Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Linfröolja är en bra vegetabilisk källa av Omega-3

av | jun 23, 2013 | Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Livsmedel, Olja-Fett, Vegansk / Vegetarisk kost | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ekologisk kallpressad linfröolja är en olja som är rik på essentiella fettsyror och då främst omega-3. Det gör den till ett bra vegetabiliskt alternativ för få i sig en den livsviktiga fettsyran.

Linfröolja är en bra vegetabilisk källa av Omega-3

Kort om linfrön

Lin är en gammal kulturväxt från Egypten och Persien med en 6000-årig historisk bakgrund. Det är en spenslig ört och de vackra blå blommorna är minst femtaliga, med ett runt fröhus med ungefär 10 frö i varje rum. Odling sker främst i länder som Ryssland, Baltikum, Norra Europa, Kanada, Indien, Marocko och Sydamerika. Linfrön som odlas i vårt svenska klimat är kända för att ha en hög halt linolensyra.

Linfröoljans sammansättning av fettsyror

Linfröolja är rik på de essentiella fleromättade fetterna omega-3 och omega-6. Eftersom linfröolja innehåller en större andel omega-3 anses den vara en bra källa för att få i sig den livsviktiga fettsyran. Halten av de olika fettsyrorna i linfrö varierar något mellan olika skördar, men omega-3 innehållet ligger alltid någonstans mellan 50 och 67 procent. Linfröoljan innehåller nästintill dubbelt så mycket omega-3 jämfört med fiskolja.

Den omega-3 fettsyra som det finns mest av i linfröolja är ALA. I kroppen kan ALA sedan till viss del omvandlas med hjälp av enzymer till DHA och EPA, vilket är två andra omega-3 fettsyror som har stor betydelse vår hjärt- och kärlhälsa. DHA bidrar även till att bibehålla en normal synförmåga och hjärnfunktion samt har visat sig ha flera antiinflammatoriska egenskaper. Alfa-linolensyra (ALA) bidrar också till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet.

Linfröolja innehåller även omega-6 som bland annat behövs i kroppen för normal utveckling och tillväxt. Omega-6 fettsyrorna samspelar med omega-3, vilket gör att ett balanserat intag av de båda är av stor betydelse för vår hälsa. Omega-6 får vi dock generellt i oss från en rad andra livsmedel, så att omega-3 är överlägset i linfröolja är bara positivt.

Förutom att linfröolja är en bra källa för att tillföra kroppen omega-3, så är det även ett välbeprövat medel som skyddar slemhinnorna i mag-tarmkanalen mot irritation och inflammation. Ett annat traditionellt användningsområde är vid irriterade slemhinnor i halsen i samband med hosta.

Betydelsen av att välja en bra linfröolja

När du köper linfröolja så är det viktigt att den är av bra kvalité. Både fiskolja och linfröolja är väldigt känsliga och kan lätt bli förstörda av värme och ljus, vilket ger ett härdat, härsket fett som istället för att göra gott, gör skada i kroppen. Du vill därför köpa tillskott av fettsyror från seriösa aktörer. När det kommer till företag som producerar linfröolja som omega-3 tillskott så har jag själv stor tillit till bland annat Holistic linfröolja och Alpha Plus linfröolja.

 

Relaterade inlägg:

 

 

6 Kommentarer

 1. Kikki Sandström Inspiratör o Coach

  Jättebra tips! Själv tar jag omega-3 kapslar utan tillsats av omega-6. Viktigt att höja nivån av omega-3 för mig som är lchf:are.

  Svara
 2. Carro

  Jag använder linfröolja dagligen 🙂 Jag Brukar blanda med olivolja, äppelcidervinäger och lite kryddor och sedan blanda i salladen!

  Svara
 3. Leif

  Bra inlägg och bra att du nämner att linfröoljan ska vara kallpressad och ekologisk och mest viktigt att den är av ett bra märke!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja det är verkligen viktigt att det är en bra olja, annars så gör den som sagt skada istället.

   Svara
 4. Annelie Falk

  Jag föredrar smaken av linfröolja mycket mer än fiskolja. Jag har inte använt detta märke innan, men det är ett plus om den är mildare i smaken. Jag ska prova nästa gång jag beställer.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close