som sagt skada istället.

Svara

6 Annelie Falk juni 25, 2013 kl. 08:57

Jag föredrar smaken av linfröolja mycket mer än fiskolja. Jag har inte använt detta märke innan, men det är ett plus om den är mildare i smaken. Jag ska prova nästa gång jag beställer.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: