– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Ekologisk kallpressad linfröolja är en olja som är rik på essentiella fettsyror och då främst omega-3. Det gör den till ett bra vegetabiliskt alternativ för få i sig en den livsviktiga fettsyran.
Kort om linfrön
Lin är en gammal kulturväxt från Egypten och Persien med en 6000-årig historisk bakgrund. Det är en spenslig ört och de vackra blå blommorna är minst femtaliga, med ett runt fröhus med ungefär 10 frö i varje rum. Odling sker främst i länder som Ryssland, Baltikum, Norra Europa, Kanada, Indien, Marocko och Sydamerika. Linfrön som odlas i vårt svenska klimat är kända för att ha en hög halt linolensyra.
Linfröoljans sammansättning av fettsyror
Linfröolja är rik på de essentiella fleromättade fetterna omega-3 och omega-6. Eftersom linfröolja innehåller en större andel omega-3 anses den vara en bra källa för att få i sig den livsviktiga fettsyran. Halten av de olika fettsyrorna i linfrö varierar något mellan olika skördar, men omega-3 innehållet ligger alltid någonstans mellan 50 och 67 procent. Linfröoljan innehåller nästintill dubbelt så mycket omega-3 jämfört med fiskolja.
Den omega-3 fettsyra som det finns mest av i linfröolja är ALA. I kroppen kan ALA sedan till viss del omvandlas med hjälp av enzymer till DHA och EPA, vilket är två andra omega-3 fettsyror som har stor betydelse vår hjärt- och kärlhälsa. DHA bidrar även till att bibehålla en normal synförmåga och hjärnfunktion samt har visat sig ha flera antiinflammatoriska egenskaper. Alfa-linolensyra (ALA) bidrar också till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet.
Linfröolja innehåller även omega-6 som bland annat behövs i kroppen för normal utveckling och tillväxt. Omega-6 fettsyrorna samspelar med omega-3, vilket gör att ett balanserat intag av de båda är av stor betydelse för vår hälsa. Omega-6 får vi dock generellt i oss från en rad andra livsmedel, så att omega-3 är överlägset i linfröolja är bara positivt.
Förutom att linfröolja är en bra källa för att tillföra kroppen omega-3, så är det även ett välbeprövat medel som skyddar slemhinnorna i mag-tarmkanalen mot irritation och inflammation. Ett annat traditionellt användningsområde är vid irriterade slemhinnor i halsen i samband med hosta.
Betydelsen av att välja en bra linfröolja
När du köper linfröolja så är det viktigt att den är av bra kvalité. Både fiskolja och linfröolja är väldigt känsliga och kan lätt bli förstörda av värme och ljus, vilket ger ett härdat, härsket fett som istället för att göra gott, gör skada i kroppen. Du vill därför köpa tillskott av fettsyror från seriösa aktörer. När det kommer till företag som producerar linfröolja som omega-3 tillskott så har jag själv stor tillit till bland annat Holistic linfröolja och Healthwell linfröolja.
Relaterade inlägg:
- Forskning: Brist på Omega-3 kan öka risken för beteendeproblem
- Vikten av att få i sig Omega-3 fettsyror
- Därför är Omega-3 från alger ett bra alternativ
Jättebra tips! Själv tar jag omega-3 kapslar utan tillsats av omega-6. Viktigt att höja nivån av omega-3 för mig som är lchf:are.
Jag använder linfröolja dagligen 🙂 Jag Brukar blanda med olivolja, äppelcidervinäger och lite kryddor och sedan blanda i salladen!
Toppen!
Bra inlägg och bra att du nämner att linfröoljan ska vara kallpressad och ekologisk och mest viktigt att den är av ett bra märke!
Ja det är verkligen viktigt att det är en bra olja, annars så gör den som sagt skada istället.
Jag föredrar smaken av linfröolja mycket mer än fiskolja. Jag har inte använt detta märke innan, men det är ett plus om den är mildare i smaken. Jag ska prova nästa gång jag beställer.